Cele mai citite
 


Criza economică are un impact negativ asupra femeilor din România /studiu/
vineri, 30 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Criza economică are un impact negativ asupra femeilor din România, cel puţin aceasta este concluzia studiului 'Impactul crizei economice asupra femeilor", care urmeaza sa apara luna viitoare. 'Femeile erau deja un grup vulnerabil, iar acum situatia lor este cu atât mai rea. Daca inainte se punea problema saraciei, acum se pune problema supravietuirii", explica Oana Baluta, lector univ. dr. în cadrul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (Universitatea din Bucuresti) si presedinta Centrului de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen (FILIA), coordonatoarea studiului amintit, citată de România liberă.
"Pe de o parte, România nu a fost o natiune de femei-casnice de-a lungul istoriei si astfel marea problema nu a fost intrarea acestora pe piata muncii, ci ceea ce se întâmpla cu ele odata ajunse acolo", arata lector univ. dr. Alice Iancu, cercetatoare în cadrul proiectului.
Alice Iancu a fost responsabila cu studierea impactului crizei asupra femeilor pe piata muncii, care a scos la iveala un 'scenariu sumbru", spune cercetatoarea. Spre exemplu, scaderea nediferentiata a salariilor cu 25% a lovit cel mai puternic în femei.
'În mediul bugetar, zonele în care femeile sunt majoritare implica salarii mai mici decât în rest. Concret, în sanatate si învatamânt salariile sunt de aproximativ noua ori mai mici decât în Ministerul Apararii. Sa tai 25% dintr-un salariu si asa mic nu face decât sa consolideze niste inegalitati", explica Alice Iancu.
Pe scurt, în prezent, piata muncii implica 'un risc crescut si crescând de excluziune sociala pentru femeile din România, ele fiind mai sarace, mai putin prezente pe piata muncii, cu un nivel al veniturilor si pensiilor semnificativ mai scazut decât al barbatilor", rezuma Alice rezultatele studiului sau.
Studiul a constatat ca majoritatea masurilor anticriza au ignorat eventualele consecinte negative asupra grupului femeilor.
'Exista tendinte contradictorii în ceea ce priveste aceste masuri. Spre exemplu, pe de o parte este încurajată participarea femeilor pe piata muncii prin noile schimbari aduse concediul de crestere si îngrijire a copilului. Pe de alta parte, numarul gradinitelor publice a scazut cu peste 10 000 în mai putin de 10 ani. Atunci, cu cine poti sa lasi copiii daca vrei sa mergi la munca si nu îti permiti sa platesti o bona?", se întreaba retoric Oana Baluta.
În acceasi zi în care Parlamentul European atragea atentia ca situatiile de criza economica pot conduce la cresterea vulnerabilitatii femeilor fata de violenta masculina, guvernul României desfiinta Agentia Nationala pentru Protectia Familiei (ANPF), precum si Centrul Pilot de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei în Familie si Centrul de Informare si Consultanta pentru Familie din subordinea ANPF. Odata cu acestea au disparut si o serie de mecanisme de sprijinire a victimelor, de consiliere psihologica si juridica sau oferirea unor servicii medicale de urgenta, puncteza Andreea Braga, responsabila cu studiul violentei împotriva femeilor, în cadrul proiectului 'Impactul crizei asupra femeilor".
Pe de alta parte, numarul cazurilor de violenta împotriva femeilor creste: în 2009 era cu peste 40% mai mare decât în 2007.
Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse între Femei si Barbati (ANES) este o alta institutie desfiintata ca masura anticriza.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Telefonul Copilului: Numărul cazurilor de bullying semnalate de băieţi a crescut de peste 20 de ori într-un singur an Numărul băieţilor care au raportat cazuri de bullying la Telefonul Copilului (116111) a crescut de peste 20 de ori, de la 25 de cazuri în 2014 la 534 de cazuri în anul 2015, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES de Asociaţia Telefonul Copilului.
Băsescu: România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că în România există bariere în ceea ce priveşte relansarea economică şi că există riscul ca ţara noastră să reintre într-o perioadă de criză în contextul în care Guvernul a utilizat mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către...
În România, sistemul de sănătate se îmbolnăveşte Sistemul de sănătate din România este în haos. Criticii susţin că managementul defectuos, corupţia şi acum criza economică fac ca oamenii să aibă parte din ce în ce mai greu de servicii medicale bune, se comentează într-un articol apărut luni pe site-ul PRI's The World, un magazin radio de ştiri, creat...
Ion Jinga: România are nevoie ca lucrătorii săi să rămână acasă (presă) România consideră Marea Britanie unul dintre cei mai de încredere parteneri, prieteni şi aliaţi din Europa. Cooperarea dintre România şi Regatul Unit progresează rapid, stimulând comerţul bilateral, afacerile şi investiţiile, alături de întărirea schimburilor culturale şi pe linie de educaţie, notează...
Sondaj IRES: România nu va depăşi criza economică în 2012; lucrurile merg într-o direcţie greşită Majoritatea persoanelor intervievate într-un sondaj IRES publicat joi consideră că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită - 79%, iar 67% nu cred că România va depăşi actuala criză economică în 2012.
Alexandru Cristian Ştrenc (OSIM):Invenţiile româneşti au premii internaţionale, deşi cercetarea este cronic subfinanţată (interviu) Invenţiile româneşti au primit recunoaştere pe plan internaţional, dar România nu poate concura cu marile puteri tehnologice pentru că îi lipseşte baza, iar cercetarea ştiinţifică şi cea tehnologică sunt în suferinţă, printre altele, fiind cronic subfinanţate.