Cele mai citite
 


Primul studiu despre "Acompanierea Naşterii în România" lansat într-o dezbatere la Palatul Parlamentului
joi, 29 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 29 sep/Agerpres/- Autorităţile din domeniul medical chemate să asigure un sistem optim în ceea ce priveşte asistarea femeilor în perioada prenatală şi post natală trebuie presate pentru a lucra spre folosul beneficiarilor, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, joi după-amiază, la o masă rotundă dedicată lansării studiului "Acompanierea naşterii în România", primul studiul naţional privind evaluarea serviciilor şi practicilor de îngrijire ale femeilor din România în timpul sarcinii, naşterii şi lăuziei.
Studiul, iniţiat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii, a fost realizat prin cooperarea ştiinţifică, tehnică şi logistică, precum şi susţinerea financiară a mai multor instituţii: Ambasada Franţei în România, Ambasada Olandei în România, Institul Francez, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" (IOMC) şi Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Potrivit rezultatelor studiului, 5% dintre mame nu au fost la nicio consultaţie prenatală.
"E un semnal pe care, astăzi, dumneavoastră îl trageţi, un mesaj transmis mamelor, unul foarte important, dar nu numai mamelor, părinţilor, societăţii în general. Citind acest studiu am constatat că este unul pe cât de interesant, pe atât de surprinzător în ceea ce priveşte rezultatele lui", a declarat Roberta Anastase.
Preşedintele Camerei a punctat faptul că, deşi femeile gravide au acum la dispoziţie un instrument relativ nou de informare, Internetul, nu întotdeauna informaţiile pe care le pot găsi acolo sunt şi atent verificate.
"A apărut un nou instrument cu care poţi găsi foarte multe informaţii, dar în acelaşi timp, realizatorul studiului mi-a explicat că aceste informaţii nu sunt întotdeauna unele verificate şi pot fi pe cât de interesante, pe atât de periculoase. Deci singura sursă credibilă rămâne sistemul medical. În acelaşi timp, însă, în sistem schimbările se întâmplă greu şi suntem într-o dificultate.(...) Şi atunci lucrurile trebuie deblocate. Şi cred că iniţitiva de organiza o astfel de dezbatere, de a porni la drum cu un astfel de studiu este una foarte importană. Foarte importantă pentru a explica, pe de-o parte beneficiarilor sistemului că se poate mai mult, că e necesar să ştie mai mult, să ceară mai mult. Iar, pe de altă parte, această presiune să fie exercitată astfel încât sistemul să capete viteza necesară de schimbare într-o astfel de situaţie", a declarat Roberta Anastase.
La eveniment au mai participat printre alţii, preşedintele FONPC, dr.Bogdan Simion, conf. dr. Nicoale Suciu, manager IOMC, reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney, senatorul PNL Emilian Frâncu, medici şi moaşe, specialişti în asistenţa prenatală şi postnatală, precum şi reprezentanţi ai mai multor ONG-uri care activează în domeniu. Vorbitorii au relevat importanţa îmbunătăţirii sistemului de de acompaniere a naşterii, plecând de la rata ridicată a mortalităţii înregistrată în România în rîndul copiilor în vârstă de până la cinci ani.
Aceştia au identificat între principalele cauze care determină un nivel încă scăzut al asistenţei prenatale şi postnatale în România subfinaţarea sistemului, legislaţia incompletă, dar şi faptul că multe dintre femeile gravide nu ştiu sau nu-şi cer drepturile în materie.
Potrivit rezultatelor studiului, 95,5% dintre femei s-au prezentat cel puţin o dată la consultaţia prenatală, iar 18% dintre ele au fost sub-utilizatoare prezentându-se, cel mult de trei ori la consultaţii prenatale.
Pentru prima consultaţie prenatală, 57% din femei s-au prezentat la un medic specialist de obstretică-ginecologie, iar 38% la un medic de familie. Raportul remarcă faptul că dintre femeile care au apelat la un specialist OG, în mai mult de 50% dintre cazuri, acesta funcţiona în sistem privat.
Studiul a cercetat şi procentul efectuării tuturor procedurilor din standardul consultaţiei prenatale. Din prelucrarea datelor a reieşit că nicio gravidă nu a efectuat toate procedurile prevăzute în Ordinul Ministrului, la toate vizitele medicale.
Referitor la investigaţiile uzuale prevăzute în protocol, s-a constatat că acestea nu sunt efectuate de medici la fiecare vizită prenatală.
Mai puţin de jumătate dintre femei au discutat şi primit, de la medicul care le-a îngrijit, recomandări privind naşterea, alăptarea, îngrijirea copilului, fumat, consum de alcool, viaţă intimă.
Numai 19% dintre femei au primit de la medici diferite materiale informative, peste 70% dintre ele s-au informat pe cont propriu asupra unor aspecte privind sarcina.
O altă cifră relevantă din raport arată că 30% dintre naşteri au fost prin operaţie cezariană şi că privit în dinamică acest procent arată că, în ultimii 10 ani, ponderea naşterilor prin cezariană s-a triplat în România. În studiu se spune că această creştere a fost explicată de medici, în interviurile de grup, prin teama de malpraxis şi frica de durere.
Procentul femeilor care au beneficiat de practicile benefice ale Spitalelor Prietene ale Copiilor este încă redus: 28% dintre mame au alăptat prima dată la cel mult 24 de ore de la naştere; 40% au alăptat la mai mult de 12 ore de la naştere în contextul în care o treime dintre aceşti copii au fost născuţi prin cezariană; sub 40% dintre mame au stat în aceaşi cameră de maternitate cu copilul şi doar 19% şi-au ţinut copilul pe burtă imediat după naştere.
Totodată, acelaşi studiu relevă faptul că doar 60% dintre mame au fost informate despre tehnicile de alăptare.
Potrivit concluziilor studiului standardul îngrijirilor prenatale este foarte puţin respectat, naşterea şi întregul acompaniament, în special intra şi post natal, continuă să rămână excesiv medicalizate, cu practici greu de acceptat în raport cu dovezile ştiinţifice de care dispune ştiinţa în acest domeniu.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 490 de femei alese dintr-un judeţ aleatoriu din cele opt regiuni reprezentative ale ţării. AGERPRES/ (A,AS-Daniel Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alaptarea - beneficiile laptelui matern Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele matern este un lichid “viu” ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva...
Studiu: În România, aproximativ 13% dintre nou născuţi sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare, până la 6 luni Aproximativ 13% dintre nou-născuţi sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare, în România, cifră ce clasează ţara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte hrănirea copiilor, se arată într-un studiu prezentat luni în cadrul unei conferinţe de presă.
Încă patru oraşe din România beneficiază de programul SAMAS - Sănătate pentru Mame şi Sugari Programul de consiliere perinatală SAMAS - Sănătate pentru Mame şi Sugari se extinde în alte patru oraşe din România - Craiova, Iaşi, Galaţi şi Bistriţa, informează un comunicat al organizatorilor transmis miercuri AGERPRES.
Dieta, activităţile fizice şi alăptarea copilului ajută mămicile să slăbească Multe femei continuă după ce nasc să păstreze câteva kilograme în plus, acumulate în perioada în care au fost însărcinate. Pierderea surplusului de kilograme de după sarcină este legată de trei puncte importante a căror relevanţă începe chiar dinainte de a da naştere: kilogramele câştigate în timpul...
Campanie pentru femeile însărcinate şi copiii defavorizaţi din mediul rural Campania de strângere de fonduri ''Mame bune, copii sănătoşi'' a fost lansată joi, de World Vision România, cu scopul de a susţine şi extinde programul de îmbunătăţire a stării de sănătate şi nutriţie a femeilor însărcinate şi a copiilor defavorizaţi din mediul rural
Naşterea prin cezariană, preferată de mame Naşterea prin cezariană este preferată de mame, în detrimentul naşterii naturale, relevă un comunicat remis AGERPRES, miercuri, după Congresul Naţional de Obstetrică Ginecologie.