Cele mai citite
 


Omagiu pentru profesorul Dan Setlacec, la 90 de ani de la naşterea acestuia
sâmbătă, 1 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prof. dr. Dan Setlacec, unul dintre cei mai mari chirurgi pe care i-a avut România, ar fi împlinit, pe 2 octombrie, 90 de ani, discipolii săi de la Institutul Clinic Fundeni marcând vineri acest moment.
Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic, a declarat pentru AGERPRES că ideea marcării zilei de naştere a profesorului Dan Setlacec a pornit de la nevoia de a arăta că şcoala de chirurgie românească are o tradiţie.
''Prof. dr. Dan Setlacec a format o astfel de şcoală, iar continuatorii săi au realizat transplantul hepatic. A folosit numeroase tehnici medicale noi şi a pus la punct metode medicale revoluţionare. Astfel, încă din 1958, abordează chirurgia pe cord deschis (cu hipotermie moderată), dar şi alte tehnici noi precum laparoscopia, robotica, tinectomiile,pelvectomiile şi altele'', a reliefat prof. dr. Irinel Popescu.
Acesta a adăugat că omagiindu-l pe profesorul Dan Setlacec se doreşte aducerea în atenţie a ''ambiţiei şcolii româneşti de chirurgie de a rămâne o chirurgie europeană, care este în slujba pacientului chiar şi în această perioadă dificilă pe care o traversează''.
Personalitatea marelui chirurg a fost evocată de dr. Dora Petrilă, prof. dr Daniel Constantinescu, Andrei Pleşu, prof. dr. Irinel Popescu, prof.dr. Dan Tulbure, Cătălin Vasilescu şi Nicolae Angelescu.
''Prof. Setlacec era extrem de informat şi rafinat. Profesorul Setlacec citea şi asculta muzică fiind un om motivat de curiozitate intelectuală. A trebuit ca să plece pentru ca duhul său să se instaleze aici'', a evidenţiat Andrei Pleşu, adăugând că a avut de învăţat multe de la el.
Cei care au evocat personalitatea marelui chirurg au reliefat că nu numai medicul era impresionant, dar şi omul şi prietenul Dan Setlacec, iar modestia sa era proverbială.
Într-un volum de interviuri, prof. Setlacec mărturisea: ''satisfacţia cea mai mare o reprezintă bolnavii cărora le-am fost util şi elevii care mă depăşesc".
''Prof. dr. Dan Setlacec a iubit cel mai mult medicina şi lucru pe care l-a urât a fost banul smuls pacientului'', a arătat Dora Petrilă.
Cu ocazia omagierii marelui chirurg au fost înmânate distincţii unor personalităţi medicale, ale vieţii culturale, şi a fost lansat Tratatul de Transplant Hepatic.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ŞTIINŢÃ: Primul transplant hepatic din România Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Irinel Popescu: Chirurgia robotică este chirurgia viitorului Bucureşti, 17 iunie /Agerpres/ - Robotica aparţine mai degrabă viitorului decât prezentului, de aceea a creat multe controverse, a declarat joi prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, într-o conferinţă de presă prilejuită...
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu: Transplantul hepatic şi cercetarea au crescut şansele de supravieţuire ale bolnavilor De la începutul acestui an au avut loc mai multe evenimente la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacek" din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi care marchează aspecte din activitatea centrului. Despre aceste evenimente şi preocupările specialiştilor a...
Transplantul hepatic cu numărul 400, la Centrul de la Institutul Clinic Fundeni La Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a fost efectuat miercuri transplantul hepatic cu numărul 400.
Irinel Popescu: Îmi doresc ca în medicina românească să se facă mai multă cercetare fundamentală Profesorul Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, îşi aniversează vineri ziua de naştere.