Cele mai citite
 


Un consum semnificativ de etnobotanice se înregistrează la copiii de până în 15 ani (studiu)
miercuri, 28 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un studiu privind consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) comercializate sub denumirea de ''droguri legale'' sau ''etnobotanice'' arată că vârsta consumatorilor diferă foarte mult, între 11 şi 40 de ani, însă se observă un consum semnificativ în rândul copiilor cu vârste de până la 15 ani.
Potrivit studiului, dat publicităţii marţi, realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), Romanian Harm Reducton Network (RHRN), cu sprijinul UNICEF România, consumatorii sunt preponderent integraţi social, tineri care au de cele mai multe ori o situaţie economică bună.
Respondenţii care au participat la studiu au spus în proporţie de 42,5% că au folosit drogul principal din categoria ''legale'' zilnic, în timp ce 55,9% au declarat că au folosit şi alte produse ''legale'' în ultimele 30 de zile.
''Aproximativ unu din 10 respondenţi declară că foloseşte frecvent şi droguri ilicite. Se mai consumă şi substanţe precum alcool, heroină, amfetamine, aurolac, cocaină, diazepam, valium, rofedex, marijuana, prenadez, tusin'', se arată în studiu.
Ca mod de administrare a SNPP, pe primul loc se află fumatul, urmat de calea injectabilă şi prizată.
Printre riscurile de sănătate cauzate de consumul de droguri ''legale'' se numără cel de incidenţă crescută a bolilor infecţioase transmisibile sau pericolul de deces ca urmare a amestecurilor utilizate dintre drogurile clasice şi cele noi.
Riscurile sociale ale consumului de etnobotanice sunt pericolul transformării consumatorilor în dealeri de droguri, riscul de abandon şcolar, căi ilicite de procurare a banilor prostituţie, perturbarea liniştii publice, conducerea autoturismelor sub influenţa SNPP, violenţă asupra colegilor, distrugerea de bunuri ş.a.
Printre acţiunile iniţiate de ANA ca răspuns la extinderea fenomenului consumului de SNPP, se numără înfiinţarea unui centru de zi pentru copiii consumatori de droguri din Bucureşti şi iniţierea şi coordonarea unui grup de lucru interministerial în vederea analizei situaţiei serviciilor adresate copiilor consumatori de droguri şi dezvoltării unui cadru legislativ privind asistenţa integrată a acestora, precum şi continuarea unor proiecte existente.
'Interzicerea intempestivă a substanţelor cu efect psihoactiv apărute la început în România a dus la apariţia unui nou val de substanţe, mai periculoase. Există deja o piaţă, destul de largă la noi, cu consumatori care nu se ascund, pentru că este vorba de droguri legale - dacă s-ar interzice aceste substanţe, atunci ar fi şi mai greu de monitorizat consumatorii', a declarat marţi Valentin Simionov, directorul Romanian Harm Reducton Network (RHRN).
În cadrul conferinţei de presă organizate marţi la sediul ANA au luat cuvântul chestorul de poliţie Sorin Oprea, directorul ANA, Edmond McLoughney, coordonatorul Grupului Tematic HIV/SIDA din cadrul ONU, directorul RHRN, Valentin Simionov, şi sociologul Andrei Botescu.
Acesta din urmă a prezentat un studiu bazat pe interviuri cu persoane consumatoare de SNPP, în care s-a încercat stabilirea unui profil socio-demografic al consumatorilor, istoricul de consum de droguri, practici de injectare a SNPP, disponibilitatea etnobotanicelor etc.
Potrivit studiului, 97% dintre consumatorii SNPP au declarat că şi-au injectat anterior heroină iar 85% dintre aceştia sunt bărbaţi.
Printre recomandările United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) se numără distribuirea unui număr mai mare de seringi şi prezervative, prelungirea programului centrelor de schimb de seringi, iar acesta ar trebui realizat şi prin farmacii şi spice shops. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ANA: Aproximativ 20.000 de consumatori de droguri injectabile în Bucureşti În Capitală sunt aproximativ 20.000 de consumatori de droguri injectabile, heroină şi etnobotanice, iar 22,4% dintre studenţii care au fost intervievaţi în opt centre universitare din România au consumat cel puţin odată o categorie de droguri, a declarat joi directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA)...
ANA: Elevii consumă tot mai multe etnobotanice, potrivit Raportului ESPAD 2011 Elevii consumă din ce în ce mai mult etnobotanice, arată
Violenţa în şcoli şi consumul de droguri - probleme reale pentru autorităţile locale, Poliţie, Biserică, politicieni Violenţa în şcoli şi consumul de droguri, etnobotanice, alcool şi tutun de către elevi au constituit principala temă a simpozionului organizat joi de Inspectoratul Şcolar al Sectorului 3 şi de deputatul PSD Gabriela Podaşcă, împreună cu Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi...
Cristina Hudiţă: Numărul consumatorilor de etnobotanice e în scădere, însă a crescut numărul consumatorilor de heroină Numărul consumatorilor de etnobotanice care ajung la spital în stare gravă s-a redus la jumătate în acest an, însă a crescut numărul celor care consumă heroină şi alcool combinat cu diazepam, a declarat, vineri, în cadrul Conferinţei "Adicţia 2013", managerul Centrului de Evaluare şi Tratament al To...
Canabisul este cel mai consumat drog în rândul studenţilor, potrivit unui studiu al ANA pe 2012 Canabisul este drogul cel mai consumat de studenţi, în proporţie de 20,9%, potrivit primului studiu de acest fel realizat în rândul studenţilor din opt centre universitare din România, în anul 2012, de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
ANA: Numărul consumatorilor de droguri din penitenciare s-a dublat în ultimii zece ani Numărul consumatorilor de droguri din penitenciarele româneşti s-a dublat în ultimii zece ani, heroina este cel mai consumat drog de mare risc iar cei mai expuşi sunt cei care au locuit înaintea detenţiei în Bucureşti şi care s-au declarat consumatori la intrarea în închisoare - sunt concluziile unui...