Cele mai citite
 


Boala Parkinson nu se poate vindeca, dar se caută soluţii de amelioarare
sâmbătă, 24 septembrie 2011   ::   2 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Specialişti din ţară şi din străinătate alături de pacienţi, farmacişti şi cadre medicale din alte specialităţi dezbat la Braşov, în perioada 23-25 septembrie, probleme ale bolii Parkinson în cadrul conferinţei cu tema "Abordarea bolii Parkinson în modelul integrat - pacient-echipa medicală.

"În România, incidenţa bolii este într-o uşoară creştere, dar nu se poate spune cu exactitate ce a fost în urmă cu 10 - 15 ani şi ce este acum deoarece nu există studii epidemiologice pentru a se putea face comparaţii", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Societăţii de Neurologie din România, dr. Bogdan Popescu.
La nivelul ţării există un număr de 72.000 de pacienţi care primesc tratament prin Casele de Asigurări de Sănătate.


"Nu avem studii epidemiologice ca să putem compara ce s-a întâmplat acum 10-15 ani în România şi ce este acum ca număr de bolnavi. Societatea de Neurologie a făcut în ultimii 15 ani un efort deosebit pentru a creşte capacitatea medicilor de a detecta simptomele bolii Parkinson, lucru care a dus la creşterea gradului de diagnostic corect, în urma procedurilor de educaţie medicală pe care le-am făcut", a precizat dr. Bogdan Popescu.
Potrivit secretarului general al Societăţii de Neurologie, vârful de debut al bolii este în cele mai multe cazuri la 50 de ani, dar cei mai mulţi pacienţi au vârsta de 80 de ani. Există şi cazuri de Parkinson precoce datorită mutaţiilor genetice fiind întâlniţi pacienţi şi cu vârsta de 18 ani, dar sunt cazuri rare.


Boala Parkinson nu are vindecare nicăieri în lume, dar există metode, medicamente pentru ameliorarea ei.
Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, dr. Gabriel Stanciu, în judeţul Braşov se observă o creştere a numărului de persoane diagnosticate cu boala Parkinson în ultimii ani.


"Dacă în anul 2007 se înregistrau 128 de pacienţi, în anul 2010 numărul acestora a ajuns la 311, dar probabil că mai sunt şi alte cazuri nediagnosticate încă", a spus Stanciu.


Secretarul general al Societăţii de Neurologie a mai spus că va propune ca şi politică de sănătate, ca boala Parkinson să fie cuprinsă într-un program naţional de sănătate pentru a se asigura fondurile necesare tratamentelor.
Pe ordinea de zi a conferinţei se află în discuţie probleme legate de Demenţa în boala Parkinson, Aspecte practice ale îngrijirii pacientului cu demenţă Parkinsoniană, Opţiuni neurochirurgicale în tratamentul bolii Parkinson, Rolul farmacistului în boala Parkinson, Nutriţia în boala Parkinson şi altele.AGERPRES/(AS - Jana Pintili)

Notare
Comentarii
de lacramioara frunza
este un pas inainte daca ar face un program special de medicamente pt parkinsonienieu am aceasta boala si mereu cind ma duc la farmacie ma izbesc de aceasta usa inchisa pe care scrie nu avem fonduri ne pare rau nu ne da casa nationala si ar fi bine daca ar lua in serios aceasta boala pt ca este una foarte grea si in special cind esti tinar si toti iti spun ca nu te pot ajuta cu respect

de mariapodina
Este o boala care te macina incet dar sigur. Am 50 ani si ma lupt cu aceasta boala de 3 ani. Este foarte greu deoarece pe linga tratamentul lung si greu daca apare o alta incepe dinou lupta cu medicamentele care nu se pot obisnui unul cu altul la fiecare persoana. Inca o problema este faptul ca dupa trei ani de tratament cu reteta compensata suta la suta mi se cere o suma deoarece trbue ceva card. Ar fi bine sa se ia in considerare faptul ca odata cu timpul omul sufera mai tare ar fi minunat sa fie scutiti de asemenea surprize.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MAE lansează "Ghidul privind asistenţa medicală pentru cetăţenii români care călătoresc în străinătate" Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pune la dispoziţia cetăţenilor români, care se deplasează peste hotare în perioada următoare, "Ghidul de asistenţă medicală pentru cetăţenii români care călătoresc în străinătate" - în scopul informării adecvate a acestora privind reglementările specifice diferitelor...
Braşov: Controale la unităţile sanitare Direcţia de Sănătate şi Asistenţă Medicală din cadrul Consiliului Judeţean, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, vor declanşa, începând de joi, controale la secţiile UPU şi ATI din principalele spitale din Braşov.
Asociația Children’s Joy și Societatea de Neurologie din România solicită Ministerului Sănătății facilitarea accesului la tratament pentru persoanele cu distonie Subdiagnosticarea distoniei și accesul dificil la cele două tipuri de tratament care și-au dovedit eficiența în cazurile de distonie sunt principalele probleme discutate în cadrul conferinței-dezbatere „Distonia, boala corpului care nu te mai ascultă” (Hotel Siqua, București, 1 octombrie 2013)...
Norina Forna: Beneficiile directivei europene privind asistenţa medicală transfrontalieră pot fi uriaşe Intrarea în vigoare a directivei europene privind asistenţa medicală transfrontalieră va aduce beneficii medicilor dentişti din România, informează Societatea Română de Reabilitare Orală.
Braşov: Astărăstoaie - Colegiul Medicilor va susţine logistic medicii amendaţi Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Poiana Braşov, că amenzile primite de medici în urma controalelor efectuate de Casele de Asigurări de Sănătate vor fi contestate iar CMR va susţine logistic toate...
Braşov: Doar cinci medici şi 40 de asistenţi medicali pentru cele 86 de şcoli din municipiul reşedinţă de judeţ Asistenţa medicală în cele 86 de şcoli din municipiul Braşov este asigurată în prezent de cinci medici şi 40 de asistente, iar singurul cabinet stomatologic funcţionează la Universitatea "Transilvania", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Braşovului, Adina Durbacă.