Cele mai citite
 


Slovacii nu sunt dispuşi să plătească pentru datoriile Greciei
joi, 22 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
După ce a suferit reforme economice dureroase, auto-impuse, Slovacia nu vede de ce ar trebui să ajute cu fonduri de salvare parteneri din zona euro precum Grecia. Premierul Iveta Radicova încearcă să pledeze pentru solidaritatea ţării, dar poziţia ei a devenit tot mai izolată, se arată într-o analiză publicată de Der Spiegel în ediţia de marţi.
Miercuri, 14 septembrie, profesorii slovaci au ieşit în stradă, în număr de peste 8.000 în centrul vechi al Bratislavei, unde şi-au exprimat furia pentru salariile mici şi şcolile dărăpănate. "Am strâns cureaua decenii întregi, iar pantalonii tot ne cad", a strigat un vorbitor.

Joi, sindicatul medicilor a raportat că 1.500 de medici dintr-un total de 6.500 care lucrează în spitalele de stat intenţionează să demisioneze în semn de protest pentru salariile nesatisfăcătoare şi dotările slabe.

Guvernul Radicova a întors populaţia împotriva sa. În pofida unor rezultate economice impresionante, ţara este încă a doua cea mai săracă din Europa iar în unele regiuni una din trei persoane este şomeră. Şefa executivului a adoptat un plan dur de reducere a cheltuielilor şi nu mai îndrăzneşte să pretindă şi mai mult populaţiei. Dar tocmai asta trebuie să facă: Slovacia este obligată să contribuie cu aproximativ 7,7 miliarde de euro (10,9 miliarde dolari) la fondul de salvare. Este o sumă considerabilă pentru fosta ţară comunistă care are doar 5,4 milioane de locuitori. În momentul de faţă este foarte puţin probabil că Radicova poate mobiliza o majoritate parlamentară pentru a sprijini planul.

La Bruxelles, slovacii sunt deja cunoscuţi pentru lipsa lor de solidaritate, relevă Spiegel. În urmă cu un an, premierul şi ulterior Parlamentul au respins apelurile de a acorda ajutor financiar pentru Grecia. Slovacia a realizat reforme dureroase ''fără a primi un cent", a susţinut premierul atunci.

Dar miza în joc este mai mare în toamna anului 2011. Dacă parlamentarii slovaci votează împotriva Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), atunci planul de a sprijini ţările foarte îndatorate se va prăbuşi. Acest scenariu ar putea duce la dispariţia monedei comune şi nimeni nu ştie sigur ce ţări ar putea fi trase în cădere alături de Grecia.

Din acest motiv, Radicova a vorbit în favoarea pachetului de salvare, dar ea este practic singură în acest demers. Cel care conduce corul opoziţiei faţă de EFSF este partenerul de coaliţie, Richard Sulik, din partidul Libertate şi Solidaritate (SaS), pe ale cărui voturi se bazează ea. Plăţile de salvare vor conduce ţara "pe o traiectorie directă spre socialism", a avertizat el. "Trebuie să lăsăm Grecia să intre în faliment'', a subliniat.

Sulik, care este şi presedintele Parlamentului, nu este de acord ca actori statali sau UE să se amestece în economia ţării sale. El însuşi îşi datorează succesul în afaceri faptului că Slovacia are mai puţine intervenţii ale statului pe piaţă decât majoritatea ţărilor europene. Acest ''self-made man'', al cărui spirit întreprinzător ce şi-a asumat riscuri a făcut din el un milionar, a devenit un simbol al succesului în Slovacia, la două decenii de la căderea comunismului.

Sulik a pus bazele succesului său financiar cu un lanţ de magazine de copiatoare la începutul anilor 1990. Dar de abia în 1998 transformarea Slovaciei a luat avânt. În calitate de membru al unui grup tânăr radical din jurul ministrului de finanţe Ivan Miklos, Sulik a contribuit la transformarea Slovaciei într-o naţiune europeană deosebit de liberală.

În centrul reformelor s-a aflat politica cotei unice de impozitare, care s-a aplicat atât oamenilor de afaceri cât şi persoanelor fizice. În Slovacia, toţi plătesc un impozit de 19%, o rată scăzută, care a avut impactul economic al unui pachet de stimulare. Investitorii au venit masiv în ţara în mare parte necunoscută până atunci.

În prezent, Samsung construieşte televiziuni la poalele munţilor Tatra, VW produce Touareg, Porsche fabrică Cayenne şi Audi şi produce Q7. Producătorul auto coreean Kia investeşte la Zilina iar Peugeot lucrează în Trnava. În 2007, economia a crescut cu peste 10%. În ianuarie 2009, Slovacia a aderat la zona euro.

Slovacia datorează aproximativ un sfert din performanţele sale economice industriei automobilelor, ceea ce înseamnă, de asemenea, că criza economică globală este foarte mult resimţită de-a lungul Dunării. În 2009, PIB-ul s-a redus cu aproape 5%.

Guvernul de la Bratislava nu permite însă să fie clintit de pe făgaşul său liberal. În loc să împrumute bani pentru pachete de stimulare sau să crească impozitele a optat pentru un program strict de economii impuse populaţiei sale. Taie bani pentru şcoli, spitale şi drumuri. În 2013 va trebui, încă o dată, să îndeplinească criteriile de la Maastricht. În primul trimestru al lui 2011, economia a crescut cu aproximativ 4%.

Deoarece Slovacia a fost forţată să scape singură de mizeria economică pentru a doua oară, mulţi slovaci nu sunt dispuşi să plătească pentru datoriile Greciei. Pentru ei, Grecia a fost mereu de cealaltă parte a Cortinei de Fier şi dintr-o perspectivă slovacă acest lucru înseamnă că s-au aflat într-o regiune cu bogăţie incalculabilă.

"Slovacia este dominată de un fel de mentalitate de tip 'fruntaşul clasei' ", a declarat un manager german de la Bratislava. "Mesajul este: Am răzbit datorită muncii noastre dure şi privaţiunilor - şi mai presus de toate, fără ajutor. Acum, şi ceilalţi ar trebui să se descurce singuri", a precizat el.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Organizaţia 'Medici fără Frontiere' refuză fondurile UE în semn de protest faţă de politica privind migraţia Organizaţia neguvernamentală 'Medici fără Frontiere' (MSF) a anunţat vineri că nu va mai accepta fonduri de la Uniunea Europeană şi nici de la statele sale membre în semn de protest faţă de politica lor privind migraţia, relatează AFP.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
(Corespondenţă) Eugen Nicolăescu: Am discutat în cadrul Consiliului despre un acord privind achiziţiile publice comune Bruxelles, 10 dec - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din UE au discutat cu comisarul european Tonio Borg despre un acord privind achiziţiile publice comune, care va asigura posibilitatea de a organiza o licitaţie la nivelul UE şi de a cumpăra, de exemplu, vaccinuri...