Cele mai citite
 


Senatorul Gheorghe David: România are şansa de a produce plante aromatice şi medicinale pentru export
miercuri, 21 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Plantele aromatice şi cele medicinale ar putea fi o şansă pentru exportul românesc, deoarece sunt foarte solicitate, iar cele care provin din flora spontană nu necesită eforturi financiare deosebite, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Gheorghe David, profesor de Tehnologia plantelor de câmp la Facultatea de agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, membru al Comisiei pentru agricultură din Senat.
El este de părere că nu trebuie vândut peste hotare doar produsul prim, ci ar trebui dezvoltată întreaga industrie aferentă pentru a exporta produsul finit - creme, unguente, siropuri.
"Din păcate, acum România nu are prea multe variante pentru export în afară de grâu. Dar încercăm să exportăm plante aromatice şi medicinale. Aici am putea da producţii foarte mari la export, deoarece se solicită în cantităţi mari, atât dintre cele cultivate, cât şi cele din flora spontană", a precizat David.
Potrivit acestuia, dacă în anii de dinainte de 1990 în România se cultivau circa 42 de tipuri de plante aromatice şi medicinale, acum numărul lor s-a redus la jumătate.
"Coriandrul, chimionul, anasonul, anghinarea, muşeţelul sunt cele mai cerute, dar le avem şi pe cele din flora spontană, cătina fiind foarte solicitată, mergând până la fructele de pădure - afinele şi coacăzele, care sunt la mare căutare. Din păcate, sunt prea puţin cultivate", a explicat senatorul.
În opinia sa, în mod normal, pentru a obţine rezultate pe măsură din aceste plante, exploatarea lor ar trebui să fie făcută în ferme specializate, unde să se poată cultiva, în continuare, plantele aromatice şi medicinale.
David şi-a manifestat regretul pentru faptul că Plafar-ul nu a fost modernizat şi exploatat la cote occidentale. "Noi am distrus Plafar-ul, astfel că nu mai avem nici ceea ce am avut. Eu am semnalat, la momentul respectiv, gravitatea acestui fapt, pentru că am distrus Plafar-ul, în loc să-l retehnologizăm, să-l readaptăm", a afirmat senatorul.
El susţine că există posibilitatea refacerii Plafar-ului, dar prin iniţiative private, prin proiecte cu fonduri europene, mai ales că zona de vest a ţării are un climat foarte prielnic.
"Timişul şi întreaga regiune de vest erau zone de referinţă pentru Plafar. Este o tradiţie şi încă mai există specialiştii care au lucrat în acest domeniu şi noi, mediul universitar de la USAMVB, continuăm să lucrăm în acest domeniu şi să formăm specialişti. Condiţiile pedoclimatice (sol şi climă) ne permit şi există cerinţa pentru a se dezvolta astfel de culturi", spune Gheorghe David.
Pe de altă parte, senatorul a atras atenţia asupra faptului că în partea de sud - vest a României există o zonă unde se află o paletă de specii de plante aromatice şi medicinale, din flora spontană, astfel că nu sunt necesare decât o bună organizare, culesul şi utilizarea lor.
"Nu voi renunţa la această idee. Un atu pentru cultivarea unor astfel de plante este stabilitatea la culturile de plante aromatice şi medicinale", a spus David.
Compania Plafar a fost înfiinţată în anul 1948, fiind unul din cei mai importanţi jucători pe piaţa plantelor medicinale, iar pentru Timişoara acest nume a fost un brand. AGERPRES/(A, AS - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU/Nini Săpunaru:România este singura ţară europeană care poate cultiva cu succes soia modificata genetic România este singura ţară din Uniunea Europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic, iar această cultură ar putea contribui cu 1 - 1,5 miliarde de euro la PIB-ul ţării, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură...
Primăria Târgu Mureş se pregăteşte pentru accesarea de fonduri europene pe cercetare-dezvoltare în domeniul medical Primăria Târgu Mureş a invitat Consiliul Judeţean Mureş să participe, în calitate de membru fondator, la constituirea Asociaţiei 'Life Tech City', pentru crearea polului de competitivitate pe cercetare-dezvoltare în domeniul medical şi informatică medicală, condiţie prealabilă pentru accesarea fondurilor...
Partidul Verde este împotriva plantelor modificate genetic Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, se pronunţă categoric împotriva cultivării plantelor modificate genetic - OMG în România, deoarece consumul alimentelor care le conţin poate avea în timp consecinţe negative asupra sănătăţii oamenilor, se arată într-un comunicat de presă al acestei formaţiuni...
INTERVIU Nicoleta Hădărugă (cercetător): Cuvintele România şi Timişoara mă vor însoţi peste tot în lume Conf. dr. ing. Nicoleta Hădărugă este o tânără chimistă care activează în industria medicală, în domeniul oncologic, unde foloseşte matrici de încapsulare moleculară pentru ameliorarea reacţiilor adverse ale unor citostatice care sunt foarte agresive asupra organismului.
Atilla Kelemen (UDMR): România şi UE nu vorbesc în aceeaşi termeni în privinţa produselor tradiţionale Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Atilla Kelemen, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că România şi Uniunea Europeană nu vorbesc în aceeaşi termeni când vine vorba de produsele tradiţionale, iar din acest motiv...
Prof.univ.dr. Ersilia Alexa de la USAMVB a produs primele dulciuri pentru diabetici, marcă timişoreană (interviu) Un grup de cercetători ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timişoara, condus de prof. univ. dr. Ersilia Alexa, a produs zece alimente speciale destinate celor care au intoleranţă la gluten sau pentru diabetici: cozonaci, cel mai interesant fiind cel gătit...