Cele mai citite
 


Mureş: Premieră naţională în tratamentul patologiei vasculare cerebrale
sâmbătă, 24 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de neuroradiologi din România şi Franţa a reuşit, la Spitalul Nova Vita din Târgu Mureş, să trateze un anevrism cerebral gigant de segment cavernos carotidian, prin folosirea unui stent special de tip 'flow-diverter'', în premieră absolută în România.
Potrivit dr. Ştefăniţă Dima, reprezentanţilor Nova Vita, dispozitivul folosit este revoluţionar în terapia endovasculară cerebrală, fiind produs de compania americană EV3, iar cu ajutorul acestuia se pot trata şi anevrisme gigante, fusiforme, care până acum nu aveau soluţie terapeutică.
Dr. Ştefăniţă Dima şi dr. Lucian Mărginean, sub coordonarea profesorului colaborator prof. dr. Charbel Mounayer, din Franţa, au reuşit implantarea endovasculară a unui stent şi astfel devierea fluxului de sânge dintr-un vas de sânge bolnav din cap, care crea probleme tot mai mari pacientului şi care ar fi putut fi fatal, medicii descriindu-l ca pe 'o bombă pe cale să explodeze'.
Procedura aplicată de echipa complexă de medici se numeşte embiolizarea unui anevrism cerebral gigant de segment cavernos carotidian, iar prin metoda aplicată pacienta se poate recupera în 24 de ore, nemafiind nevoie de o intervenţie chirurgicală.
Metoda în premieră, aplicată asupra unei paciente în vârstă de 58 de ani, din Târgu Mureş, duce practic la reconstrucţia vasului afectat, tinzând readucerea lui către forma şi dimensiunea naturală.
Medicii au spus că prin folosirea acestor dispozitive medicale de ultima generaţie se deschide un nou drum în terapia afecţiunilor cerebrovasculare, oferind soluţii unor segmente patologice greu sau inabordabile până la acest moment.
Potrivit dr. Dima, singura problemă este costul ridicat al acestei intervenţii, care se ridică la 10.000 de euro, şi care, deocamdată, este suportat de către pacienţi.
Pacienta care a beneficiat de această metodă în premieră, Iolanda Szavoy, a declarat presei că se simte bine după intervenţia suferită şi că în urmă cu câteva săptămâni, după ce i s-a pus diagnosticul, gândul ei a fost că nu va avea nicio şansă de scăpare şi că va muri.
După intervenţia în premieră naţională, echipa de medici formată din dr. Ştefăniţă Dima, dr. Lucian Mărginean şi dr. Charbel Mounayer au mai efectuat, vineri, încă două intervenţii rare în România, o embolizare a unei fistule durale la o femeie în vârstă de 55 de ani din Bucureşti şi o obliterare a unei fistule carotido-cavernoase post-traumatice, la un pacient de 31 de ani din Cluj Napoca.
AGERPERES /(A - Dorina Matiş)
FOTO PE FLUX.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş: În premieră naţională, primul anevrism cerebral tratat prin implantarea unui dispozitiv modern Coordonatorul Compartimentului de Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dr. Lucian Mărginean, în colaborare cu dr. Ştefăniţă Dima, de la Institutul de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti, au realizat, joi, la Târgu Mureş, în premieră naţională, implantarea...
Premieră în România: Embolizare de anevrism cerebral într-o clinică privată O femeie în vârstă de 58 de ani, din judeţul Tulcea, care suferea de un anevrism cerebral mai rar întâlnit, a fost tratată cu succes, prin embolizare, la Clinica de Angiografie şi Terapie Endovasculară Hemodinamic.
Trei premiere medicale naţionale, la o clinică privată din Târgu Mureş O echipă de specialişti compusă din prof.univ.dr. Charbel Mounayer de la Universitatea Limmoge (Franţa), dr. Ştefan Dima, de la Spitalul 'Bogdan Bagdasar' Bucureşti şi dr. Lucian Mărginean din Târgu Mureş, a prezentat, vineri, la Târgu Mureş trei intervenţii de neuroradiologie intervenţională realizate...
Premieră naţională la IUBCvT Târgu Mureş, primul pacient român cu o inimă artificială va beneficia de un transplant de cord Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a anunţat joi că aici urmează să aibă loc o nouă premieră naţională, constând în transplantarea unui cord primului pacient român care a avut implantat...
Arad: În premieră, la Arad a fost efectuată o operaţie pe cord deschis O intervenţie chirurgicală (laparoscopică - n.r.) pe cord deschis a fost efectuată, în premieră pentru Arad şi pentru vestul României, la Clinica de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Centrului de chirurgie laparoscopică 'Sfântul Gheorghe'.
Tulcea: Sprijin pentru supravieţuitoarea primului caz de embolizare a unui anevrism cerebral din România Primăria municipiului Tulcea a aprobat joi acordarea sumei de 3.500 de lei Florentinei Odagiu, pacienta care a supravieţuit primului caz de embolizare a unui anevrism cerebral realizat la o clinică privată din România.