Cele mai citite
 


În lume există mai mulţi obezi decât subnutriţi (Crucea Roşie)
vineri, 23 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea
 

In lume există în prezent mai mulţi obezi decât persoane subnutrite, însă ponderea lipsurilor creşte în contextul crizei alimentare tot mai mari, avertizează Crucea Roşie internaţională într-un raport publicat joi la New Delhi şi menţionat de AFP.

Organismul umanitar cu sediul la Geneva s-a concentrat în raportul său anual asupra catastrofelor din lume pe problemele de alimentaţie, subliniind prăpastia dintre bogaţi şi săraci, precum şi recenta creştere a preţurilor.

Potrivit statisticilor întocmite de Crucea Roşie, 1,5 miliarde de persoane de pe glob sufereau de obezitate în 2010, iar 925 de milioane, de malnutriţie. 'Dacă libera funcţionare a pieţei s-a soldat cu o situaţie în care 15% din omenire suferă de foame, în timp ce 20% sunt obezi, înseamnă că ceva n-a mers', a spus secretarul general Bekele Geleta, citat într-un comunicat.

Directorul Crucii Roşii pentru regiunea Asia-Pacific, Jagan Chapagain, consideră că aceste statistici sunt 'un scandal cu două tăişuri', adăugând că 'excesele alimentare ucid astăzi mai mulţi oameni decât foamea'.

Potrivit lui, problema lipsei de hrană nu se datorează unei penurii alimentare în lume, ci unei proaste distribuiri, cu multă risipă, şi a creşterii preţurilor, care a făcut produsele alimentare mai puţin accesibile.

Preţurile produselor alimentare au explodat în 2011 pe plan mondial, experţii gândindu-se la o criză alimentară asemănătoare celei din 2008, care a provocat tulburări şi instabilitate politică în multe ţări. Creşterea acestor preţuri, pe care Crucea Roşie o atribuie, între altele, speculaţiilor de pe piaţa materiilor prime şi schimbărilor climatice, a fost considerată unul din elementele care au declanşat în acest an masivele proteste populare din ţările Maghrebului şi Orientului Mijlociu.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Securitatea alimentară - cea mai importantă provocare umanitară globală Preşedintele Crucii Roşii Române, Mihaela Geoană, a declarat joi, în conferinţă de presă cu prilejul reuniunii celei de-a XVII-a Conferinţe Balcanice a Crucii Roşii Române şi Semilunii Roşii, că lansarea la Bucureşti a publicaţiei anuale a Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie -...
Crucea Roşie Internaţională îşi va extinde operaţiunile în Afganistan, unde situaţia umanitară se deteriorează rapid (preşedintele CICR) Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) îşi va intensifica operaţiunile de asistenţă în Afganistan pentru a răspunde nevoilor comunităţilor afectate de război în această ţară, a declarat vineri preşedintele CIRC, Peter Maurer, în ultima zi a vizitei sale în această ţară, relatează Xinhua.
Directorul Crucii Roşii, Ioan Silviu Lefter: Rămânem în prima linie a sprijinului umanitar Crucea Roşie Română marchează 140 de ani de activitate umanitară neîntreruptă, a declarat luni directorul general al organizaţiei, Ioan Silviu Lefter, care a precizat că aceasta va continua să aducă bucurie şi speranţă celor care au nevoie.
Crucea Roşie anunţă că dispune de un mai mare acces la civilii sirieni afectaţi de conflictul din Siria Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) livrează ajutoare unui număr mai mare de civili sirieni şi vizitează mai mulţi deţinuţi în închisorile guvernamentale, însă situaţia rămâne "dramatică" în zonele asediate, a declarat marţi directorul regional al CICR pentru Orientul Mijlociu, Robert Mardini...
Sălaj: Crucea Roşie organizează cursuri gratuite de limbi străine pentru copii Filiala Sălaj a Crucii Roşii România organizează gratuit, pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani, cursuri de limba engleză şi germană, începând de luni, 23 noiembrie.
Crucea Roşie califică drept 'inacceptabil' noul atac asupra unui spital din Alep Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a calificat, marţi, "inacceptabil" atacul asupra unui spital în oraşul Alep, din nordul Siriei.