Cele mai citite
 


Un nou medicament folosit în tratamentul schizofreniei şi al bolii bipolare
duminică, 2 octombrie 2011   ::   2 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Un nou medicament folosit în tratamentul schizofreniei şi al bolii bipolare a fost lansat în România, medicamentul fiind generic şi asigurând acelaşi efect terapeutic cu cel al produsului original, se arată într-un comunicat de presă remis de compania producătoare.

Olanzapina Actavis este un produs antipsihotic atipic, cu acţiune multireceptorială, eficientă în cazul schizofreniei şi al altor stări psihotice în care sunt prezente simptomele pozitive şi/sau negative, de asemenea are efect şi asupra dispoziţiei şi a simptomelor afective şi cognitive, se explică în comunicat.


Medicamentul este mult mai accesibil din punct de vedere al costurilor şi ajută astfel la eficientizarea bugetelor alocate acestui tip de tratament. El este compensat integral de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, aflat pe lista C1 de compensare.


Una dintre cele mai invalidante şi devastatoare afecţiuni medicale, schizofrenia este cea mai frecventă şi mai cunoscută boală psihotică.
Este o afecţiune severă, cronică şi invalidantă, caracterizată de o gamă largă de experienţe interioare neobişnuite, comportament social inadecvat şi participare redusă la activităţile sociale şi profesionale.


Studiile epidemiologice arată că, la nivel global, schizofrenia afectează aproximativ una dintr-o sută de persoane. Procentul creşte la 8-10 dacă pacientul are o rudă de gradul I, frate sau părinte, cu schizofrenie.


Numărul de pacienţi nou diagnosticaţi în fiecare an este de 10 la 100.000 de persoane. Cel mai frecvent, debutul schizofreniei apare în ultimii ani ai adolescenţei sau la persoane cu vârsta între 30 şi 35 ani. În ciuda evoluţiei lente a schizofreniei în timpul adolescenţei şi la bărbaţii tineri, există un procent semnificativ - între 25 şi 50% - de pacienţi care încearcă să se sinucidă, iar 10% dintre aceştia reuşesc, contribuind la o rată a mortalităţii de 8 ori mai mare decât în populaţia generală.


Morbiditatea cardiovasculară prematură care complică această boală determină o scădere a speranţei de viaţă a schizofrenicului cu 20-30 de ani faţă de speranţa de viaţă a populaţiei generale.


Boala bipolară (denumirea comună: boala maniaco-depresivă) este o tulburare afectivă (de dispoziţie) care constă în modificarea anormală a stării psihice, energiei şi abilităţii de funcţionare a unei persoane şi este caracterizată prin oscilaţii dramatice ale dispoziţiei: mania (dispoziţie 'înaltă' şi/sau iritabilă) şi depresia (dispoziţie tristă, fără speranţă).


Orice persoană poate fi afectată de boala bipolară, la aproximativ 50% dintre pacienţi debutul producându-se în adolescenţă. Boala bipolară afectează între 1,2 şi 1,6% din populaţia globului, dar, după unii autori, procentul este chiar mai mare (4-5%), atât pentru că formele uşoare rămân nediagnosticate, cât şi pentru că în multe cazuri se face confuzie între depresia din boala bipolară şi depresia unipolară.
Se estimează că în 2011 vor fi înregistraţi 2,2 milioane pacienţi cu boală bipolară în Europa.


În ghidurile de specialitate, antipsihoticele atipice (cum este cazul Olanzapinei) sunt considerate a fi medicaţia de primă alegere pentru pacienţii schizofrenici, aflaţi în episod acut, sau pentru cei bipolari în episod maniacal. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de maria
De ce Zyprexa a fost retras de pe piata in SUA. Se mai foloseste in UE? Daca nu, de ce se mai foloseste in Romania? De ce nu este suspendat cunoscandu-se efectele secundare nocive asupra sanatatii pacientului In America nu mai este bun si este bun in Romania?

de AANNAA
Buna ! ma tratez de tulburare depresiv -anxioasa din aprilie 2003 insa din nov 2010 cand am avut o tentativa de suicid pe fondul unor probl la serv mi-a fost introdus in tratament seroquelle de 300 mg ( 1 tabl dim si 1 tabl seara ) , pe langa cipralex ,( cipralex de 10 mg ( 2 tabl/ zi _ il iau din iunie 2009 ) si xanax de o,25 mg (1/2 dim , 1 seara ) )

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O nouă terapie generică pentru schizofrenie Un procent din populaţia planetei dezvoltă simptome de schizofrenie în cursul vieţii, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri de Terapia Ranbaxy.
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
O alternativă generică pentru hipertensiune Un nou medicament generic pentru hipertensiune şi afecţiuni renale a fost lansat pe piaţa românească, se arată într-un comunicat remis presei de producător.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar trebui să fie sub controlul Parlamentului /PSD/ Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar trebui să fie sub controlul Parlamentului, doar în acest fel putându-se elimina controversele şi speculaţiile cu privire la interesele care stau în spatele funcţionării acestei instituţii, declară preşedintele Partidului Social Democrat, copreşedintele...
Asociaţia Dăruieşte Viaţă a dat în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Asociaţia Dăruieşte Viaţă anunţă că a dat în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), susţinând că pacienţii bolnavi de cancer "sunt nevoiţi să aştepte şi trei luni ca să primească un medicament prescris de către medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT".
ARPIM: CNAS încarcă nota de plată a pacienţilor Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încarcă nota de plată a pacienţilor români cu încă un miliard şi jumătate de lei pe an, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.