Cele mai citite
 


Primul raport despre sinuciderile în rândul copiilor în Franţa
vineri, 30 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Depresia
 

Celebrul psihiatru Boris Cyrulnik prezintă joi secretarului de stat francez pentru problemele tineretului, Jeannette Bougrab, un raport care explorează inexplicabilul fenomen al sinuciderilor în rândul copiilor şi tinerilor, scrie Le Figaro în ediţia de miercuri.

'Este greu de conceput că un copil care are între 5 şi 12 ani se poate sinucide', spune psihiatrul Boris Cyrulnik. Dar când acest fenomen este tot mai frecvent la copiii şi la adolescenţi, el trebuie analizat în profunzime. Raportul intitulat 'Când un copil se sinucide' a fost publicat şi de editura Odile Jacob.

'Din cauza stării accentuate de anxietate şi nefericire, 40% dintre copii se gândesc la moarte', afirmă Jeannette Bougrab în prefaţa raportului. 'Precocitatea copiilor, atât de apreciată în cultura noastră, nu este un factor de protecţie, avertizează Boris Cyrulnik. Ea îmbunătăţeşte rezultatele şcolare cu preţul anxietăţii şi al tulburărilor relaţionale'. Acest fenomen, care constituie a doua cauză de deces în rândul tinerilor de 16-25 de ani, este în mare măsură subestimat când se vorbeşte de copii, afirmă psihiatrul.

'Epidemiologia sinuciderilor copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani este vagă. Sinuciderile duse până la capăt sunt rare, dar sunt totuşi mai frecvente ca de obicei. Aproximativ 30-100 de copii se sinucid în fiecare an, dar se poate spune că un mare număr de accidente sunt echivalente actului sinucigaş', adaugă Boris Cyrulnik.

'În intenţia lui de a se sinucide, un copil caută în jurul său ceea ce l-ar putea ajuta să facă acest lucru: să se aplece pe fereastră, să traverseze strada alergând', spune psihiatrul.

Mascate în jocuri periculoase sau nu, aceste treceri la acţiune se pare că sunt provocate de incidente derizorii: cearta cu unul din părinţi, o notă proastă sau interdicţia de a mânca dulciuri aşa cum s-a întâmplat cu o fetiţă diabetică de 9 ani, care s-a aruncat de la etaj în ianuarie după ce şi-a acuzat bona că este prea severă.

'Înainte de vârsta de 13 ani, 16% dintre copii cred că moartea ar putea fi o soluţie pentru problemele lor legate de familie, de şcoală sau de prieteni', adaugă Boris Cyrulnik. În mod evident, la originea gestului suicidal sunt raţiuni mai profunde, care ţin de factori multipli, de natură genetică, familială, biologică şi culturală, afirmă psihiatrul. Vulnerabilitatea emoţională, care facilitează actul suicidal, impulsivitatea, se dobândeşte din primele luni, chiar în starea de făt, ea putând fi imprimată în creier de starea de suferinţă a mamei, spune Boris Cyrulnik.

Pentru a face faţă acestei vulnerabilităţi emoţionale, el face mai multe recomandări, printre care monitorizarea interacţiunilor precoce la sfârşitul perioadei de sarcină, combaterea hărţuirii şcolare, o legătură mai strânsă între cadrele didactice şi părinţi.AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raport Salvaţi Copiii: Sărăcia, discriminarea, scăderea vaccinărilor - motive de îngrijorare Sărăcia, având consecinţă abandonul şcolar, discriminarea, agresivitatea, scăderea numărului vaccinărilor, lipsa unei instituţii specializate - Avocatul Copilului sunt principalele motive de îngrijorare semnalate de organizaţia Salvaţi Copiii în Raportul Alternativ Periodic, care va fi prezentat Comitetului...
Eficienţa educaţiei sexuale în şcolile franceze, pusă sub semnul întrebării Paris, 3 feb /Agerpres/ - Inspectoratul General pentru Probleme Sociale (Igas) din Franţa a trimis marţi un raport ministrului sănătăţii, în care face bilanţul prevenirii în ceea ce priveşte întreruperile voluntare de sarcină (IVS). În pofida unei promovări intense a contracepţiei şi a diferitelor politici...
Franţa: peste 20.000 de copii cu handicap neşcolarizaţi În Franţa, un copil autist poate frecventa o şcoală normală dacă are totuşi un însoţitor, care să-l ajute să devină independent. În timp ce ministrul educaţiei vrea să facă din ocupaţia de însoţitor o 'adevărată meserie', un raport al Senatului arată că 20.000 de copii cu handicap sunt în prezent ne...
Campanii pro-alăptare la nivel mondial: Guvernul britanic vine cu o nouă iniţiativă Laptele matern este cea mai bună alimentaţie pentru copiii mai mici de şase luni, aminteşte cu regularitate Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În realitate, însă, alăptarea este departe de a fi o practică adoptată de toate mamele. În Marea Britanie, unde doar o mamă din două îşi alăptează copilul...
Rusia va fi în 2050 depopulată, îmbătrânită şi cu datorii (raport) Moscova, 11 feb/Agerpres/ - Rusia va pierde 24 de milioane de locuitori până în 2050, scăderea severă fiind însoţită de îmbătrânirea populaţiei, care va compromite serios sănătatea economică a ţării, arată un raport publicat în cursul acestei săptămâni, citat de AFP.
INTERVIU/Raed Arafat: În raportul privind 'Colectiv' am identificat decizii pozitive luate de persoane; noi le facem proceduri Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în cazul raportului referitor la modul în care instituţiile au reacţionat în cazul tragediei de la Colectiv, s-a căutat identificarea unor "decizii pozitive", care să devină, ulterior...