Cele mai citite
 


Harghita: A crescut numărul copiilor abandonaţi în spitale
marţi, 27 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul copiilor abandonaţi în spitale a crescut, în acest an, în Harghita, responsabilii din sistemul de protecţie afirmând că statisticile sunt îngrijorătoare.
Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, Elekes Zoltan, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că de la începutul anului au fost abandonaţi în spitale 54 de copii, în vreme ce pe tot parcursul anului trecut s-au înregistrat 41 de astfel de cazuri.
Din cei 54 de copii părăsiţi în spitale, 23 au ajuns acasă, după ce mamele au fost convinse de asistenţii sociali, iar 31 au ajuns la asistenţi maternali sau la centre de plasament.
'Cifrele sunt îngrijorătoare, observându-se o creştere destul de mare faţă de anul trecut. Şi asta chiar dacă avem proiecte prin care încercăm să le convingem pe femeile care au abandonat mai mulţi copii să folosească metode de contracepţie', a precizat Elekes Zoltan.
Cei mai mulţi dintre copii au fost abandonaţi la naştere sau atunci când aveau două-trei luni, iar mamele eu venit cu ei la spital pentru diferite afecţiuni.
Potrivit sursei citate, imediat ce mama fuge din spital şi îşi abandonează copilul, asistenţii sociali ai unităţii sanitare anunţă DGASPC, iar specialiştii instituţiei încearcă reintegrarea în familie a bebeluşului.
Asistenţii sociali ai Direcţiei spun că, de cele mai multe ori, motivaţia pentru care un copil este abandonat în spital este legată de sărăcie şi de lipsa sprijinului pe care mama ar trebui să-l primească din partea tatălui micuţului sau din partea familiei lărgite. Majoritatea celor care îşi abandonează copiii în spitale sunt femei tinere, din familii de romi, existând cazuri în care o mamă şi-a abandonat şi patru-cinci copii în spital.
La cinci zile după ce spitalul a sesizat Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în legătură cu dispariţia mamei, copilul este plasat în regim de urgenţă la un asistent maternal.
Elekes Zoltan nu a putut pune această creştere a numărului de copii părăsiţi exclusiv pe seama crizei economice, subliniind că este vorba şi de 'microcultură, de zona în care trăiesc şi de exemplele pe care le văd în jurul lor aceste femei'.
El spune că o şansă pentru ca aceşti copii să poată avea o familie ar fi simplificarea procedurilor prin care ei să fie declaraţi adoptabili. Elekes a precizat că, în acest moment, chiar dacă o mamă manifestă dezinteres faţă de copil şi nu îl vizitează nici măcar o dată pe an, micuţul nu poate fi adoptat fără semnătura celei care i-a dat viaţă.
'În acest fel, copilul pierde şansa de a avea o familie, chiar dacă mama lui manifestă dezinteres faţă de el. (...) Aşteptăm de ani de zile să se schimbe procedurile şi cred că, dacă se vor simplifica, se vor găsi şi părinţi pentru copiii care au nevoie de familie', a afirmat Elekes Zoltan.
În acest moment, 1.100 de micuţi se află plasaţi în sistemul de protecţie a copilului din Harghita, alţi aproximativ 400 fiind în plasament familial. AGERPRES/(AS - Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Numărul copiilor abandonaţi în spitale a scăzut Numărul copiilor abandonaţi în spitalele harghitene a scăzut destul de mult, în ultimii doi ani, specialiştii punând acest fenomen pe seama programelor de prevenire derulate la nivelul judeţului.
REPORTAJ/Satu Mare:Zeci de copii abandonaţi şi mame care, după ce nasc, "dispar" fără urmă din spital Soarta este de multe ori mai crudă decât îşi pot imagina mulţi oameni. Cel mai bine o ştiu medicii şi asistenţii de la Secţia de Nou Născuţi a Spitalului Judeţean Satu Mare, unde anual sunt zeci de copii abandonaţi.
Harghita: Numărul copiilor abandonaţi în spitale, în scădere faţă de anul trecut Numărul copiilor abandonaţi în spitalele din Harghita este în scădere faţă de anul trecut, în urma eforturilor depuse de asistenţii sociali de a-i convinge pe părinţi să îşi schimbe decizia.
Harghita: Numărul copiilor abandonaţi în spitale, în scădere faţă de anul precedent Numărul copiilor abandonaţi în spitale în 2014 a scăzut în Harghita, faţă de anul precedent, specialiştii în protecţia copilului făcând eforturi pentru a-i convinge pe părinţi să-şi ia micuţii acasă.
Dolj: Celulă de criză şi anchetă internă la DGASPC după ce doi tineri s-au sinucis Craiova, 7 dec /Agerpres/ - Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a demarat o anchetă internă, iar la nivelul instituţiei s-a constituit o celulă de criză după ce o fată de 13 ani şi un băiat de 19 ani, ambii aflaţi în case de tip familial ale instituţiei...
Vâlcea: Peste 20 de nou născuţi au fost abandonaţi în maternităţile din judeţ de la începutul anului Un număr de 23 de nou născuţi au fost abandonaţi de mame în spitale din judeţul Vâlcea de la începutul anului şi până în prezent, a declarat miercuri directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Antonie Ceauşu, în cadrul unei şedinţe la Instituţia Prefectului...