Cele mai citite
 


Nu ignora „aluniţele”! Evită apariţia complicaţiilor grave!
joi, 29 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie, Oncologie
 

 

 

Deşi majoritatea nevilor melanocitari, aşa-zisele "aluniţe", sunt inofensivi, în anumite cazuri aceştia pot deveni cancerigeni. De aceea, în mod preventiv este indicat să nu îi ignorăm!

 

Medicii ne recomandă tuturor, indiferent de vârstă şi sex, să verificăm "aluniţele" la dermatolog cel puţin o dată pe an, chiar şi pe cele aparent normale.
 
Şansele de vindecare ale unui melanom malign, adică a celei mai periculoase forme de cancer de piele, sunt mari doar atunci când "aluniţa" este depistată şi îndepărtată în timp util. Iar pentru aceasta, se recomandă să analizaţi periodic formă, culoarea şi evoluţia acestor formaţiuni aparent inofensive.

Leziunile suspecte pentru care trebuie să vă prezentaţi de urgenţă (în maxim două săptămâni) la dermatolog sunt următoarele:

• o nouă "aluniţă" care creşte rapid după vârsta pubertăţii;
• modificarea în mărime, formă şi culoare a unei "aluniţe" preexistente;
• orice "aluniţă" care are mai mult de trei culori sau care devine asimetrică;
• orice tumoretă cutanată nou-aparuta, indiferent că este pigmentată sau nu;
• orice linie pigmentară nouă la nivelul unghiei;
• apariţia unei formaţiuni subunghiale;
• orice "aluniţă" care devine simptomatică (care sângerează sau devine pruriginoasă).

Factorii de risc pentru apariţia modificărilor maligne la nivelul "aluniţelor" (apariţia cancerului de piele) sunt:
• moştenirea genetică;
• traumatismele (în special cele repetate);
• supraexpunerea la soare - pe perioada verii, este recomandat să respectăm câteva reguli esenţiale în momentul expunerii la soare pentru a ne proteja şi reduce efectele nocive ale acestuia .

Lipsa controlului periodic al "aluniţelor" şi tratamentele neadecvate pot avea consecinţe dezastruoase. Singura conduită corectă care poate salva viaţa pacientului este :
 
• controlul periodic la medicul dermatolog;
• excizia chirurgicală timpurie şi completă a aluniţelor suspecte, conform recomandării medicului,
• dublată de un control histopatologic competent (analize de laborator), pentru despistarea posibilelor afecţiuni maligne.
Metoda cea mai potrivită de intervenţie asupra afecţiunilor dvs cutanate poate fi stabilită doar de medicul dermatolog. De aceea, primul pas este de a efectua un consult de specialitate - acesta poate identifică corect ce tip de leziuni aveţi la nivelul pielii şi poate stabili care terapie este recomandată, astfel încât să se obţină beneficii maxime, cu cele mai mici riscuri.

În cadrul clinicilor Medcenter, cabinetele specializate de Dermatologie vă pun la dispoziţie metodele necesare pentru monitorizarea şi intervenţia asupra acestor afecţiuni ale pielii:
• Consultaţii de dermatologie
• Proceduri de excizie:
- Excizie chirurgicală clasică - prin tăietura bisturiului;
- Excizie prin intermediul Laserului CO2 - o metodă modernă extrem de eficientă de terapie chirurgicală ce asigură un timp de refacere postoperator mult diminuat;
 
Ambele proceduri sunt efectuate fără internarea pacientului, pe bază de anestezie locală şi sunt puţin invazive.
 
Specializare în dermatopatologie la cea mai prestigioasă instituţie de dermatopatologie din lume, respectiv Ackerman Academy of Dermatopathology din New York, sub îndrumarea prof A. Bernard Ackerman şi G. Gottlieb.
 
Medcenter Vitan
021/323.24.17 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Mihaela Leventer: Melanomul depistat în fază incipientă are şanse de vindecare Melanomul depistat în faza incipientă are şanse de vindecare, a declarat marţi dr. Mihaela Leventer, la lansarea cărţii 'Să înţelegem melanomul', ediţia 2012, cu ocazia marcării Zilei Melanomului în România de Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC)...
Incidenţă sporită de cancer de piele la britanici ca urmare a pachetelor de vacanţă ieftine din anii '60 Britanicii cu vârste de peste 65 de ani prezintă un risc de şapte ori mai mare de a face cancer de piele decât acum patruzeci de ani, ca urmare a expunerii la soare în perioada când au proliferat pachetele ieftine de vacanţă la mare în anii '60, a informat centrul de cercetare Cancer Research UK, într-un...
Dr. Mihaela Leventer: Nu există educaţie şi depistare precoce în cazul cancerului de piele Medicul dermatolog Mihaela Leventer susţine că nu există educaţie şi depistare precoce în cazul cancerului de piele, iar de multe ori oamenii nu recunosc că au o problemă şi ajung la medic în faze avansate ale bolii.
FABC şi Societatea Română de Cancer au lansat a doua ediţia a campaniei "Un viitor fără pată!" Federaţia Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer au lansat joi cea de-a doua ediţie a campaniei despre melanom "Un viitor fără pată!", care are ca obiectiv principal informarea şi educarea publicului tânăr cu privire la riscurile melanomului malign şi importanţa comportamentului preventiv...
Cercetatorii de la Roche anunta rezultate pozitive in studiile clinice cu o noua terapie tintita pentru melanomul cu mutaţii BRAF pozitive, avansat Roche a anuntat recent rezultatele unui studiu clinic cu o noua molecula experimentala, cu administrare orala, destinata tratamentului formelor avansate de melanom malign. Aceasta noua molecula este conceputa pentru a inhiba selectiv forma mutanta a proteinei BRAF, care este prezenta in aproximativ jumatate...
Alunitele si cancerul de piele. Cand este cazul sa mergem la medic In conditiile in care unul din trei cazuri de cancer depistate este cancer de piele[1], medicii avertizeaza ca devine esentiala cunoasterea semnelor care prevestesc o leziune precanceroasa sau canceroasa la debut, mai ales ca exista, de cele mai multe ori, anumite indicii care ar trebui sa ne...