Cele mai citite
 


Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, prezent la şedinţa comisiei de sănătate din Senat
miercuri, 28 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, marţi, în cadrul şedinţei comisiei de sănătate din Senat, că prioritatea pe care şi-a propus-o pentru mandatul său este realizarea unui program naţional privind cancerul de col uterin.
'Am un singur obiectiv într-o perioadă care poate fi mandatul meu, screeningul de cancer şi, în special, de cancer de col uterin, care este cel mai uşor de introdus. Am dori să fie o cuprindere naţională, în jur de 6 milioane de femei văzute, la trei ani, la cinci ani, în funcţie de vârstă. Anual, până la 1,5 milioane de femei să fie supuse screeningului. Suntem pregătiţi pentru 300.000 de astfel de investigaţii pe plan naţional', a spus ministrul.
Acesta abordat, în cursul discuţiei cu membrii comisiei, mai multe probleme, printre care şi finanţarea sistemului de sănătate, despre care a spus că a calculat, împreună cu colegii săi de la Casa Naţională de Asigurări, un necesar de aproximativ de 19 miliarde de lei.
'Acesta ar fi necesarul optim în condiţiile în care există un deficit de foarte mult timp. Să vedem cât vom primi. Acesta este proiectul nostru. Acolo se prevede o creştere globală de 4 la sută, la medicina de familie am convenit să fie 15 la sută creşterea alocărilor, şi aceasta provenind de la spitale. Medicina de familie are astăzi 6 la sută', a spus ministrul Ritli.
El a precizat că nu s-a decis încă asupra procentului din PIB pe care îl va cere la proiecţia bugetară care va avea loc peste două luni, dar a precizat că lucrează la acest capitol şi că încearcă să stabilească întâi care sunt sumele minime necesare.
'Avem speranţa că acest buget va fi mai bogat în condiţiile de sărăcie. Niciun stat nu este mulţumit cu bugetul pe care îl are, dar probabil că nu se va putea atinge decât treptat un nivel superior. Dar cred că există o voinţă politică până la urmă şi putere economică să ajungem la 6 la sută. Trebuie să fiu realist. Trebuie să fie parcurse câteva etape ca să ajungem la acest nivel şi se va face acest lucru. Eu sunt foarte optimist. Nu m-am gândit, nu am ajuns încă la această formulă. Încercăm să facem cât ar fi necesar, minim să zicem, şi după aceea să vedem cât înseamnă din PIB', a spus Ritli.
Ministrul a mai vorbit şi despre starea precară de sănătate a populaţiei, reflectată şi de indicatorii demografici, dar şi despre disfuncţionalităţile privind finanţarea sistemului de sănătate, de inechităţi în accesul la servicii, care duc la un grad de satisfacţie scăzut al pacientului. De asemenea, s-a vorbit şi despre spitalele desfiinţate, care ar putea deveni centre multifuncţionale cu paturi de zi şi despre dezvoltarea în sistem ambulatoriu a serviciilor sanitare.
În ceea ce priveşte colaborarea cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ministrul s-a declarat optimist, spunând că a găsit acolo o echipă profesionistă.
'Interesele noastre sunt comune. Putem să ajungem la două trei elementele strategice, cum ar fi medicina de familie, planul naţional de paturi, programul naţional de sănătate, unde trebuie să ne înţelegem', a spus ministrul Sănătăţii. AGERPRES/(A - Elena Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bănicioiu: Testarea gratuită a cancerului de col uterin - în nouă centre; gândim un program şi pentru cancerul la sân Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, joi, că în România există nouă centre regionale de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, arătând că se gândeşte la un program similar şi pentru cancerul la sân.
Bihor: Screening naţional pentru cancerul de col uterin, program al Ministerului Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a anunţat, sâmbătă, la Oradea, că în domeniul asistenţei medicale preventive, pentru prima dată în sistemul sanitar s-a făcut primul pas pentru un screening naţional pentru depistarea cancerului de col uterin.
Nicolăescu: Programul de screening pentru cancer de col uterin se va desfăşura în acest an în Bucureşti Programul de screening pentru cancer de col uterin se va desfăşura în acest an în Bucureşti, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, precizând că se va pune un accent foarte mare pe prevenţie.
Ladislau Ritli: Medicina de familie este o forţă importantă în sistem Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a subliniat vinei, în cadrul Conferinţei de pediatrie pentru medicii de familie, că medicina de familie este cea mai importantă forţă din sistem nu numai numeric, existând peste 11.000 de medici de familie, dar şi din punct de vedere al asigurării asistenţei medicale...
Ladislau Ritli: Noua lege a sănătăţii ar putea fi finalizată până la sfârşitul acestei luni Ministrul Sănătăţii Ritli Ladislau a declarat joi, la Suceava, că noua lege a sănătăţii ar putea fi finalizată până la sfârşitul lunii aprilie.
Mureş: Mortalitatea generată de cancerul de col uterin, necunoscută în lipsa unui Registru Naţional de Cancer În România nu există deocamdată studii publicate despre incidenţa cancerului de col uterin şi nici nu se cunoaşte exact care este nivelul mortalităţii din aceste motiv, ca urmare a inexistenţei unui Registru Naţional de Cancer.