Cele mai citite
 


Senat: Ordonanţa privind controlul unităţilor sanitare cu paturi de către MS, raport de respingere în Comisia de sănătate
miercuri, 28 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Membrii Comisiei pentru sănătate din Senat au întocmit, marţi, cu majoritate de voturi, un raport de respingere a Ordonanţei nr. 18/2011 privind stabilirea măsurilor privind verificarea şi controlul unităţilor sanitare cu paturi de către Ministerul Sănătăţii (MS) şi instituţiile din subordinea acestuia, textul legii fiind considerat 'neprofesionist întocmit, fiind şi o suprareglementare'.
'Conform legislaţiei aflate în vigoare, MS are autoritatea de reglementare şi control în domeniul medical, astfel încât măsura ar fi o suprareglementare. Concret, în unităţile medicale care au fost prezentate pe toate canalele media cu evenimente medicale nefericite, MS a făcut controale şi a depus, mai devreme sau mai târziu, concluziile de rigoare şi raportul de control, ceea ce înseamnă că are cadrul legal de desfăşurare a activităţii. În ordonanţă apare titulatura de comisie mixtă la care ar participa, pe lângă membrii desemnaţi de MS şi membrii din ministerele care au reţea sanitară proprie, când este vorba de unităţile medicale proprii. Se uită însă de autoritatea publică locală care are deja reţea sanitară şi care nu are drept să desemneze un reprezentant şi de unităţile sanitare private, care la fel, nu au voie să-şi desemneze un reprezentant', a precizat senatorul PNL Paul Ichim, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.
Senatorul liberal a explicat că autorizarea unei unităţi sanitare private este 'riguros reglementată şi scrupulos verificată' de către instituţiile din subordinea MS, inclusiv de minister.
'Casa de Asigurări are obligaţia de a verifica aceste instituţii. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii s-a dispensat foarte rapid de majoritatea unităţilor spitaliceşti, trecându-le în subordinea autorităţilor publice locale care în an de recesiune financiară are resurse limitate care să le dirijeze spre acreditarea acestor unităţi sanitare. Morala este că MS a fost conştient că unităţile sanitare nu pot primi acreditarea şi autorizarea sanitară şi aruncă responsabilitatea spre autoritatea publică, rezervându-şi doar rolul de control', a mai susţinut senatorul PNL.
Paul Ichim a reamintit faptul că sistemul sanitar este recunoscut 'ca fiind unul subfinanţat, astfel încât cu greu se va putea încadra în nişte parametri dictaţi şi controlaţi de MS'.
'Unul dintre subiectele controlului va fi cel al resurselor umane. Este de notorietate faptul că unităţile sanitare nu au specialişti încadraţi conform normativelor în vigoare, posturile fiind, de altfel, blocate şi posibil de ocupat doar conform raportului 1 la 7 impus bugetarilor sau cu dispensă dată de MS. Însă, şi în acest caz, legislaţia în vigoare, controlată tot de MS prevede că fondul de salarii nu poate depăşi 70% din bugetul unităţii sanitare. Ca şi concluzie, MS va concluziona că 'şi aşa e rău şi aşa nu-i bine!'. De fapt, secretul acestei ordonanţe se găseşte în art. 4, al. 4, care prevede că 'nerespectarea măsurilor stabilite în calitatea serviciilor de asistenţă medicală poate duce la suspendarea sau ridicarea autorizaţiei de funcţionare a unităţilor sanitare controlate', a mai adăugat Ichim.
'De aici se poate concluziona foarte uşor că dacă va fi cazul, din punct de vedere economic şi sub impactul restricţiilor financiare semnate de comun acord cu FMI-ul, comisiile de specialitate vor găsi foarte facil unităţi sanitare cărora să le ridice autorizaţia de funcţionare', a încheiat acesta. AGERPRES/ (AS - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comisie Senat: Raport favorabil propunerii ca MS să devină unitate de achiziţii centralizate pentru spitale Senatorii din Comisia pentru sănătate au întocmit, marţi, un raport de admitere a proiectului de lege privind aprobarea ordonanţei care vizează desemnarea Ministerului Sănătăţii (MS) ca unitate de achiziţii publice centralizate pentru unităţile sanitare cu paturi.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Teleorman: Peste 23,4 milioane de lei s-au alocat anul trecut pentru asistenţa medicală primară Peste 23,4 milioane de lei s-au alocat anul trecut prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman pentru asistenţa medicală primară în judeţul din sudul ţării, se arată într-un raport dat publicităţii marţi de această instituţie.
Ministerul Sănătăţii atenţionează medicii de familie să acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor Ministerul Sănătăţii le-a atras atenţia marţi tuturor medicilor de familie că, în conformitate cu contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate, sunt obligaţi să le acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor.