Cele mai citite
 


Colegiul Medicilor din România solicită premierului Emil Boc deblocarea posturilor din sănătate
marţi, 4 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită premierului Emil Boc, într-o scrisoare deschisă, deblocarea posturilor din sănătate şi atrage atenţia asupra deficitului major al personalului medical, în general şi al medicilor în special.

''Sistemul sanitar din România nu mai poate supravieţui în condiţiile actuale. Lipsa acută a personalului medical perturbă activitatea medicală şi pune în pericol siguranţa pacienţilor şi a medicilor care lucrează până la epuizare. Primim zilnic semnale din ţară de la colegii noştri prin care aceştia ne spun că nu îşi mai pot desfăşura activitatea în condiţii normale. Cum se poate desfăşura o gardă într-un spital orăşenesc în condiţiile în care nu au un medic specializat în Anestezie-terapie intensivă sau neonatologie?'', se spune în scrisoarea deschisă, semnată de prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Potrivit CMR, lipsa posturilor, salariile mici şi condiţiile extrem de grele în care medicii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea au dus la explozia migraţiei. În scrisoare se precizează că CMR a atras atenţia încă din 2008 asupra pericolului pe care îl va aduce blocarea posturilor în sănătate ''în contextul în care oricum România se confruntă deja cu un deficit important al medicilor''.
''Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de medici la 1.000 de locuitori (1,9). Doar în primele opt luni ale acestui an, 1.700 de medici au solicitat certificate de conformitate pentru a putea lucra în străinătate. E adevărat că traversăm o perioadă de criză, însă economiile nu trebuie realizate în sistemul sanitar şi aşa greu încercat. România oricum alocă cele mai puţine fonduri sistemului sanitar din Europa. Dacă ţările est şi central-europene alocă între 6 şi 8% din PIB pentru sănătate, iar ţările din OECD între 10 şi 12% din PIB, România a avut cea mai mare finanţare în 2008, şi anume 4,5% din PIB'', se precizează în scrisoarea deschisă.
În aceste condiţii, CMR adresează primului ministru rugămintea de a debloca ''în mod excepţional'' şi de a scoate la concurs posturile din sistemul de sănătate ''după regula necesităţii şi oportunităţii şi nu după regula 'un post deblocat la şapte plecări din sistem'''.
''Vă revine responsabilitatea directă de a asigura funcţionarea sistemului de sănătate pentru ca în absenţa personalului calificat, spitalele, indiferent cât s-ar investi în ele, vor putea să fie simple locaţii şi nu unităţi medicale'', se mai spune în scrisoarea deschisă semnată de profesorul Astărăstoae. AGERPRES/(AS - Marina Bădulescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CMR atrage atenţia asupra crizei majore din sistem Colegiul Medicilor din România (CMR) i-a adresat scrisoare deschisă primului-ministru Emil Boc prin care atrage atenţia asupra crizei majore din sistemul de sănătate, în ceea ce priveşte deficitul major al personalului medical, în general, şi al medicilor, în special.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
CMR: Subfinanţarea, deficitul de personal calificat şi o legislaţie confuză - adevăratele probleme ale sistemului de sănătate Adevăratele probleme ale sistemului de sănătate sunt subfinanţarea, deficitul de personal calificat şi legislaţia confuză care se pretează la interpretări şi vulnerabilizează atât corpul medical, cât şi pacienţii, susţine prof dr Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiul Medicilor din România (CMR),...
CMR atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă medicii şi îl invită pe Ponta să explice nerezolvarea acestora Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă corpul medical într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, pe care îl invită la Adunarea Generală a CMR din martie pentru a explica de ce doleanţele medicilor nu pot fi rezolvate.
Colegiul Medicilor din România califică drept 'superficială' ancheta de la Spitalul judeţean Buzău Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR) consideră ''superficială'' ancheta care s-a desfăşurat la secţia de pediatrie a Spitalului judeţean Buzău şi respinge ''cu fermitate'' încercarea de a se transfera întreaga responsabilitate asupra corpului medical.
CMR, îngrijorat de finanţarea sistemului sanitar Colegiul Medicilor din România (CMR) îşi manifestă îngrijorarea faţă de situaţia în care va fi pus sistemul de sănătate din România prin finanţarea preconizată prin proiectul legii bugetului supus dezbaterii Parlamentului.