Cele mai citite
 


Chirurgia oculoplastică reprezintă un segment deficitar în România
miercuri, 28 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oftalmologie
 

Chirurgia oculoplastică este un segment deficitar în România în timp ce în străinătate acest tip de chirurgie este foarte dezvoltat, a declarat, marţi, dr. Speranţa Schmitzer, şeful Clinicii Oftalmestet.

Potrivit acesteia, chirurgia oculoplastică este o supraspecializare care îi permite medicului oftalmolog să efectueze operaţii de reabilitare funcţională şi estetică în jurul globului ocular cum ar fi: tulburări de statică palpebrală, inegalităţi ale fantei palpebrale, extirparea afecţiunilor tumorale benigne sau maligne care ridică probleme de reconstrucţie post-excizie şi, nu în ultimul rând, operaţii de reconstrucţie în urma unor traumatisme.


Ea a adăugat că tot de chirurgia oculoplastică ţin şi afecţiunile căilor lacrimale, dar şi operaţiile de estetică palpebrală care implică de cele mai multe ori extirparea de ţesut suplimentar, pleoapele având atât rolul de protecţie a globului ocular, cât şi rol estetic în fizionomia feţei.
Dacă intervenţiile nu sunt realizate la timp şi corect, aceasta implică pentru pacient disconfort estetic şi funcţional. Necunoaşterea anumitor afecţiuni ale pleoapelor, care necesită tratamente specifice, duce uneori la complicaţii foarte grave.


Dr. Speranţa Schmitzer a explicat că există tumori care aparent par inflamaţii care sunt greşit tratate ca o boală conjunctivală de exemplu, şi care nediagnosticate la timp au consecinţe extrem de grave.


"Pacienţii sunt trimişi la dermatologi ori la chirurgi plasticieni care însă au o prea puţină legătură cu oftalmologia, structurile pleoapei şi orbitei fiind cu totul speciale şi mult diferite faţă de restul organismului uman. Din cauza lipsei de educaţie medicală şi, de multe ori, a îndrumării greşite, pacienţii nu ştiu cui să se adreseze şi nu ştiu nici că se pot efectua astfel de intervenţii. Tocmai de aceea ne-am hotărât să începem o campanie de comunicare şi de educare asupra acestei abordări pentru a se evita agravarea diverselor cazuri. Am întâlnit oameni mutilaţi din cauză că au ajuns în prima fază în unităţi medicale care nu aveau această specializare", a declarat dr. Speranţa Schmitzer.


Între intervenţiile efectuate în această clinică, pe primul loc se află cataractele - 46%, pe locul doi formaţiunile tumorale - 15,5%, iar pe locul trei ptozele palpebrale - 7%, a mai subliniat şeful Clinicii Oftalmestet.


Ea a adăugat că acet tip de chirurgie implică multă pasiune şi dăruire, rezultatele apărând mai târziu decât la operaţia de cataractă, intervenţiile fiind mai laborioase şi de multe ori necesitând şi o a doua şi chiar a treia reintervenţie.
Medicul a mai subliniat că un lucru important îl are discuţia cu pacientul şi consilierea sa psihologică. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
Peste 70.000 de pacienţi din străinătate s-au operat şi tratat în România anul trecut şi în 2014 Peste 70.000 de pacienţi din străinătate s-au tratat în România anul trecut şi în primele cinci luni ale anului 2014, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Norina Forna, preşedintele decanilor de medicină dentară din România şi preşedinte al Societăţii Internaţionale de Reabilitare...
Premieră în chirurgia toracică din România, realizată la Spitalul Militar Central Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila" anunţă realizarea pe 31 martie în Secţia Chirurgie Toracică, în premieră pentru sistemul medical din România, a unei intervenţii chirurgicale de rezecţie a unui segment tumoral mare folosind un nou dispozitiv medical care asigură reducerea...
Operaţii laparoscopice de chirurgia obezităţii transmise în direct din România la Congresul de Chirurgie Digestivă de la Roma Dr. Cătălin Copăescu, şef Departament Chirurgie Generală Delta Hospital, Medic Primar Chirurg acreditat în chirurgie laparoscopică şi chirurgie bariatrică, a fost invitat să efectueze operaţii transmise în direct, în cadrul celui de-al 22-lea Congres de chirurgie a aparatului digestiv, eveniment care...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.