Cele mai citite
 


DSVSA Tulcea susţine că Vier Pfoten foloseşte fără drept un ţarc mobil
marţi, 27 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea susţine că asociaţia Vier Pfoten utilizează fără voia sa ţarcul mobil pentru adăpostirea cailor din Letea, precizând că, până în prezent, nu s-a putut efectua identificarea cabalinelor care au fost aduse în Deltă din ferma de la Urleasca, judeţul Brăila.
"Am avut o corespondenţă cu Vier Pfoten şi le-am impus să facă o amenajare pentru a putea citi micro-cipurile cailor introduşi în Deltă. Ei au folosit elemente ale ţarcului DSVSA fără a ne cere permisiunea, iar noi, acum, având un plan de măsuri pentru rezolvarea problemelor animalelor abandonate în mediul natural nu îl putem pune în practică din cauza lipsei acestor elemente. Ne-au răspuns că, în cel mai scurt timp, vor realiza ţarcul din alte materiale", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, şeful DSVSA, Marinela Tertiş.
Ea a spus că identificarea cailor ar fi trebuit să se realizeze în momentul debarcării lor în comuna C. A. Rosetti. "Eu nu pot merge să iau elementele de acolo. Ţarcul era în custodia primăriei C. A. Rosetti şi am transmis o adresă pentru ca primăria să preia acele elemente pentru a putea face un ţarc şi a ne continua acţiunile conform planului întocmit la nivelul judeţului", a precizat şeful DSVSA Tulcea.
La rândul său, conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a anunţat că intenţionează să încheie un protocol de colaborare cu asociaţia Vier Pfoten.
"În prezent, ARBDD are în vedere încheierea unui parteneriat cu fundaţia Vier Pfoten în scopul derulării proiectului "Caii sălbatici - Letea" având ca obiectiv rezolvarea problemei referitoare la populaţia de cai semisălbăticiţi din zona Letea. Acţiunile au fost demarate în octombrie 2010 şi vor fi încheiate în octombrie 2012, cu posibilitatea prelungirii în măsura în care partenerii consideră necesar acest lucru. Trebuie menţionat că această acţiune coincide şi cu decizia şi acţiunea autorităţii naţionale în domeniu (ANSVSA) de asanare la nivel naţional a tuturor cazurilor de anemie infecţioasă la caii domestici", se arată într-un raport făcut public luni de ARBDD.
Un număr de 22 de cai au ajuns la finele lunii august în comuna C. A. Rosetti din Delta Dunării, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, semnând cu reprezentanţii Vier Pfoten un acord de parteneriat pentru protejarea cailor din Pădurea Letea şi anunţând că doreşte dezvoltarea unui proiect pentru promovarea turistică a zonei.
Pe 12 mai, aflat în zona Letea pentru a pregăti vizita unor oficiali guvernamentali din Austria, reprezentantul asociaţiei, Kuki Bărbuceanu, a constatat că mai mulţi cai, unii dintre ei bolnavi de anemie infecţioasă, au fost prinşi şi lăsaţi fără îngrijiri medicale, el sesizând autorităţile cu privire la această situaţie. Pe 20 mai, cei 54 de cai au fost încărcaţi într-un camion, până la Brăila cinci dintre ei murind.
Cei 22 de cai care au ajuns la Cardon, în Delta Dunării, conform normelor sanitar-veterinare, trebuie să stea trei luni în ţarc pentru monitorizarea şi repetarea analizelor.
Acţiunile Vier Pfoten în Deltă au început în decembrie 2010, când fundaţia a efectuat un transport de 105 tone de nutreţ pentru caii crescuţi în stare de semi-sălbăticie în Pădurea Letea, arie naturală strict protejată din Delta Dunării, proiectul organizaţiei vizând obţinerea unei suprafeţe de pe grindul Letea pentru amenajarea unei zone unde caii să poată fi observaţi de turişti. AGERPRES/(A - Luisiana Bîgea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Ultimii cai din ferma de la Urleasca au fost transportaţi în Delta Dunării Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT) a finalizat proiectul pentru promovarea turistică a cailor crescuţi în stare de semi-sălbăticie în zona Letea, potrivit fundaţiei Vier Pfoten, care sâmbătă a adus la Tulcea ultimii 19 cai rămaşi în ferma din satul Urleasca, judeţul Brăila...
ANSVSA a oprit certificarea transporturilor de cai semi-sălbatici din Tulcea Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea să stopeze orice transport de cabaline, se arată într-un comunicat ANSVSA.
ANSVSA: Fiecare cal din Pădurea Letea trebuie să aibă proprietar Fiecare cabalină semi-sălbatică din Pădurea Letea trebuie să aibă un proprietar (persoană fizică, juridică, ONG, Consiliu Local etc), iar animalul trebuie să fie identificat şi controlat din punct de vedere al stării de sănătate, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare...
Tulcea: Proiect Vier Pfoten pentru caii din Delta Dunării Asociaţia neguvernamentală Vier Pfoten doreşte scoaterea cailor din Pădurea Letea, arie naturală strict protejată din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), şi amenajarea unei zone doar pentru caii crescuţi în stare de semi-sălbăticie.
MDRT şi Vier Pfoten au semnat 'Protocolul de la Letea' Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi coordonatorul de proiecte din cadrul asociaţiei Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, au semnat duminică, la Cardon, Delta Dunării, un acord de colaborare pentru protejarea cailor din Letea, pe fondul nemulţumirii localnicilor.
Tulcea: Inspectorii sanitar-veterinari brăileni, sesizaţi cu privire la un produs cu E. Coli Inspectorii sanitar-veterinari tulceni i-au sesizat pe colegii lor din judeţul Brăila pentru a verifica un producător de cârnaţi subţiri în care a fost confirmată prezenţa bacteriei Escerichia Coli (E. Coli) verotoxigenă.