Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii schimbă modul de organizare a rezidenţiatului
joi, 27 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii schimbă modul de organizare a rezidenţiatului şi dă posibilitatea tuturor absolvenţilor de medicină să obţină o specialitate.
Începând cu 2010, noul sistem de pregătire prin rezidenţiat va permite tuturor celor 2.300 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină din România să poată avea drept de liberă practică şi să se pregătească în diferitele specialităţi necesare desfăşurării în bune condiţii a actului medical.

În acest sens, ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, va prezenta miercuri Guvernului proiectul de Ordonanţă privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului care va aduce, începând de anul viitor, o serie de modificări actualei forme de desfăşurare a acestuia.

'Programul de rezidenţiat avea nevoie de o adaptare realistă la condiţiile actuale. Sănătatea nu va mai produce medici specialişti fără o corelare cu nevoile din Sănătate. În plus, de anul viitor niciun tânăr medic nu va rămâne în afara sistemului. Noua formă a programului de rezidenţiat reprezintă un pachet de măsuri prin care să protejăm investiţia fiecărui medic şi a sistemului de sănătate în cadrele medicale şi prin care să creştem nivelul de pregătire al acestora', a declarat ministrul Sănătăţii.

Din anul 2010, pregătirea în rezidenţiat se va face descentralizat în toate cele 12 centre universitare medicale, acest lucru ducând la scăderea migraţiei medicilor între diferite regiuni ale ţării, informează un comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii.

Mai mult, actualul proiect de ordonanţă permite lărgirea bazei de pregătire pentru toţi absolvenţii facultăţilor de medicină şi obţinerea dreptului de liberă practică după efectuarea unui stagiu de pregătire cu durata de 3 ani, aşa cum prevăd normele europene.

Astfel, cei aproximativ 1200 de absolvenţi de medicină care anual nu reuşesc să obţină un loc la rezidenţiat vor putea să opteze pentru continuarea pregătirii postuniversitare, specializându-se în medicina de familie. În numeroase localităţi din ţară nu există medici de familie, iar în multe spitale nu există medici de specialitate în diferite domenii. Actuala legislaţie nu permite pregătirea medicală în vederea obţinerii dreptului de liberă practică sau obţinerea unei specialităţi pentru toţi absolvenţii facultăţilor de medicină.

De asemenea, se va modifica şi modul în care se desfăşoară examenul, renunţându-se la cel de tip grilă, acesta fiind înlocuit cu o probă scrisă şi un interviu. Interviul va avea şi rolul de orientare profesională.
Astfel, intrarea în examenul de rezidenţiat va fi mult mai permisivă, însă examenul de obţinere a diplomei de specialist de la finalul pregătirii va fi mult mai sever decât în prezent.

Pentru prima oară, numărul locurilor scoase la concurs va fi corelat real cu necesarul de specialişti pentru fiecare specialitate şi cu posibilităţile spitalelor clinice de a-i pregăti.

Mai mult, Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti va înfiinţa Registrul Matricol Naţional al Rezidenţilor, astfel încât autorităţile să poată urmări parcusul pregătirii profesionale a fiecărui absolvent de medicină.

Rezidenţiatul reprezintă forma specifică de învăţământ postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, care asigură pregătirea necesară obţinerii uneia dintre specialităţile cuprinse în Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală. Specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se stabilesc prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Rezidenţiatul se organizează în următoarele forme: pe locuri, pe posturi şi prin selecţie pentru medicină de familie şi are o durată cuprinsă între 3 şi 7 ani, în funcţie de specialitate. Pregătirea în rezidenţiat reprezintă un proces continuu de pregătire teoretică şi practică, fiind normată integral ca activitate didactică. Cifra de şcolarizare a rezidenţilor se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS despre rezidenţiat: Repartiţia candidaţilor se face cu respectarea OUG privind organizarea concursului Candidaţii care au obţinut punctajul minim de promovare la rezidenţiatul organizat în Bucureşti vor fi repartizaţi prin organizarea unui nou concurs, potrivit legislaţiei în vigoare, a informat joi Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat remis AGERPRES.
Aproape 1.900 de absolvenţi înscrişi la rezidenţiatul din 25 noiembrie vor susţine examenul la Universitatea "Carol Davila" Aproape 1.900 de absolvenţi înscrişi la rezidenţiatul din data de 25 noiembrie vor susţine examenul în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
Ministerul Sănătăţii a stabilit competenţele tinerilor medici care nu promovează rezidenţiatul Ministerul Sănătăţii a stabilit competenţele tinerilor medici care se vor putea angaja într-o unitate sanitară, chiar dacă nu au promovat concursul de rezidenţiat, se arată într-un comunicat transmis joi presei de MS.
La concursul de Rezidenţiat s-au înscris 5.030 absolvenţi La concursul de Rezidenţiat pe care Ministerul Sănătăţii îl va organiza în data de 20 noiembrie s-au înscris 5.030 absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie, care vor concura pe 3.810 locuri şi posturi scoase la concurs, informează MS într-un comunicat de presă remis vineri.
Rezidenţiatul se va desfăşura descentralizat Examenul de rezidenţiat, care se va desfăşura pe 20 noiembrie, va fi descentralizat, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS) transmis, vineri, AGERPRES.
Rezidenţiatul se desfăşoară descentralizat în şase centre universitare Examenul de rezidenţiat se desfăşoară duminică descentralizat în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, la concurs fiind înscrişi 5.025 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie.