Cele mai citite
 


Peste 2 milioane de femei 'dispar' în fiecare an
vineri, 23 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

Avansul tehnologiei în dezvăluirea sexului extinde barbaria feticidului în rândul copiilor de sex feminin, din Caucaz până în Balcanii occidentali, cum se desprinde din Raportul Băncii Mondiale privind egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi elaborat de Banca Mondială (BM). Raportul arată că în fiecare an se practică un milion şi jumătate de avorturi selective în rândul copiilor de sex feminin. Pe de altă parte jumătate de milion de fete, sub cinci ani, mor victime ale discriminării în familiile sărace, care preferă să dedice puţinele resurse creşterii băieţilor, notează joi ziarul El Pais.

Odioasa practică a avortului între bebeluşii de sex feminin este extinsă mai ales în China, India şi Coreea del Sud, ţări unde de peste un deceniu au fost interzise ecografiile pentru a detecta sexul copilului, iar medicii comit o infracţiune dacă îl dezvăluie. Cu toate acestea, în ultimii 20 de ani feticidul în rândul copiilor de sex feminin în China a crescut la peste jumătate de milion în 2008. În India, totuşi, s-a remarcat o uşoară scădere, deşi raportul arată că aceste asasinate selective se practicau mai ales în nord, iar acum s-au semnalat cazuri şi în centrul şi sudul ţării.

Experţii atribuie această barbarie unei combinaţii, între preferinţa pentru copii de sex masculin, scăderii natalităţii şi avansului tehnologiei, care permite părinţilor să afle sexul copiilor înainte de naştere'. Datele cele mai alarmante corespund regiunii Europei şi Asiei Centrale - mai concret Balcanilor occidentali şi republicilor caucaziene - prin dublarea cazurilor de avort care, de la 7.000 în 1990, au crescut la 14.000 în 2008. În total raportul consideră că anual circa 4 milioane de femei mor la vârsta reproductivă /între 15 şi 49 de ani/. În primul rând din cauza ratei mari a mortalităţii materne în Africa subsahariană şi în unele părţi ale Asiei. Astfel în Afganistan, Ciad, Guineea-Bissau, Liberia, Mali, Niger, Sierra Leone şi Somalia, o femeie din 25 moare din cauza complicaţiilor la naştere, în timp ce un număr tot mai mare rămân cu sechele în urma naşterilor.

Nu totul este negativ în raport, care relevă şi avansuri în egalitatea de şanse dintre bărbaţi şi femei în ultima jumătate de secol când, la scară globală, femeile s-au dovedit mai longevive decât semenii lor în toate regiunile planetei. În 2007, speranţa medie de viaţă era de 71 de ani la femei, faţă de 67 la bărbaţi. În unele ţări în curs de dezvoltare speranţa de viaţă a femeii a ajuns chiar să crească cu 25 de ani, în parte datorită scăderii natalităţii. În privinţa educaţiei, progresele sunt spectaculoase. Se poate vorbi practic de egalitate între fete şi băieţi în învăţământul primar şi secundar, iar în privinţa celui universitar există mai multe femei decât bărbaţi în 60 de ţări. Una din ţările care a făcut un pas uriaş în şcolarizarea fetelor a fost Marocul, care de la o şcolarizare feminină de 58% în 1997, a ajuns la 88% în 2008.

Peste 500 de milioane de femei s-au integrat în piaţa muncii, de la agricultură şi până la şefia statului. În 2008, femeile constituiau 40% la sută din totalul forţei de muncă, deşi ocuparea în Orientul Mijlociu şi nordul Africii de către acestea a unor posturi remunerate rămâne deficitară. Persistă totodată diferenţe mari salariale, cu o medie de peste 20%. Banca Mondială cere să fie eliminate barierele care le împiedică pe femei să lucreze în anumite posturi sau sectoare, 'ceea ce ar reduce diferenţele de productivitate între bărbaţi şi femei cu 33% până la 50%". AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Avort selectiv: În China, India şi Coreea de Sud, o generaţie fără femei Peste 20 de ani, în multe zone din China şi India numărul bărbaţilor tineri îl va depăşi cu 10 până la 20 la sută pe cel al femeilor, dezechilibru social care va avea consecinţe asupra sănătăţii populaţiei, semnalează marţi cotidianul spaniol El Mundo.
BM: Femeile din România câştigă 90 de cenţi la un dolar plătit pentru bărbaţii cu acelaşi job Femeile angajate în România câştigă 90 de cenţi în raport cu un dolar câştigat de un bărbat care are acelaşi loc de muncă, în timp ce în Europa şi în Asia Centrală raportul este de 80 de cenţi la un dolar, potrivit unui Raport al Băncii Mondiale privind egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi.
Eliminarea prenatală a fetelor câştigă teren, mai ales în Balcani /demografi/ Eliminarea prenatală a fetelor, o practică obişnuită în India şi China, câştigă teren în lume, ajungând în ultimii zece ani în ţări ca Georgia, Azerbaidjan, Armenia şi în prezent în ţări din Balcani, au anunţat demografi vineri în cadrul unei conferinţe la Paris.
OCDE: Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani Speranţa de viaţă a crescut semnificativ din anii '90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparităţi puternice între ţări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează...
OMS: Speranţa de viaţă pe plan mondial a crescut cu 5 ani din anul 2000 Speranţa de viaţă pe plan mondial a crescut cu cinci ani între 2000 şi 2015, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), mai ales datorită progreselor înregistrate în Africa în ceea ce priveşte combaterea malariei şi a SIDA, relatează AFP.
Speranţa de viaţă: diferenţe considerabile între ruşi şi europenii din Vest Speranţa de viaţă a europenilor a crescut la nivel global din 1990, dar diferenţa rămâne foarte importantă între Europa de Vest şi unele ţări din fosta Uniune Sovietică, mai ales Rusia, potrivit unei serii de studii publicate miercuri în revista britanică Lancet.