Cele mai citite
 


Diabeticii ar putea să nu-şi mai facă injecţii
miercuri, 28 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

Cercetători francezi au reuşit să creeze primele linii de celule pancreatice umane funcţionale, deschizând astfel calea unor noi tratamente ale diabetului, scrie 20minutes.ch.

Ei au realizat celule artificiale care produc insulină. Rezultatele cercetărilor conduse de Raphael Scharfmann de la Institutul naţional pentru sănătate şi cercetări medicale (Inserm) sunt publicate în revista de specialitate The Journal of Clinical Investigation.

Celulele beta din pacreas, care asigură reglarea nivelului de zahăr din organism, sunt în număr mic sau nu funcţionează bine la bolnavii de diabet - trei milioane în Franţa şi aproape 350 de milioane în lume. Distrugerea celulelor beta producătoare de insulină determină diabetul de tip 1, în timp ce tulburarea funcţionării lor duce la cea mai răspândită formă a bolii, diabetul de tip 2.

Grefate pe un şoarece diabetic, celulele astfel obţinute au restabilit perfect controlul glicemiei (nivelul de zahăr din sânge). Datorită acestei descoperiri, medicii şi cercetătorii vor putea cunoaşte mai bine proprietăţile şi tulburările de funcţionare ale celulelor.

Deşi rămân destule etape înainte de a face din aceste celule un adevărat tratament pentru diabetici, cercetările reprezintă o bază solidă pentru noi demersuri terapeutice, arată oamenii de ştiinţă.

EndoCells, firmă de tip start-up, a produs celulele aşteptate de cercetătorii din lumea întreagă de aproape 30 de ani, menţionează Inserm. Pentru a realiza linii stabile de celule beta, cercetătorii au plecat de la un fragment de pancreas fetal, cu transferul unei gene care a asigurat o selecţie sporită a acestui tip de celule a pancreasului pentru ca acestea să se înmulţească la infinit.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători indieni au descoperit o nouă formă de insulină Cercetători indieni au descoperit o nouă formă de insulină care permite ţinerea sub control a nivelului de zahăr din sânge peste o lună, informează agenţia Xinhua.
Portugalia: Universitatea din Coimbra creează un pancreas bioartificial pentru tratarea diabetului O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Coimbra, nordul Portugaliei, dezvoltă un pancreas bioartificial, o microcapsulă cu celule producătoare de insulină, pentru tratarea diabetului, relatează EFE.
Cercetători australieni au descoperit misterul insulinei Cercetători australieni au reuşit să descopere mecanismul de fixare a insulinei pe receptorul său celular, lucru care ar putea constitui un pas imens pentru milioanele de diabetici din lume, relatează AFP.
Şi sarea, nu numai zahărul, joacă un rol în diabet (studiu) Şi sarea - nu numai zahărul - joacă un rol în diabet, potrivit unor cercetători francezi care au ajuns la această concluzie ocupându-se de chirurgia obezităţii, relatează AFP.
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Un 'pancreas artificial' ar putea revoluţiona viaţa diabeticilor În Franţa şi Italia a fost experimentat cu succes un sistem portabil de pompare a insulinei. Astfel, injecţiile cu insulină vor putea rămâne doar o amintire pentru diabetici, relatează Le Point.