Cele mai citite
 


Se susţine examenul pentru Diploma europeană în Anestezie
duminică, 2 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pentru al doilea an consecutiv se susţine examenul pentru Diploma Europeană în Anestezie la Bucureşti pe 1 octombrie simultan cu examenul susţinut la nivel european.
Pentru confirmarea ca medic specialist în anestezie şi terapie intensivă, nota minimă de promovare a probei scrise este 7,00, iar nota minimă pentru obţinerea şi a Diplomei Europene în Anestezie şi Terapie Intensivă este punctajul minim european pentru proba scrisă, stabilit de către Societatea Europeană de Anestezie.
Diploma Europeană în Anestezie şi Terapie Intensivă ( EDA) a fost creată în 1984 la Strasbourg la iniţiativa Societăţii Europene de Anestezie (ESA) care reuneşte societăţile profesionale de Anestezie din toate cele 27 ţări ale UE (inclusiv România prin Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă - SRATI ) plus cele din Elveţia, Israel, Rusia, Croaţia, Serbia.
Conform protocolului semnat între Ministerul Sănătăţii, Societatea Europeană de Anestezie şi Societetea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă ( SRATI ) , avizat de către Colegiul Medicilor, în data de 14.09.2009 a fost adoptat oficial Examenul pentru Diploma Europeană în Anestezie partea I ( EDA partea I ) ca probă scrisă obligatorie în scopul obţinerii titlului de medic specialist în Anestezie şi Terapie Intensivă în România.
Examenul se susţine sâmbătă la Spitalul Universitar, iar chestionarul de examen este în limba română, alături de versiunea în engleză.
Proba scrisă cuprinde două teste (testul A şi testul B) care constau din 120 întrebări cu răspunsuri multiple la alegere. Fiecare test are câte 60 de întrebări, durează două ore: testul A se susţine pe 1 octombrie 2011, între orele 10,00 -12,00, iar testul B în aceeaşi zi între orele 13,30 - 15.30 a declarat pentru AGERPRES, conf. dr, Şerban Bubenek, preşedintele Comisiei Naţionale de Examen pentru proba scrisă în specialitatea ATI.
Pentru a deveni însă medic specialist ATI în România, candidaţii promovaţi la proba scrisă vor trebui să parcurgă şi celelalte trei probe ( două probe clinice şi una practică) în conformitate cu prevederile actuale ale metodologiei române de examen pentru titlul de medic specialist ATI.
Din comisie mai fac parte: prof. dr. Dan Tulbure (UMF Carol Davila Bucureşti), conf. dr. Elena Copaciu (UMF Carol Davila Bucureşti), conf.dr. Ioana Grinţescu (UMF Carol Davila Bucureşti), conf. dr. Daniela Filipescu (UMF Carol Davila Bucureşti), prof. dr. Dorel Săndesc (UMF Victor Babeş Timişoara), prof. dr. Sanda Copotoiu (UMF Târgu Mureş), conf. dr. Natalia Hagau (UMF Cluj ), conf. dr. Ioana Grigoraş (UMF Iaşi), şef lucrări dr. Dan Corneci (UMF Carol Davila Bucureşti), şef lucrări dr. Gabriela Droc (UMF Carol Davila Bucureşti), secretar dr. Dana Tomescu.
Specialitatea Anestezie - Terapie Intensivă devine prima specialitate medicală din România dispusă să se alinieze transparent şi deplin exigenţelor justificate ale concetăţenilor noştri care, ca oricare alţi cetăţeni ai Europei, doresc să fie îngrijiţi de medici cu un nivel de competenţă certificat şi cât mai înalt.
"Considerăm că acest proces de aliniere la standardele europene prin procedura de mai sus va transparentiza suplimentar examenul de obţinere a titlului de medic specialist în anestezie - terapie intensivă din România, sporind totodată prestigiul învăţământului românesc în general dar şi al Ministerul Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi a corpului medical românesc în special. De asemenea, dintre medicii care vor obţine şi punctajul minim la nivel european şi în consecinţă vor deveni posesori ai Diplomei EDA partea I , instituţiile interesate ale statului român vor putea sa-şi selecteze cu mai mare obiectivitate candidaţii potenţiali pentru posturi universitare, de conducere, etc. Nu în ultimul rând, rezultatele unei astfel de confruntări obiective şi globale la nivel european în testarea cunoştinţelor teoretice ale medicilor din specialitatea ATI poate servi şi ca oglindă a nivelului actual de performanţă a sistemului de pregătire medicală post-universitară din ţara noastră. Desigur că, la rândul nostru, aşteptăm ca societatea românească să răspundă eforturilor noastre printr-o preocupare şi disponibilitate mai mare în sensul repunerii profesiei de medic în locul meritat pe scara importanţei şi valorii sale sociale", a subliniat conf.dr. Şerban Bubenek. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 5500 de candidaţi vor concura pe 3909 locuri şi posturi la rezidenţiat, pe 23 noiembrie Un număr de 5661 de candidaţi vor participa, pe 23 noiembrie, la concursul naţional de rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, organizat de Ministerul Sănătăţii în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe cele 3909 locuri şi posturi...
Terapia intensivă va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, la încheierea unui proiect de cooperare româno-elveţian Terapia intensivă din România va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, în urma pregătirii în cadrul unui program de cooperare româno-elveţian, ale cărui rezultate au fost prezentate miercuri, într-o conferinţă de presă.
SCJU Târgu Mureş a beneficiat de o donaţie de 1 milion de lei pentru achiziţionarea de paturi speciale pentru ATI Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat, marţi, că a beneficiat de o sponsorizare în valoare de 1.000.000 lei pentru achiziţionarea unor paturi pentru ATI cu dotarea specială necesară pentru desfăşurarea activităţii de anestezie şi terapie intensivă.
Ministerul Sănătăţii reabilitează secţiile de terapie intensivă din 41 de spitale Bucureşti, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a aprobat, printr-un ordin, programul pentru reabilitarea secţiilor de anestezie şi terapie intensivă din 41 de spitale publice aflate, atât în reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale.
Timiş: Şeful ATI a Spitalului Judeţean vrea să facă din Universitatea de Medicină 'un brand' Şeful Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean Timişoara, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, doreşte să facă din Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara un brand şi să o readucă la prestigiul de care s-a bucurat cu mulţi ani în urmă, dacă va fi ales...
Cioloş: Vom investi în patru centre de arşi la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti Guvernul va finanţa anul viitor un program naţional pentru arşi, urmând să fie făcute investiţii în patru centre de profil la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, a anunţat miercuri premierul Dacian Cioloş.