Cele mai citite
 


Timişoara va avea o bancă de ţesuturi şi celule umane
miercuri, 28 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O bancă de ţesuturi şi celule umane va fi construită la Timişoara, primul pas în acest sens fiind făcut marţi după ce plenul Consiliului Judeţean a aprobat alocarea unui teren în folosinţă gratuită Ministerului Sănătăţii, care este beneficiarul proiectului.
Suprafaţa este de 450 mp şi este situată lângă Spitalul Judeţean Timişoara.
"Până acum, la Timişoara am avut o serie de donatori de organe, echipe specializate de la Cluj, Bucureşti, Târgu Mureş au venit şi au recoltat organele şi le-au dus în respectivele centre universitare, pentru transplant", a declarat consilierul judeţean Gheorghe Nodiţi, director al Spitalului Judeţean.
El a precizat, pentru AGERPRES, că la Casa Austria (Clinica de politraumatologie, arşi şi chirurgie plastică şi reparatorie) există un aparat achiziţionat în urmă cu trei ani, în care se poate conserva pielea pentru un interval de până la 14 zile. "În acest interval se poate efectua şi transplantul. Asta avem, dar aceasta nu este o bancă de ţesut unde să putem conserva organul prelevat timp mai îndelungat", a spus Nodiţi.
În ultimul an, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Timişoara au fost mai multe intervenţii chirurgicale pentru prelevarea de organe.
"În primul rând, poate fi reluat transplantul de rinichi, pentru că s-a mai făcut. Există chiar o prioritate naţională. Aici s-a realizat primul transplant de rinichi cu organul prelevat de la un donor decedat. Operaţia a fost efectuată la Timişoara de o echipă condusă de prof. dr. Petru Drăgan în 1981. Sperăm ca transplantul renal să se reia cât mai curând. Apoi, cel de cord şi chiar de ficat, pentru că în Timişoara există un număr de medici care au experienţă bună în transplantul de ficat, care au efectuat stagii de pregătire în străinătate. Există o oarecare preocupare şi cred că este posibil şi acesta", a explicat, pentru AGERPRES, prof. dr. Dorel Săndesc, şeful Secţiei ATI. AGERPRES/(A, AS - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bancă de piele, la Timişoara Clinica de Arşi, Politraumatologie şi Chirurgie Plastică şi Reparatorie (Casa Austria, n.r.) din Timişoara dispune, din această săptămână, de un sistem de conservare pe termen lung a ţesutului tegumentar, similar unei bănci de piele.
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...
IUBCvT Târgu Mureş a reuşit a şasea operaţie de transplant de cord din acest an Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş a reuşit, marţi noaptea, al şaselea transplant de cord de la începutul acestui an, fiind deocamdată singurul centru de profil din România care a făcut astfel de intervenţii în 2016.
Târgu Mureş: Transplant de cord la un pacient care a mai suferit în trecut o operaţie pe cord deschis O echipă multidisciplinară condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a efectuat vineri al cincilea transplant de inimă din acest an, la un bărbat în vârstă de 38 de ani din judeţul Arad...
Dr. Radu Deac:Academia de Ştiinţe Medicale derulează trei proiecte majore pe dotare, instruire şi transplant Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, profesor doctor Radu Deac, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că la nivel naţional se derulează trei proiecte cu un impact major asupra sănătăţii populaţiei, pe partea de dotare cu angiografe, pe instruirea personalului şi pe impulsionarea activităţii de...
Dr. Dorel Săndesc: Spitalul Judeţean de la Timişoara, principalul furnizor de organe prelevate din ţară (interviu) Timişoara, 3 mar /Agerpres/ - Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie, Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Timişoara, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care spune că numărul record de prelevări de organe care se efectuează în acest...