Cele mai citite
 


Primarul Strasbourgului critică 'politica ţapului ispăşitor' privind romii
sâmbătă, 24 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cu ocazia summitului primarilor consacrat chestiunii romilor, desfăşurat la 22 septembrie, la Strasbourg, participanţii au criticat politica dură franceză cu privire la imigranţii români, scrie ziarul Le Republicain Lorrain în ediţia de vineri.
Roland Ries, primarul Strasbourgului (din partea Partidului Socialist) a spus categoric că trebuie să înceteze 'discriminările' împotriva celor 15.000 de imigranţi români instalaţi în Franţa de la începutul anilor '90.

Afirmaţiile sale sunt urmarea recentelor decizii adoptate de ministrul de interne, Claude Guéant, care i-a cerut noului preşedinte al Oficiului pentru imigrare şi integrare (OFII), Arno Klarsfeld, să expulzeze, în 2011, un număr de 30.000 de străini aflaţi ilegal în Franţa. Acelaşi Claude Guéant şi-a prezentat la începutul lui septembrie arsenalul de luptă împotriva delincvenţilor români, al căror număr a crescut considerabil în marile oraşe, mai ales în Paris şi Marsilia, după cum afirmă fostul consilier pe probleme de securitate al lui Nicolas Sarkozy.

Axată pe identificarea de soluţii pentru facilitarea dreptului la o locuinţă, la asistenţă medicală şi la şcolarizare a celor 10-12 milioane de romi care trăiesc pe continent, această reuniune a primarilor a fost o ocazie şi pentru unele discursuri cu tentă politică mai accentuată. Roland Ries a criticat 'politica ţapului ispăşitor', făcând referire la evacuarea, la începutul lui septembrie, a unei tabere de romi din Saint-Denis (din suburbia pariziană), unde se aflau 150 de bulgari şi români, în cursul căreia un responsabil al societăţii publice de transport /RATP/ a împrumutat poliţiei un tramvai.

'Am fost şocat atunci, în calitate de ales, dar şi de om', a afirmat edilul al cărui oraş experimentează în această toamnă crearea 'unui spaţiu de tranzit' special amenajat pentru cazarea familiilor de romi în condiţii 'umane'. Deci, iniţiativele nu lipsesc, precizează publicaţia.

Claude Reznik, viceprimar în Montreuil (regiunea Île-de-France), a povestit în faţa colegilor săi francezi, austrieci, italieni şi englezi, cum unul din predecesorii săi 'a hotărât să se arunce colorant albastru într-o fântână din oraş, pentru ca romii de origine română, veniţi aici la sfârşitul anilor '90, să nu poată lua apă'. Potrivit acestuia, dimensiunea socială funcţionează.

'Am reuşit să ne ocupăm de 355 romi, din care 64 de copii, care sunt acum şcolarizaţi. Familiile beneficiază de asistenţă medicală şi de cazare', a precizat Claude Reznik. Principalul obstacol în calea integrării rămâne 'regimul tranzitoriu în vigoare până în 2014', care le interzice să lucreze mai mult de trei luni. 'Statul nu-şi respectă promisiunile, deoarece pentru un permis de muncă trebuie să aştepţi şapte-opt luni', afirmă acesta.

Dominique Raimbourg, primarul de Nantes, a spus, referindu-se la limitele ajutorului de repatriere, că 'romii nu sunt bineveniţi la ei acasă şi trăiesc acolo într-o mare mizerie'.

În Franţa şi, în general, în Europa, ia totuşi naştere 'o alianţă a oraşelor şi regiunilor în vederea integrării romilor, acest summit fiind 'o etapă' în această direcţie, a afirmat Keith Whitmore, preşedintele Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Spania: Asistenţa medicală pentru imigranţii ilegali va costa între 700 şi 1.800 de euro pe an Imigranţii ilegali aflaţi pe teritoriul spaniol pot semna acorduri pentru a avea acces la asistenţa sanitară în sistemul public din Spania, şi vor plăti între 710,4 şi 1864,8 euro pe an, în funcţie de vârstă, informează EFE. Măsura a fost deja criticată de organizaţia Medicos del mundo, care arată că...
Spania: Imigranţii fără card de sănătate se plâng pentru că nu pot plăti asistenţa medicală La şase luni de când Ministerul spaniol al Sănătăţii a decis retragerea cardului de sănătate al imigranţilor ilegali, în cadrul mai multor măsuri de reformare a sistemului, şi menite să ducă la economii semnificative la bugetul de stat, portalul de ştiri al radioteleviziunii spaniole publică un amplu...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Asistenţa medicală acordată grupurilor vulnerabile, cheia combaterii tuberculozei, afirmă două agenţii europene de sănătate Două agenţii europene de sănătate au subliniat, într-un raport dat publicităţii joi, necesitatea mai multor programe orientate spre grupurile vulnerabile - cum ar fi persoanele fără adăpost, consumatorii de droguri şi imigranţii din ţările cu rate ridicate de tuberculoză - pentru a reduce răspândirea...
Politica privind romii adoptată de guvernul francez este 'ineficientă şi inumană' (asociaţii din 'Romeurope') Desfiinţarea taberelor ilegale şi lupta împotriva "delincvenţei" romilor a fost obiectivul anunţat de guvernul francez în vara lui 2010. Un an mai târziu, asociaţiile colectivului ''Romeurope'', care lucrează în fiecare zi, de ani de zile, cu aceste comunităţi, afirmă că situaţia romilor din Franţa nu...
Specializarea femeilor în asistenţă medicală, un proces-cheie de reducere a mortalităţii infantile Investiţiile într-o comunitate a femeilor specializate în asistenţă medicală reprezintă un rol-cheie în procesul de reducere a mortalităţii infantile şi a celei materne, în condiţiile în care, anual, peste 350.000 de femei mor în timpul sarcinii şi al naşterii şi mai mult de opt milioane de copii mor...