Cele mai citite
 


INS: Managerii estimează o creştere moderată în industria prelucrătoare, dar o scădere moderată în construcţii, în perioada septemrbie-noiembrie
joi, 29 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Managerii societăţilor comerciale estimează, pentru perioada septembrie-noiembrie 2011, o creştere moderată în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, o relativă stabilitate în servicii, dar şi o scădere moderată în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.
Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2011, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%).
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere în ceea ce priveşte estimarea producţiei şi anume: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural +37%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +23%) şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (sold conjunctural +15%).
De asemenea, pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).
Potrivit estimărilor din luna septembrie 2011, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -15%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -12%).
Managerii estimează scăderea stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -17%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +6%).
În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +12%).
Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%) şi a volumului comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural +10%).
Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +19%).
Conform estimărilor din luna septembrie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -1%). În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +10%).AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Managerii se aşteaptă la creşterea activităţii în industria prelucătoare, construcţii, comerţ şi servicii Managerii din industriile prelucrătoare, construcţiilor, comerţului cu amănuntul şi serviciilor preconizează o creştere moderată a activităţii în următoarele trei luni, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS) remis, luni, AGERPRES.
INS: Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 2,5% faţă de octombrie 2009 Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 2,5% în octombrie 2010 faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi s-a menţinut relativ constant faţă de septembrie 2010, informează un comunicat transmis marţi Agenţiei Agerpres de către Institutul Naţional de Statistică (INS).
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
INS: 30,8% din totalul întreprinderilor din industrie şi servicii au inovat, în perioada 2008-2010 Aproape o treime din întreprinderile din România cu activităţi orientate către piaţă au inovat produse sau metode de marketing, iar cel mai inovator sector de activitate a fost, în perioada 2008-2010, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor de acest tip, relevă datele finale ale...
Mureş: Producţia de mobilier şi cea farmaceutică, scăderi de până la peste 37% în anul 2014 Industria judeţului Mureş a înregistrat o evoluţie pozitivă pe parcursul anului 2014, având o creştere de 12,8%, însă procentul a fost diminuat de scăderea dramatică a producţiei la produsele farmaceutice, a producţiei de mobilier şi a celei din domeniul chimic, potrivit unui raport prezentat, miercuri...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 10-16 NOIEMBRIE - ECONOMIC Datele statistice referitoare la inflaţie şi cele conform cărora economia României a crescut cu 1,9% în al treilea trimestru faţă de trimestrul II şi cu 2,8% în primele nouă luni raportat la perioada similară din 2013, precum şi subiectele din turism, prilejuite de deschiderea Târgului de Turism al României...