Cele mai citite
 


Aparatul urinar - descriere
miercuri, 8 ianuarie 2014   ::   5 Comentarii :: :: Stiri, Anatomie, Urologie
 

Aparatul urinar (aparatul excretor sau sistemul urinar) este unul din sistemele esenţiale ale organismului care produce, stochează şi elimină deşeurile organismului prin urină.

Urina este un amestec de substanţe eliminate din organism prin rinichi. Este formată din substanţe care sunt nefolositoare sau toxice organismului şi are de regulă culoarea galbenă. Înainte să fie eliminata din organism prin uretră, urina este stocată în vezica urinară.

Aparatul urinar contribuie in mare masura la mentinerea constanta a mediului intern al organismului si a compozitiei chimice a acestuia, dar si la eliminarea in special a produsilor de catabolism rezultati din metabolismul proteic: creatinina, ureea, acidul uric, fosfati, sulfati precum si o serie de substante medicamentoase.
Aparatul urinar este format din:
1.      Rinichi– grup de organe principale pereche, care, alaturi de plamani, intestine si piele, elimina toxinele din organism. Rinichiul este sediul proceselor fizico-chimice care duc la formarea urinii. Unitatea de structura si de functie a rinichiului este nefronul. La acest nivelul au loc:
- ultrafiltrarea glomerulara a sangelui
- reabsorbtia selectiva
- secretia activa
2.       Caile urinare:
-         Pelvis renal (bazinet) – canal prin care urina este colectata din rinichi, cu o capacitate de 10 – 12 ml.
-          Ureter - canale prin care urina este transportata de la rinichi la vezica urinara
-          Vezica urinara - rezervor in care este depozitata urina, pana cand este eliminata prin uretra
-          Uretra - ultimul segment al cailor urinare, prin care se elimina urina din organism. La femei uretra este mai scurta, avand o lungime de 4 – 5 cm; la barbati reprezinta si calea spermatica.
Notare
Comentarii
de ion
foarte bun pentru tineri si batrani

de ana
va rog sa-mi trimiteti un raspuns la intrebarile urmatoare:
Care este diferenta dintre aparatul urinar al femeii si al barbatului?
Esta adevarat ca ,in exterior ,exista un orificiu separat prin care se elimina urina,si alt orifiu separat prin care sunt eliminat secretii,mensteuaie.,etc ,la femeie?
am o contrazicere cu o persoana,care spune ca orificiul prin care se elimina urina e comun cu vaginul,si nu o pot convinge ,cu argumentele mele ca nu este asa!
va multumesc mult!

de Dany
unde pot gasi eu un refereat pe tema:Imbatrinirea sistemului urinar?

Am un baietel de 4anisori si se urineaza din 4 in 4 minute ce poate aveao
I

de ralu
Probabil are infectie urinara, sunt necesare niste analize de urina.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rinichi Rinichiul este un organ pereche parenchimantos (plin), parte esenţială a aparatului excretor.
Nici o incizie si minim durere: tratamentul modern pentru pietrele la rinichi! In prezent, aproximativ 25% in populatie se confrunta cu problema calculilor renali, cazurile cele mai complicate fiind specifice barbatilor, insa si numarul femeilor care au aceasta problema a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani. Totusi, indiferent de sex sau varsta, un lucru...
Aparatul genital feminin Aparatul genital (reproducator) feminin este format din gonada feminina – ovarul, ca si organ principal si calea gonorifica (calea genitala) formata din: trompe uterine, uter, vagin, col uterin (cervix) si vulva.
Bacteria E.coli poate provoca infecţii urinare (studiu) Bacteria intestinală E.coli poate ajunge prin uretră până la vezică şi provoca infecţii urinare ''dureroase", potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Basel (Elveţia) şi publicat de revista Nature Communications, relatează EFE.
Organe Organele sunt parti ale corpului ce contin cel putin 2 parti de tesut (ex.: muscular si nervos) care lucreaza impreuna pentru a indeplini o functie. Mai multe organe pot conlucra in cadrul unui sistem de organe sau aparat.
Aparatul digestiv - descriere Aparatul digestiv (canalul alimentar sau tractul gastrointestinal), reprezinta ansamblul de organe cu rol de a transforma fizic si chimic alimentele, in scopul asimilarii lor si de a elimina reziduurile ce nu au putut fi digerate.