Cele mai citite
 


Ladislau Ritli: În facultate se alocă puţine ore pentru pediatrie
sâmbătă, 1 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat joi seara, în deschiderea Congresului de pediatrie, că în acest domeniu sunt câteva probleme care trebuie rezolvate, cum ar fi pregătirea medicilor pediatri, amintind în acest context faptul că în facultate se alocă puţine ore strict pentru pediatrie, pregătirea în rezidenţiat a medicilor pediatrii care ar trebui să aibă şi specialităţi precum cardiologie, oncologie, problema dotărilor, dar şi a lipsei de personal.
Ministrul sănătăţii a mai spus că sunt foarte puţini pediatri şi ar trebui să fie menţinuţi şi medicii în vârstă.
Ladislau Ritli s-a referit şi la necesitatea medicinei şcolare, având în vedere că în perioada copilăriei există riscuril îmbolnăvirilor, iar în plus medicii şcolari pot face educaţie pentru sănătate.
Responsabilul sanitar a spus că va încerca să facă tot ceea ce trebuie pentru pediatrie.
Prof. dr. Doina Pleşca, preşedinta Congresului de pediatrie, a subliniat că este necesară supraspecializarea în pediatrie aşa cum este şi în cazul adulţilor pentru a creşte calitatea.
Aceasta a adăugat că atât în medicina primară cât şi în cea din ambulator şi spital trebuie să fie o unitate conceptuală şi aceasta se poate face prin ghidurile terapeutice, care prevăd conduita terapeutică.
Prof. dr. Ioana Anca de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" a spus că asistăm la o "hemoragie" de medici, între care şi pediatri, care părăsesc ţara.
"Avem rezidenţi de foarte bună calitate, care se pregătesc şi apoi pleacă în străinătate, unde au un succes la fel de mare", a adăugat medicul.
În opinia prof. dr. Ioana Anca, pentru ca medicii să nu mai părăsească ţara ar trebui să dispună de condiţii de studii şi de lucru şi să fie plătiţi corespunzător.
Referitor la afecţiunile cu care se confruntă, prof. dr. Ioana Anca a precizat că acestea sunt destul de grave, zilnic fiind diagnosticată o malformaţie cardiacă în Bucureşti, care trebuie operată, dar pentru că aici nu este un centru specializat, copiii sunt trimişi la Cluj, Târgu Mureş sau în străinătate.
Temele principale abordate în cadrul evenimentului desfăşurat în perioada 28 septembrie - 1 octombrie la Rin Grand Hotel din Bucureşti vizează: Pneumologie şi Alergologie, Gastroenterologie şi Hepatologie, Cardiologie, Nefrologie, Neurologie şi Psihiatrie, Hematologie şi Oncologie, Neonatologie, Boli Infecţioase şi Vaccinologie, Urgenţe, Toxicologie, Diabet şi Boli de Nutriţie, Genetică şi Boli de Metabolism şi Reumatologie.
'Suntem onoraţi că am reuşit să reunim sub acelaşi acoperiş personalităţi marcante ale pediatriei româneşti şi internaţionale. Temele principale ale Congresului din acest an acoperă o gamă largă de subiecte relevante pentru preocupările actuale ale pediatriei din ţara noastră. Prezenţa numelor sonore ale pediatriei contemporane din toată lumea reprezintă garanţia calităţii ştiinţifice a Congresului aniversar. Este pentru prima dată când Congresul Naţional de Pediatrie se organizează în Bucureşti', a declarat prof. dr. Doina Anca Pleşca, preşedintele Congresului Naţional de Pediatrie 2011
Evenimentul ştiinţific este o iniţiativă a Clinicii de Pediatrie şi Neurologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Copii "V. Gomoiu", sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila şi a Primăriei Municipiului Bucureşti. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Ritli: Puţine ore pentru pediatrie în facultate Puţine ore strict pentru pediatrie în facultate, rezidenţiatul medicilor pediatri ar trebui să includă şi specialităţi precum cardiologie, oncologie, dotările, dar şi lipsa de personal sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă pediatria românească, a declarat joi seară, în deschiderea Congresului...
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.
Cluj: Reuniune medicală dedicată diagnosticului şi profilaxiei tulburărilor respiratorii din timpul somnului Medici specialişti din ţară şi din străinătate se reunesc la Cluj-Napoca, începând de vineri, timp de trei zile, la atelierul de lucru cu tema "Tulburările respiratorii în timpul somnului - de la diagnostic la terapia cu CPAP şi ventilaţie non invazivă".
Comunicat de presă - Reţeaua de sănătate Regina Maria Reţeaua REGINA MARIA inaugurează primul campus medical din Târgu Mureş - o investiţie de 1.7 milioane de euro
Arad: Marea majoritatea a absolvenţilor Facultăţii de medicină a UVVG Arad au promovat rezidenţiatul Mai mult de 90% dintre absolvenţii din acest an ai Facultăţii de Medicină Generală, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş' Arad au promovat examenul de rezidenţiat.
Peste 5500 de candidaţi vor concura pe 3909 locuri şi posturi la rezidenţiat, pe 23 noiembrie Un număr de 5661 de candidaţi vor participa, pe 23 noiembrie, la concursul naţional de rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, organizat de Ministerul Sănătăţii în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe cele 3909 locuri şi posturi...