Cele mai citite
 


Testări medicale gratuite pentru vârstnici
marţi, 27 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Colesterolul
 

Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie 'Ana Aslan', cu sprijinul companiei Zentiva, asigură pe 1 octombrie, cu prilejul marcării Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, testări gratuite pentru depistarea osteoporozei, determinarea glicemiei, a tensiunii arteriale şi a colesterolului, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Gabriel Prada, director medical al instituţiei.

Evenimentul promovează necesitatea efectării analizelor medicale periodice din timp, ca metodă demonstrată de prevenţie a diverselor afecţiuni cronice precum: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, osteoporoza.
Testările se vor realiza sâmbătă, 1 octombrie, între orele 09.00-18.00, la Sediul din Otopeni al Institutului, însă pentru un număr limitat de aproximativ 200 de persoane şi în baza unei programări telefonice anterioare. Rezultatele testelor şi recomandările medicale vor fi comunicate atât pe loc, cât şi printr-o evaluare scrisă detaliată şi trimisă ulterior participanţilor prin poştă. Persoanele cu risc vor fi direcţionate către medici specialişti.
Transportul către şi de la locaţie este asigurat de către organizatori cu ajutorul autocarelor care vor pleca din Piaţa Charles de Gaulle, sâmbătă, 1 octombrie, începând cu ora 08.30. Ora şi locul îmbarcării vor fi comunicate fiecărui participant în momentul realizării programării telefonice.
"Este o certitudine că influenţa procesului de îmbătrânire asupra stării de sănătate şi a calităţii vieţii depăşeşte cu mult efectele oricărei afecţiuni cunoscute, din această perspectivă vârsta în sine putând fi considerată drept principalul factor de risc pentru marea majoritate a bolilor cronice. Mă refer la boli cardiovasculare, renale, diabet zaharat, osteoporoză. Ţinând cont de faptul că vârsta nu este un element modificabil, avem responsabilitatea foarte importantă de a preveni şi amâna apariţia acestor afecţiuni şi a complicaţiilor lor prin derularea de programe practice de educaţie şi prevenţie pentru pacienţi. Posibilitatea de a modifica viteza de îmbătrânire la oameni ar avea efecte mult mai bune decât eradicarea neoplaziilor, a afecţiunilor cardiovasculare şi a diabetului zaharat luate împreună. Influenţarea procesului de îmbătrânire, considerat ca o reducere progresivă a rezervelor funcţionale, iniţiată la noi de către doamna profesor Ana Aslan, o continuăm şi astăzi în cadrul Institutului cu ajutorul Gerovital H3. Prin tratamentele pe care le utilizăm, putem modula mecanismele implicate în fenomenele de îmbătrânire la nivel celular şi molecular, influenţând totodată mecanisme frecvent implicate în bolile cronice degenerative adesea întâlnite la vârstnici', a subliniat conf. dr. Gabriel Prada.
Acesta a explicat că e greu de definit îmbătrînirea, se vorbeşte de persoane în vârstă după 65 de ani şi se poate vorbi de cel puţin patru accepţiuni ale vârstei, respectiv vârstă cronologică, biologică, psihologică şi socială. El a adăugat că Ana Aslan a introdus conceptul de longevitate activă, mărirea gradului de independenţă în colectivitate.
Conf. dr. Gabriel Prada a menţionat că în România avem de-a face cu o populaţie în îmbătrânire, iar rata de înlocuire a generaţiilor este din ce în ce mai redusă.
Medicul s-a referit la recentele propuneri făcute de Comisia Europeană de a declara anul 2012 ca an internaţional al îmbătrânirii active.
În context, conf. dr. Gabriel Prada a amintit propunerea lansată către Ministerul Sănătăţii de reorganizare a reţelelor naţionale de tip ambulator de geriatrie şi gerontologie cu principii preventive, care să lucreze integrat cu medicina de familie.
În România, ponderea persoanelor cu vârste peste 60 de ani se va dubla în următorii 40 de ani, ajungând să reprezinte 40% din populaţia ţării. Totodată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în anul 2050, numărul persoanelor din această categorie de populaţie va ajunge la 2 miliarde, la nivel global. Ultimele rapoarte OMS arată că în prezent sunt 605 milioane de persoane cu vârste peste 60 de ani, reprezentând peste 10% din populaţia globului.
'Peste 50% din pacienţii care vin zilnic în cabinetul medicului de familie sunt vârstnici. Nu este de mirare acest lucru, deoarece odată cu înaintarea în vârstă capacităţile funcţionale ale organismului se reduc şi devenim vulnerabili în a dezvolta afecţiuni cronice de multe ori cu implicaţii severe, necesitând intervenţii terapeutice complexe. De aceea, trebuie să existe o colaborare permanentă între medicii de familie şi medicii de alte specialităţi, precum şi între comunitatea medicală şi companiile farmaceutice, pentru a oferi permanent pacienţilor vârstnici soluţiile terapeutice adecvate şi pentru a răspunde cât mai prompt nevoilor lor de sănătate. Problema vârstnicului, însă, nu este numai problema zonei medicale, ci şi a întregii societăţi, care are datoria morală de a proteja acest segment din ce în ce mai numeros al populaţiei', a declarat dr. Rodica Tănăsescu, Preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
'Programele de educaţie pentru pacienţi, realizate în parteneriat cu comunitatea medicală au devenit o prioritate pentru Zentiva şi astfel şi o tradiţie pentru noi. Transformarea comportamentului pasiv al pacienţilor români într-unul activ, de prevenţie, este o acţiune ce necesită timp şi eforturi susţinute. De aceea, venim mai aproape de comunitatea medicală pentru ca împreună, prin parteneriate active şi pe termen lung, să găsim programele perfect adaptate nevoilor pacienţilor români. Totodată, prin intermediul portofoliului Zentiva reuşim să creştem accesul pacienţilor la produse sigure şi de calitate, unele dintre ele cu o istorie îndelungată pe piaţa românească, precum Gerovital H3, un brand românesc de tradiţie', a punctat dr. Sorin Iancu, Marketing Manager Zentiva. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Bolile cronice netransmisibile - “Ucigaşii” secolului XXI Al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cronice netransmisibile (bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul şi bolile pulmonare cronice), înregistrează la nivel mondial cea mai mare rată de mortalitate, provocând peste 63% din decesele anuale. Din cele 36 de...
Educaţie medicală pentru prevenţia bolilor cardiovasculare Boala cardiovasculară este principala cauză de deces şi dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabilă de 17 milioane de decese în fiecare an.
Prevalenţa bolii cronice de rinichi, în creştere Boala cronică de rinichi, diabetul şi bolile cardiovasculare sunt principalii factori implicaţi în reducerea semnificativă a speranţei de viaţă a populaţiei, iar specialiştii estimează că diabetul determină o creştere de aproximativ 12 ori a riscului de boală cronică de rinichi în stadiul terminal, în...
Alianţa Română de Combatere a Hipertensiunii Arteriale, înfiinţată de Societatea Română de Cardiologie Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră în România, astfel că, în timp ce mortalitatea prin aceste boli a înregistrat în ultimii 20 de ani o tendinţă de scădere în ţările Europei de Vest şi Centrale, în România tendinţa a fost diametral opusă, a subliniat fostul preşedinte al Societăţii Române...
Centrofarm oferă clienţilor săi testări gratuite EKG, în cadrul campaniei de prevenire a bolilor cardiovasculare Din 20 ianuarie şi până în 30 martie, Centrofarm derulează campania medicală de prevenire şi informare privind bolile cardiovasculare, în 11 farmacii din Bucureşti, în cadrul Programului Câştigă Viaţă. Astfel, posesorii cardului de fidelitate Centrofarm pot beneficia de consultaţii medicale...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.