Cele mai citite
 


Premieră mondială: Danemarca introduce taxă pe grăsimi
duminică, 2 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Danemarca a devenit sâmbătă prima ţară din lume care introduce o taxă pe grăsimi, la capătul unei săptămâni în care consumatorii, pentru a face economii, au făcut provizii de unt, pizza, carne şi lapte.
Noua taxă, dorită ca o măsură împotriva consumului de grăsimi, prevede 16 coroane /2,15 euro/ la un kilogram de grăsimi saturate. Ea se va aplica la toate produsele ce conţin grăsimi saturate, inclusiv la semipreparate.
'Mă îndoiesc că această măsură va avea un impact pozitiv asupra sănătăţii, este pur şi simplu o taxă' suplimentară, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Confederaţiei daneze a industriaşilor /DI/, dna Gitte Hestehave. 'Din câte ştim, Danemarca este prima ţară din lume care introduce o taxă pe grăsimi', a adăugat reprezentanta DI.
În săptămâna care a precedat intrarea în vigoare a acestei taxe, danezii au devalizat magazinele. 'Am fost nevoiţi să ne facem stocuri de tone de unt şi margarină pentru a fi în măsură să ne servim clienţii', a declarat pentru AFP un responsabil al grupului de produse lactate Arla Distribution, Soeren Joergensen.
'Săptămâna a fost haotică, cu multe raioane golite. Oamenii şi-au umplut congelatoarele', a confirmat un responsabil al unui supermarket din Copenhaga. 'De fapt, cred că nu se va schimba cine ştie ce: oamenii care vor dori să cumpere de exemplu o prăjitură o vor cumpăra. Făcând-o acum, fac economii', a adăugat el.
Însă pentru Confederaţia daneză a industriaşilor, noua taxă este un 'coşmar administrativ', întrucât, fie că va fi vorba de produse de fabricaţie daneză, fie că va fi vorba de produse străine, vor fi necesare declaraţii de la producători asupra cantităţii de grăsimi saturate conţinute în produs, dar totodată şi a celor utilizate în prepararea lor. Punerea la punct a sistemelor informatice a necesitat numeroase ore de lucru suplimentare pentru producători şi comercianţi.
Toate acestea au un cost care se va repercuta asupra consumatorilor, a prevenit dna Hestehave, reprezentanta Confederaţiei industriaşilor.
Pe de altă parte, juriştii atrag atenţia că această taxă induce un risc pentru competivitatea produselor daneze. Produsele importate supuse unei singure taxe pe grăsimile pe care le conţin efectiv vor fi mai ieftine decât produsele daneze ce vor fi taxate şi la nivel de producător pe grăsimile utilizate în fabricarea lor, semnalează juristul Jeppe Rosenmejer în cotidianul Jyllands-Posten.AGERPRES/(Flori Tiulea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noul ghid dietetic din SUA stabileşte în premieră limite specifice de zahăr, sare şi grăsimi Americanii ar trebui să reducă aportul de sare, grăsimi şi zahăr, în conformitate cu cel mai recent ghid dietetic publicat joi de guvernul federal şi care stabileşte pentru prima dată limitele specifice pentru anumite produse alimentare, informează agenţia France Presse (AFP).
Un alt compus conţinut de carnea roşie, factor de risc cardiovascular Nivelurile ridicate de grăsimi saturate şi colesterol din carnea roşie sunt considerate de multă vreme un factor de risc pentru boli cardiovasculare, însă un nou studiu identifică un factor de risc suplimentar, prezent tot în carnea roşie, un nutrient denumit carnitină, conform LiveScience.com.
Diete cu efect antiinflamator Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale...
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Dieta anticolesterol Lipidele sau grăsimile sunt o sursă majoră de energie pentru organismul uman, însă nu e singura şi, în plus, o cantitate prea mare de grăsimi în dietă este dăunătoare, a afirmat, pentru AGERPRES, nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Ungaria: 'Taxa pe grăsimi' a adus la buget 178 milioane de euro de la introducerea ei, în 2011 Veniturile obţinute din aşa-zisa 'taxă pe grăsimi' totalizează peste 55 de miliarde de forinţi (178 milioane de euro) de la introducerea ei în Ungaria, a relatat joi cotidianul Magyar Nemzet, preluat de agenţia ungară de presă MTI.