Cele mai citite
 


Aparatul respirator - descriere
joi, 8 ianuarie 2009   ::   15 Comentarii :: :: Anatomie, Plamanii
 

Aparatul respirator este compus din totalitatea organelor care asigura mecanismul respiratiei: al ventilatiei pulmonare si al hemostezei (schimburile de gaze de la nivelul alveolelor pulmonare)

Aparatul respirator impreuna cu aparatul digestiv permit intrarea din mediul extern in organism a substantelor chimice necesare functionarii normale a celulelor.

Exista 2 faze ale respiratiei:

-    prima faza a respiratiei se desfasoara la nivelul plamanilor - respiratia externa sau pulmonara
-      faza a doua are loc la nivelul celulelor si se numeste respiratie interna sau celulara. La nivelul celulelor se desfasoara procesele de oxidare lenta a substantelor organice simple, rezultate in urma digestiei, rezultand energia necesara functionarii organismului si produsi de  dezasimilatie ce sunt eliminati pe diferite cai. 
Aparatul respirator este format din:
1. Caile respiratorii superioare
-          Nas – formatiune mediocefalica cu caracteristici specifice fiecarui individ, cu dublu rol – respirator si olfactiv. Aerul insipirat prin nas ajunge in plamani. Mucusul vascos si perii aflati in nas au rol de filtrare a impuritatilor din aer. La om prin inspiraţie sunt folosite nările alternativ (la un interval de 20 -30 de minute), permitand astfel regenerarea mucoasei nazale.
-        Cavitatea nazala – este impartita in 2 cavitati numite fose nazale de un perete median (septul nazal). Fosele nazale comunica cu exteriorul prin 2 orificii (narine), iar cu faringele prin 2 orificii largi (meaturi narofaringiene). Cavitatea nazala este captusita cu o mucoasa foarte vascularizata si impartita in 2 regiuni: mucoasa olfactiva ce se afla in partea superioara si mucoasa respiratorie, aflata in partea inferioara.
-          Faringe - organ musculos căptuşit cu o mucoasă, care reprezinta locul de incrucisare a caii respiratorii (laringele) cu cea digestiva (esofag). Faringele este delimitat in partea superioara de cavitatea bucală prin baza limbii, amigdale, arcul palatin, iar de cavitatea nazală de coanele nazale. Ieşirea postero-ventrală din faringe se realizează pe de o parte prin laringe continuat cu trahea, iar pe de altă parte prin esofag.
2. Caile respiratorii inferioare
-      Laringe – este un organ cartilaginos, căptuşit cu o mucoasă în interior, situat între laringe si trahee. Laringele, pe langa rolul de protejare a caii respiratorii, este si un organ al fonatiei. In faringe sunt situate coardele vocale.
-          Epiglota - cartilaj elastic care impiedica patrunderea alimentelor in plamani, in momentul inghitirii
-     Trahee - conduct fibrocartilaginos care continuă laringele, situat înainte de esofag şi terminat în torace la nivelul vertebrei a 5-a toracale prin două ramuri de bifurcaţie numite bronhii. Traheea are o lungime de 11-13 cm si un diametru de aproximativ 2 cm.
3. Plamanii
-          Plaman - organ pereche cu rol in respiratie, care furnizeaza oxigen intregului corp si elimina dioxidul de carbon din sange.
-          Bronhii - 2 canale ce transporta aerul intre trahee si plamani
-    Bronhiole - ramificatii ale bronhiilor in lobul pulmonar, care se termina cu alveolele
-          Alveole pulmonare - saci care se umplu cu aer si la nivelul carora se face schimbul de oxigen cu dioxid de carbon. Fiecare plaman contine aproximativ 300 milioane de alveole

 

Notare
Comentarii
de Crisa
Informatii foarte utile, chiar pe intelesul tuturir!

de camelia
ffff bun acest referat pe intelesul fiecarui

de victor
Interesanta prezentarea si pe intelesul tuturor.Foarte bine.

de olga
e bunisoara informatia,dar ar fi mai bine ceva mai detailat,e prea scurt aici;)dar in general e pentru intelesul tuturor!bv!

de laura
ffffffffffffff bun comentariu.

de kmelya
ffff bun komentariu... imi place e fff bun........

de myky
foarte tare.....sun pasionata de biologie si mi`a plaqt ke skr...;) bv!!!

de ioana
foarte bun

de dani
cica eu invat pt teza de aici :)) sa vezi ce 2 o sa iau


de MARINA
BUN

de Tomis3
frate cv mai util pt clasa a 6-a nu aveti:PPP

de Ioana
multumim pentru explicatii, informatii succinte dar suficiente pentru a intelege care e treaba. doream sa vad cu actioneaza <a href="http://www.aer-salin.ro/beneficii/actiune.html">metoda Salin</a>.

de astept bac-ul
putine informatii pentru fiecare element al caii respiratorii.

de sfet monik
este destul de bun nici nu trebuie mai detaliat pina la urma makar sa le ramina celor care citesc informatiile date.... :-) P:-)

de dumbravscu
este prima mea lectie de anatomie pe care am invatato din prima lecturare, cinste celui care a scriso pe intelesul tuturor

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Respiratia - limba engleza Afla cum respiram
14 plante benefice pentru plamani si sistemul respirator Un val de infectii virale si bacteriene matura emisfera nordica si oamenii au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca de o gama larga de simptome ale sistemului respirator. Daca recurgi la medicina conventionala pentru a incerca sa rezolvi aceste infectii cu antibiotice, doar o sa sporesti...
Cercetători israelieni lucrează la un test respirator pentru diagnosticarea rapidă a cancerului Cercetătorii sunt pe cale să pună la punct un test respirator pentru depistarea cancerului, relatează, miercuri, BBC.
Terapii alternative pentru afectiuni respiratorii Misiunea aparatului respirator este sa ii furnizeze oxigen sangelui si sa elimine din corp deseurile gazoase si in principal dioxidul de carbon. Aceste schimburi de gaze au loc la nivelul plamanilor, care pot fi victimele a numeroase afectiuni sau infectii.
Spune-mi cum tuşeşti... tusea nu este o boală ci un simptom important Tusea are funcţia de a apăra aparatul respirator şi poate fi expresia unor patologii mai mult sau mai puţin grave. În opinia experţilor, este numai un simptom. În Italia este a treia cauză, în ordinea frecvenţei, care determină pacienţii să meargă la medicul de familie. 25 de milioane de persoane pe...
Terapii alternative in afectiuni pulmonare Remediile complementare au reprezentat intotdeauna o alternativa de netagaduit la tratamentele alopate. Terapeutii din vremurile stravechi si-au dezvoltat cunostintele studiind modalitati de vindecare nenumarate, pentru diverse afectiuni. Articolul de astazi descrie metode alternative si naturiste...