Cele mai citite
 


Afecţiunile mentale, o 'bombă cu ceas' pentru Uniunea Europeană (studiu)
miercuri, 5 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Afecţiunile mentale reprezintă o adevărată 'bombă cu ceas' pentru Europa, în condiţiile în care ele afectează aproximativ 165 milioane de europeni în fiecare an (38 la sută din întreaga populaţie a UE), relevă un studiu realizat de European Brain Council (EBC), prezentat marţi la Bruxelles.
Costul anual al acestor afecţiuni s-a ridicat în Europa la 798 miliarde de euro (o medie de 1.550 euro pe fiecare european) - sumă care depăşeşte dublul valorii estimate în precedentul studiu al EBC, realizat în anul 2005 -, iar continentul se confruntă cu o tendinţă gravă de răspândire a afecţiunilor mentale. Boli ca depresia, anxietatea, insomnia şi demenţa vor afecta tot mai multe persoane, devenind ''provocarea numărul 1 pentru sistemul de asistenţă medicală european'', arată acelaşi studiu.
Potrivit raportului realizat de experţi din Marea Britanie, Germania, Italia, Suedia şi alte ţări europene, ''obstacolele în creştere şi costurile asociate sporite ale afecţiunilor mentale sunt o bombă cu ceas plasată sub economia europeană şi societatea UE în ansamblul său''.
Documentul lansează un apel la creşterea fondurilor alocate cercetării şi tratării bolilor mentale în Europa. În ultimii ani, mari companii de medicamente precum GlaxoSmithKline şi AstraZeneca au redus proporţia investiţiilor în cercetare în domeniul bolilor mentale.
Experţii susţin că o parte din vină pentru situaţia actuală o au normele mai stricte cu privire la medicamentele cu efecte asupra sistemului nervos central, dar şi eşecul industriei farmaceutice de a dezvolta medicamente eficiente în tratarea afecţiunilor mentale.
În plus, tendinţa multor companii farmaceutice de a părăsi Europa în favoarea SUA, Chinei şi Indiei a subminat cooperarea public-privată cu Comisia Europeană, indică acelaşi studiu al European Brain Council.
Studiul analizează peste 100 de afecţiuni mentale şi neurologice - de la migrenă şi insomnie la atacuri cerebrale, boala Parkinson, psihoze şi demenţă -, apreciind că impactul economic şi social al acestora este 'imens şi în continuă extindere'.
O altă concluzie interesantă a studiului este aceea că în anul 2010, costurile directe ale afecţiunilor mentale - acoperind consultările medicale, asistenţa spitalicească şi medicamentele - au reprezentat 24% din cheltuielile totale pentru sănătate în Uniunea Europeană.AGERPRES/(Tudor Martalogu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O treime din europeni suferă de probleme sau boli neurologice Peste o treime /38,2%/ dintre locuitorii Uniunii Europene suferă de probleme sau boli neurologice, pornind de la insomnie şi ajungând la demenţă, potrivit unui studiu publicat luni de Colegiul European de Neuropsihofarmacologie /ECNP/.
SUA: asistenţă medicală mai puţină pe bani mai mulţi; speranţă de viaţă sub media OCDE Un nou studiu privind îngrijirea medicală demonstrează că s-ar putea să nu primeşti ceea ce plăteşti dacă te internezi într-un spital american, relatează Daily Mail în ediţia de joi, citând un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Marile companii farmaceutice trebuie să se extindă pe pieţele emergente, potrivit unui studiu Principalii producători de medicamente trebuie să acţioneze rapid pentru a se adapta noii ordini mondiale în care unele dintre pieţele emergente par hotărâte să detroneze unele dintre pieţele naţionale în ceea ce priveşte vânzarea de produse farmaceutice, avertizează un raport dat publicităţii marţi...
(Corespondenţă) CE prezintă un plan de acţiune pentru combaterea obstacolelor în utilizarea soluţiilor digitale în asistenţa medicală Bruxelles, 7 dec - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Comisia Europeană (CE) a prezentat vineri un plan de acţiune care vizează depăşirea obstacolelor din calea utilizării depline a soluţiilor digitale în sistemele de asistenţă medicală din Europa, care are drept obiective creşterea calităţii...
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie