Cele mai citite
 


Timiş: Apicultura şi aquacultura bio, promovate printr-un proiect transfrontalier cu Ungaria
sâmbătă, 24 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Apicultura şi aquacultura ecologice au fost promovate în cadrul unui seminar care a avut loc vineri, la Sânnicolau Mare, şi care face parte din proiectul transfrontalier româno-ungar intitulat 'Bio-agricultura, păstrarea culturilor în comunităţile din zonele specializate în obţinerea de produse agricole, zootehnie şi pomicultură'.
Dezbaterile au fost axate pe culturile din zonele de frontieră riverane, subliniindu-se faptul că agricultura bio reprezintă o necesitate a pieţei.
'Noi am realizat proiectul în parteneriat cu vecinii din Ungaria, prin care am încercat să învăţăm de la ei tehnologii noi, metode noi de cultivare bio a plantelor, de creştere a animalelor în acelaşi mod, lucru care la noi nu se întâmplă, încă. Prin acest proiect urmărim tocmai acest lucru: să-i conştientizăm pe cei din zona limitrofă a frontierei cu Ungaria despre importanţa culturilor bio, să înveţe de la vecinii lor cum să lucreze', a declarat pentru AGERPRES, managerul proiectului, Ana-Maria Kormany.
Un alt obiectiv al proiectului este încurajarea firmelor şi a persoanelor fizice care lucrează în agricultură să înceapă să practice cultura bio, deoarece acesta este trendul.
'În partea ungară a frontierei se practică deja bio-agricultura pe suprafeţe foarte întinse, de la cultivarea seminţelor şi a cerealelor până la legume, fructe, miere', a adăugat Kormany.
Bio-apicultura şi bio-aquacultura sunt două dintre sectoarele care au trezit un interes deosebit în rândul agricultorilor.
Dr. Lucian Voicu-Dungan, medic veterinar specialist în igienă şi epidemiologie, consultant al unei firme private din Timişoara, a prezentat câteva studii pe tema agriculturii ecologice, între care şi unul cu privire la apicultura ecologică. El a subliniat faptul că produsele obţinute astfel sunt de calitate superioară şi sunt garantate de sistemul de inspecţie şi certificare, apicultorii prezintă risc scăzut la boli profesionale, există un număr redus de intoxicaţii, scade rata mortalităţii albinelor, este menţinută biodiversitatea, este ajutată polenizarea culturilor şi a florei sălbatice şi nu există reziduuri pesticide.
Dintre produsele apicole ce pot fi obţinute prin metoda bio fac parte mierea, lăptişorul de matcă, polenul, propolisul, veninul de albine şi ceara.
'Produsele apicole se vând făcându-se referire la modul de producţie ecologică, dacă se respectă regulile de producţie stabilite de lege, pe o durată de cel puţin un an. (...) Înmulţirea albinelor eco se face prin divizarea familiilor puternice ori prin achiziţionarea de roiuri sau stupi de la unităţi ecologice', a afirmat Voicu-Dungan.
În judeţul Timiş sunt patru agricultori care practică apicultura ecologică.
În ceea ce priveşte aquacultura ecologică, dr. Lucian Voicu-Dungan a subliniat faptul că aceasta presupune, printre altele, reducerea densităţii de peşte din suprafaţa exploatată, pentru a le creea peştilor condiţii optime de dezvoltare.
'Pentru cea mai importantă producţie de aquacultură 'ecologică' europeană, somonul, densitatea de somon într-o cultură eco nu poate depăşi 10 kg/mc în apă de mare, pe când în producţia convenţională se ajunge şi la 70 kg/mc', a spus Dungan.
Din prezentările făcute în cadrul seminarului a reieşit faptul că într-o perioadă de criză economică, când fiecare caută soluţii pentru creşterea vânzărilor, orientarea spre producţia ecologică este foarte bună.
În plus, au de câştigat ambele părţi: consumator şi producător; primul - pentru că mănâncă un produs curat şi natural, iar producătorul - pentru că preţul acestor produse este mai mare, preţul unui meniu din carne de vită tratată cu alimentaţie bio fiind de până la de zece ori mai mare decât celelalte.
În judeţul Timiş, singurii producători certificaţi ca producători de legume ecologice sunt în zona Cenad şi cultivă morcovi, pătrunjel, ceapă, usturoi şi cartofi timpurii, grâu, ovăz şi porumb. Produsele lor sunt solicitate în toate colţurile ţării, atât de către cei care doresc să trăiască sănătos, cât şi de bolnavii de cancer.
Evenimentul de vineri a fost organizat de Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din Regiunea Vest şi de partenerii din Csongrad (Ungaria), proiectul fiind finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013. AGERPRES/(AS - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Prof.univ.dr. Ersilia Alexa de la USAMVB a produs primele dulciuri pentru diabetici, marcă timişoreană (interviu) Un grup de cercetători ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timişoara, condus de prof. univ. dr. Ersilia Alexa, a produs zece alimente speciale destinate celor care au intoleranţă la gluten sau pentru diabetici: cozonaci, cel mai interesant fiind cel gătit...
Timiş: Bio-imprimanta care poate imprima ţesut uman, premiată de CCIA cu Trofeul de Excelenţă în Topul Firmelor Bio - imprimanta tridimensională de la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, care poate imprima ţesut uman, unica de acest fel de la Viena spre limita estică a Europei, va primi Trofeul de Excelenţă pentru cel mai inovativ startup...
INTERVIU/Botănoiu (MADR): Nu am luat poziţia ghiocel în faţa FMI în problema deficitului; vom negocia şi reducerea TVA România trebuie să înceapă cadastrarea terenurilor agricole deoarece, din 2020, plăţile în agricultură se vor face pe exploataţie şi nu pe unitatea de suprafaţă, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.
Securitatea alimentară - cea mai importantă provocare umanitară globală Preşedintele Crucii Roşii Române, Mihaela Geoană, a declarat joi, în conferinţă de presă cu prilejul reuniunii celei de-a XVII-a Conferinţe Balcanice a Crucii Roşii Române şi Semilunii Roşii, că lansarea la Bucureşti a publicaţiei anuale a Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie -...
Timiş: Parteneriat transfrontalier pentru cardiologie, demarat la Timişoara Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara în colaborare cu Universitatea din Szeged - ca instituţie coordonatoare - au demarat miercuri un parteneriat transfrontalier de cercetare medicală în cadrul proiectului intitulat 'Dezvoltarea infrastructurii unui pol regional de...