Cele mai citite
 


Primul test clinic european cu celule stem embrionare poate începe
vineri, 23 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oftalmologie
 

O firmă americană de biotehnologie va începe în curând primul test clinic în Europa cu celule stem embrionare, sperând să descopere tratamentul unor afecţiuni ale vederii, relatează AFP.

Firma Advanced Cell Technology (ACT) a anunţat joi că testul clinic va avea loc la Londra, la Moorfields Eye Hospital, urmând să fie realizat pe 12 pacienţi care suferă de maladia Stargardt, o degenerescenţă maculară care determină o anumită formă de cecitate la tineri.

'Este prima oară că se autorizează un test clinic cu celule stem embrionare' în altă parte decât în Statele Unite, a declarat Bob Lanza, director ştiinţific al laboratorului ACT. În Statele Unite, ACT a început în noiembrie 2010 primul test clinic cu derivate din celule stem embrionare pentru combaterea acestei forme de degenerescenţă a vederii. Până acum, doar doi pacienţi americani au participat la test. 'Suntem foarte mulţumiţi de rezultate şi urmează să programăm alte două noi teste pe alţi doi pacienţi', a adăugat Bob Lanza.

Celulele stem embrionare provin din embrionul uman, în primele zile de dezvoltare, şi sunt la originea tuturor celorlalte celule.

Mulţi oameni de ştiinţă consideră că această cercetare reprezintă o speranţă pentru tratarea unor boli ca diabetul, bolile Parkinson şi Alzheimer sau paralizia celor răniţi la măduva spinării. Finanţarea acestor cercetări, întreruptă opt ani de George W. Bush din motive morale şi religioase, a fost autorizată din nou de Barack Obama în martie 2009.

În Statele Unite, ca şi în Europa, dezbaterea ideologică pe această temă continuă. Cei care se opun testelor cu celule stem embrionare consideră că viaţa începe cu concepţia, fiind deci împotriva oricăror cercetări care duc la distrugerea de embrioni.

Boala Stargardt afectează între 80.000 şi 100.000 de persoane din Europa şi Statele Unite, aceasta fiind una dintre cele mai răspândite forme de cecitate juvenilă. Boală ereditară, ea se poate dezvolta de la şase ani şi nu are până acum niciun remediu.

Testele efectuate pe şobolani de către ACT au arătat o ameliorare a vederii în 100% din cazuri, permiţând animalelor să-şi recapete o vedere aproape normală, fără efecte secundare. Dacă tratamentul funcţionează la oameni, laboratorul ACT speră să-şi extindă cercetările la alte afecţiuni care duc la degenerescenţă maculară, maladie care afectează circa 30 de milioane de persoane în Europa şi Statele Unite.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.
Celulele stem au potenţialul de a vindeca o afecţiune oculară care poate duce la orbire Un prim pacient a fost tratat în Marea Britanie în cadrul unui studiu de pionierat referitor la un nou tratament derivat din celulele embrionare stem destinat pacienţilor cu o afecţiune care poate provoca orbirea, informează agenţia Reuters.
Undă verde pentru al doilea test clinic cu celule stem embrionare Statele Unite au dat a doua oară undă verde pentru un test clinic cu derivate din celule stem embrionare umane, terapie promiţătoare, însă controversată, de această dată în vederea tratării unei boli infantile ereditare şi ireversibile a ochiului, informează AFP.
SUA: Trei femei şi-au pierdut vederea după o intervenţie neomologată Trei femei diagnosticate cu degenerescenţă maculară, care au crezut că participă la un test clinic împotriva pierderii progresive şi ireversibile a vederii, au devenit oarbe, după o intervenţie neomologată, conform unui articol publicat miercuri într-o revistă medicală americană, citat de AFP.
CRYO-SAVE ELIBEREAZA INCA O PROBA DE CELULE STEM - O FETITA IN VARSTA DE SASE ANI CU PARALIZIE CEREBRALA ESTE TRATATA CU PROPRIILE CELULE STEM STOCATE DE CRYO-SAVE DIN SANGELE CORDONULUI OMBILICAL Cu sase ani in urma, un cuplu din Portugalia a decis la nasterea fetitei lor sa-i depoziteze celulele stem recoltate din sangele cordonului ombilical la Banca Cryo-Save (Euronext: CRYO, „Cryo-Save"). Saptamana trecuta, fetita a fost tratata la Universitatea Duke din Statele Unite cu propriile celule...
O terapie cu celule stem pentru a trata 'boala oaselor de sticlă' va fi testată în spitale din Europa O terapie de pionerat bazată pe injectarea de celule stem va fi testată pe fetuşi în încercarea de a trata, chiar înainte de naştere, o afecţiune rară numită 'boala oaselor de sticlă', a anunţat luni un spital britanic, informează agenţia France Presse.