Cele mai citite
 


A fost descoperit mecanismul genetic care ar putea provoca autismul
marţi, 4 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Washington, 4 oct /Agerpres/- Cercetători americani au descoperit mecanismul genetic ce ar putea provoca autismul prin manipularea genetică a şoarecilor care prezentau aceleaşi simptome ca şi copiii atinşi de această boală, informează AFP care preia rezultatele unui studiu publicat luni.
Acest studiu dovedeşte pentru prima dată că moştenirea unui număr mai mic de copii ale anumitor gene determină simptome asemănătoare celor provocate de autism la copii, explică autorii acestui studiu publicat în Analele Academiei Naţionale Americane de Ştiinţe (PNAS) din 3-7 octombrie.

În anul 2007, profesorul Michael Wigler de la laboratorul Cold Spring Harbor (CSHL) a observat că anumiţi copii autişti au o mică parte din genele de pe cromozomul 16 şterse. Sunt afectate 27 de gene în regiunea genomului numit 16p11.2.

Prin această amputaţie genetică, copiii moştenesc o singură copie a acestui grup de gene. Este variaţia genetică cea mai comună în cazul autismului, precizează autorii studiului. 'Am obţinut astfel mijloacele pentru a observa dacă schimbarea numărului de copii ale genelor găsite la copiii autişti provoacă simptomele', explică Alea Mills, profesor la CSHL şi principal autor al studiului.

Prin crearea unui model pe şoareci deveniţi autişti cu ajutorul tehnicilor de inginerie cromozomială, Alea Mills a arătat pentru prima dată cum moştenirea unui număr mai mic de copii ale acestor gene produce simptomele asemănătoare autismului de care suferă copiii.

Şoarecii manipulaţi genetic pentru a crea aceeaşi anomalie în zona cromozomului 16p11.2 şi anume amputarea grupului de gene corespondente la fiinţele umane a determinat o serie de comportamente asemănătoare cu manifestările clinice ale autismului la oameni.

Astfel, 'şoarecii lipsiţi de acest grup de gene se comportau complet diferit faţă de şoarecii normali' subliniază Guy Horev, cercetător în echipa lui Alea Mills. Aceştia prezentau o mare parte din simptomele autismului: hiperactivitate, dificultăţi de adaptare la un mediu schimbat, somn dificil şi comportamente repetitive', mai precizează acelaşi cercetător.AGERPRES/(Sorin Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hrănirea bebeluşilor la sân ar putea reduce riscul de autism la copiii predispuşi genetic Hrănirea bebeluşilor la sân ar putea reduce riscul de autism la copiii predispuşi genetic, potrivit unui studiu realizat de cercetători germani şi publicat luni de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) citată de EFE.
Virus herpetic modificat genetic pentru diagnosticarea timpurie a cancerului Un grup de cercetători americani propune utilizarea virusului herpetic pentru depistarea timpurie a tumorilor. Un studiu în acest sens a desfăşurat de o echipă de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center, sub conducerea lui Timothy Cripe, informează Newswise.
SUA: Test de sânge prin care s-ar putea descoperi autismul la copii de la un an Cercetători americani au anunţat că au dezvoltat un test de sânge pentru diagnosticarea autismului la copii de la vârsta de un an. În Franţa există aproape 30.000 copii afectaţi de o formă sau alta de autism, menţionează maxisciences.com.
Noi perspective în studierea originii genetice a obezităţii (studiu) Cercetători americani au identificat gene-cheie în metabolismul care controlează mecanismul de ardere sau stocare a grăsimilor din organism, această descoperire putând duce la o nouă abordare în tratarea obezităţii, informează AFP.
Un studiu genetic oferă în premieră perspectiva asupra unei posibile origini biologice a schizofreniei Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric...
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.