Cele mai citite
 


Spania: Un studiu pune semnul egalităţii între terapia ocupaţională şi medicamente în lupta împotriva maladiei Alzheimer
joi, 22 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un studiu realizat de neurologi din Burgos arată că terapia ocupaţională, în particular muzica, poate echivala cu medicamentele în lupta împotriva maladiei Alzheimer şi este eficientă în combaterea apatiei, care constituie unul dintre simptomele bolii, semnalează miercuri sit-ul ideal.es.
Studiul, realizat pe un grup de 146 de pacienţi cu demenţă uşoară şi medie de la Centrul rezidenţial 'Jardin' din Tardajos (Burgos), a fost publicat în revista americană 'Alzheimer Disease and Associated Disorders'.

Originalitatea studiului constă în faptul că s-au folosit aceleaşi criterii care se aplică în cazul medicamentelor, analizându-se starea anterioară şi posterioară tratamentului prin evaluări obiective, a explicat doctorul Mateo Diez, neurolog în cadrul centrului în care s-a realizat studiul.

Doctorul Mateo Diez a semnalat că apatia se confundă uneori cu depresia, însă, spre deosebire de aceasta, nu beneficiază de tratament farmacologic. Apatia afectează între 40 şi 70 la sută dintre pacienţi şi interferează în mare măsură în viaţa lor cotidiană.

Medicul neurolog a precizat că este vorba de dezinteresul bolnavului, care îi limitează şansele de amânare a maladiei, fapt pentru care înlăturarea apatiei sau diminuarea ei îmbunătăţeşte refacerea funcţiilor cognitive ale persoanelor care suferă de Alzheimer.

În cadrul studiului s-au aplicat trei tipuri de terapii unor grupuri diferite de pacienţi iar rezultatele au fost supervizate fără ca evaluatorii să ştie dacă pacienţii urmaseră tratamentul sau nu.

Potrivit medicului Mateo Diez, rezultatele arată că un bolnav mai activ suferă o deteriorare mai mică a neuronilor săi, ceea ce poate amâna boala.

În acest sens, a semnalat că bolnavul poate avea celule moarte care nu se pot recupera, dar altele pot fi pur şi simplu inactive iar punerea lor în funcţiune la dispariţia apatiei poate amâna evoluţia bolii.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile de memorie - Interviu AGERPRES cu Presedintele Fundatiei Ana Aslan International Preşedintele Fundaţiei Ana Aslan International, dr. Luiza Spiru, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte, printre altele, despre răspândirea bolilor de memorie, precum şi despre noile terapii şi importanţa prevenţiei în acest domeniu.
Creşterea numărului de cazuri de demenţă în ţările Europei occidentale, infirmată de un studiu de ultimă oră Contrar previziunilor alarmiste formulate în unele studii, numărul persoanelor care suferă de demenţă - inclusiv de boala Alzheimer - este în curs de stabilizare în ţările Europei occidentale, potrivit unui studiu publicat vineri de un grup de experţi în revista 'The Lancet Neurology', citat de AFP.
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Somnul şi cititul, indispensabile pentru sănătatea mentală a vârstnicilor (studiu) Persoanele în vârstă care dorm între şase şi opt ore pe noapte şi continuă să aibă activităţi intelectuale păstrează o mai bună sănătate intelectuală, arată un studiu desfăşurat de Universitatea Cardenal Herrera din Valencia (Spania) în rândul a 245 persoane peste 65 de ani. Potrivit autorilor cercetării...
Şampania ar putea ajuta la menţinerea funcţiilor cognitive şi în lupta împotriva maladiei Alzheimer (studiu) Consumul a trei pahare de şampanie pe săptămână ar putea ajuta la menţinerea funcţiilor cognitive şi în lupta împotriva maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Reading (Marea Britanie), preluat luni de 7sur7.be.
Cazurile de demenţă s-ar putea tripla până în 2050, avertizează OMS Cazurile de demenţă, un sindrom cauzat de regulă de maladia Alzheimer, ar urma să se dubleze până în 2030 şi să se tripleze până în 2050, putând atinge nu mai puţin de 115,4 milioane de persoane în întreaga lume, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ într-un raport publicat miercuri, preluat...