Cele mai citite
 


Marko Bela: La Universitatea de Arte de la Tg. Mureş vor funcţiona două facultăţi - în română şi în maghiară
marţi, 4 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Vicepremierul Marko Bela a declarat, luni, la deschiderea noului an la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, că în spiritul multiculturalismului consacrat de Legea educaţiei această instituţie de învăţământ va avea, începând cu 2011, facultăţi separate în limba română şi în limba maghiară.

"Fiindcă astăzi avem trei universităţi în România care, conform legii, sunt declarate multiculturale: Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş. Şi trebuie să vă informez că în cazul Universităţii de Arte acest caracter multicultural, în acest moment, nu este o simplă declaraţie, fiindcă, potrivit voinţei şi înţelegerii celor care lucrează în această instituţie, Guvernul României a adoptat noua structură a universităţilor, conform căreia aici, la Universitatea de Arte, vor funcţiona de acum încolo două facultăţi - una de limba maghiară, cu teatru, muzică şi tot ce ţine de această universitate, şi o facultate de limba română - la fel, teatru, muzică şi celelalte arte", a precizat Marko Bela.
El a subliniat că acest exemplu al multiculturalismului Universităţii de Arte ar putea fi luat şi de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde acest aspect nu s-a realizat existând discuţii în continuare pe această temă. "Un exemplu extrem de grăitor şi extrem de important, inclusiv un mesaj, aici, aproape, către Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde acelaşi lucru încă nu s-a realizat", a spus Marko Bela.
El l-a felicitat pe Beres Andras, prorectorul Universităţii de Arte, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, care "a făcut multe pentru impunerea acelui spirit care dăinuie şi în această instituţie şi anume un spirit sincer de dialog şi colaborare". AGERPRES/(A - Dorina Matiş)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prefectul din Cluj: O facultate în limba maghiară la Târgu Mureş ar fi o greşeală politică Situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) de la Târgu Mureş, unde UDMR doreşte înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară, este rezultatul unor neînţelegeri existente la nivelul personalului de specialitate al instituţiei de învăţământ, iar soluţionarea problemei prin deschiderea unei...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
În premieră în România, rectorul unei universităţi va fi desemnat prin concurs public În premieră în România, începând de luni până vineri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş se desfăşoară concursul public pentru desemnarea rectorului.
Cîmpeanu: Ministerul Educaţiei susţine UMF Târgu Mureş în ansamblul ei Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că MECS susţine Universitatea de Medicină şi Farmacie din municipiu în ansamblul ei, precum şi continuitatea învăţământului farmaceutic în limbile română şi maghiară.
Sindicatul din UMF Târgu Mureş acuză Ministerul Educaţiei de încălcarea Legii transparenţei decizionale Sindicatul din Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a anunţat, marţi, imediat după adoptarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea facultăţii maghiare, că va acţiona în instanţă Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru încălcarea prevederilor Legii transparenţei...