Cele mai citite
 


Peste 2 milioane de oameni mor anual din cauza poluării aerului (OMS)
marţi, 27 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Peste două milioane de oameni mor în fiecare an pe glob în urma unor boli provocate de poluarea aerului, relevă un studiu publicat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, potrivit AFP.

Dintre aceste victime, 1,3 milioane mor din cauza poluării urbane, atât în statele dezvoltate, cât şi în cele sărace. Din totalul deceselor anuale, 1,1 milioane ar fi putut fi evitate dacă normele în materie de poluare ar fi fost respectate, consideră OMS.

În multe ţări, poluarea atmosferică atinge niveluri periculoase pentru sănătate, cele mai afectate zone aflându-se în statele cu creştere economică rapidă, ca India şi China, a subliniat Maria Neira, directorul departamentului de sănătate publică şi mediu al OMS.

În unele oraşe, concentraţia de particule fine depăşeşte de până la 15 ori pragul maxim fixat de OMS.

Aerul poluat poate "pătrunde în plămâni, intra în circulaţia sângelui şi cauza cardiopatii, cancere ale plămânilor, astm şi infecţii respiratorii", indică OMS.

Principalele cauze ale poluării aerului sunt mijloacele de transport, industria, folosirea biomasei sau a cărbunelui pentru prepararea hranei şi încălzirea locuinţelor, precum şi centralele electrice pe cărbune. Efectele cele mai grave sunt observate la persoanele deja bolnave, la copii şi la vârstnici.

Pentru combatarea poluării aerului, OMS recomandă dezvoltarea reţelelor de transport public, promovarea mersului pe jos şi cu bicicleta, sau construirea de centrale electrice bazate pe alţi combustibili decât cărbunele.

Studiul publicat luni a luat în calcul date privind calitatea aerului furnizate de 1.100 oraşe din 91 ţări (lipsind, de pildă, Rusia sau unele state africane), dintre care 80 nu respectă valorile de referinţă ale OMS.AGERPRES/(Irina Cristea)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Respectarea normelor mondiale privind poluarea aerului ar putea salva milioane de vieţi (studiu) Mai mult de doua milioane de decese ar putea fi prevenite în întreaga lume în fiecare an, dacă ar fi respectate normele de poluare a aerului recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special în China şi India, potrivit unui studiu publicat în revista Environmental Science and Technology...
Studiu OMS cu privire la poluarea aerului din oraşele austriece Viena, 28 sep - Corespondentul Agerpres, Smaranda Câmpeanu, transmite: Nivelul poluării aerului din oraşele austriece este în medie peste nivelul admis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unui studiu realizat de OMS şi publicat luni de cotidianul Der Standard.
OMS a salutat introducerea la Beijing a codului roşu de poluare atmosferică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a salutat miercuri instituirea de luni a unui cod roşu de alertă din cauza nivelurilor de smog din Beijing, o premieră pentru capitala Chinei în ceea ce priveşte utilizarea sistemului de alertă codificat pe culori, implementat încă din anul 2013, informează agenţia...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică recomandări provizorii de utilizare a bedaquilinei în tratamentul tuberculozei cu rezistenţă polimedicamentoasă Janssen-Cilag International NV (Janssen) salută astăzi apariţia recomandărilor provizorii elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind utilizarea bedaquilinei în tratamentul tuberculozei (TB) pulmonare cu rezistenţă plurimedicamentoasă (multi-drug resistant tuberculosis, MDR-TB) drept...
Cancer: OMS nu a facut apel la oprirea consumului de carne (comunicat) Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a apărat joi în legătură cu faptul că a făcut apel la consumatori să nu mai mănânce carne, după publicarea unui studiu care face o legătură între consumul de carne roşie şi mezeluri şi creşterea riscului de cancer.
OMS stabileşte limite privind nivelul de poluare din interiorul locuinţelor Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care vizează reducerea mortalităţii cauzate de poluarea domestică, a stabilit prima oară limite privind nivelul maxim de poluare produs de aparatele de gătit, încălzit şi lămpi. 'Ştiam că aceste aparate poluează, noutatea este însă stabilirea unor norme care nu...