Cele mai citite
 


Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, apreciat ca un succes
vineri, 30 septembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat de Ministerul Sănătăţii (MS) anul trecut, este considerat de specialişti un succes, informeză MS, printr-un comunicat remis joi AGERPRES.

După un an de la lansare, evaluarea medicilor cardiologi arată că 4.052 de pacienţi au beneficiat, gratuit, de tratament de specialitate în cadrul programului, 88% dintre aceştia (3.547) fiind reperfuzaţi prin angioplastie primară. Începând cu luna noiembrie s-a realizat o medie lunară de 320 angioplastii. Iniţial, programul îşi propunea tratarea a 3.500 de pacienţi anual.


Angioplastia primară este un procedeu care trebuie aplicat pacientului în primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic şi care constă în dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea unui stent, adică a unui dispozitiv medical sub forma unui cilindru care menţine artera deschisă.


Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost elaborat şi implementat în premieră, anul trecut, de Ministerul Sănătăţii şi se derulează începând cu luna august 2010. Un astfel de program era necesar deoarece diagnosticul şi tratamentul de reperfuzie în infarctul miocardic acut în România se află sub standardele existente în ţările din Uniunea Europeană.


Programul MS este implementat în 10 centre specializate din spitalele din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Cluj Napoca. Costul mediu pentru un pacient este de 4.300 lei. Scopul programului este acela de a trata corect infarctul, conform ghidurilor europene, prin accesul rapid al majorităţii pacienţilor la reperfuzie prin cateterism şi dezobstrucţie, precum şi prin asigurarea 24 ore din 24 a facilităţii de reperfuzie intervenţională în centrele implicate.


Este foarte important faptul că mortalitatea intraspitalicească la pacienţii cu infarct miocardic acut a scăzut în centrele respective cu aproximativ 15%. Anul trecut, programul a beneficiat de un buget de aproximativ 12.940 milioane de lei.
''Vom continua finanţarea acestui program şi anul viitor'', a precizat ministrul sănătăţii, Rittli Ladislau. AGERPRES/ (AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş: Mortalitatea din infarct miocardic acut în România, aproape dublă faţă de restul Europei Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie (SRC), prof. univ. dr. Dan Deleanu, prezent la cea de-a noua Conferinţă Internaţională de Cardiologie de la Târgu Mureş, a declarat joi că în România mortalitatea cauzată de infarct miocardic acut este aproape dublă faţă de alte state europene, adică de 13%...
Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat de MS, considerat de specialişti un succes Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat de Ministerul Sănătăţii (MS) în luna august 2010, este tratamentul cel mai modern şi considerat de specialişti un succes, informează un comunicat al MS, remis, luni, AGERPRES.
Arafat: Anul acesta va fi alocată suma de 5 milioane de lei pentru prevenirea morţii subite Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a anunţat sâmbătă, la Târgu Mureş, că a fost alocată suma de 5 milioane de lei pentru finanţarea unei subacţiuni în cadrul programului de Infarct Miocardic Acut, de prevenire a morţii subite, bani din care, pacienţilor cu probleme, le vor fi implantate...
Dr. Benedek Imre: În zona noastră, mortalitatea prin infarct miocardic s-a redus de la 23% la 6,7% Şeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, profesor doctor Benedek Imre, a declarat presei miercuri, la deschiderea celei de-a XII-a Conferinţe de Cardiologie care se desfăşoară la Târgu Mureş, că în zona sa de acoperire - Mureş Covasna, Harghita, Bistriţa...
Dorel Săndesc: Mortalitatea la pacienţii cu traumă este comparabilă cu Germania, deja se vorbeşte de modelul românesc Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), dr. Dorel Săndesc, a declarat joi seara, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că după lansarea programului de Anestezie Terapie Intensivă pe Traumă s-a constatat că mortalitatea la pacienţii cu traumă este comparabilă, dacă nu chiar mai...
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...