Cele mai citite
 


CMR atrage atenţia asupra crizei majore din sistem
miercuri, 5 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Colegiul Medicilor din România (CMR) i-a adresat scrisoare deschisă primului-ministru Emil Boc prin care atrage atenţia asupra crizei majore din sistemul de sănătate, în ceea ce priveşte deficitul major al personalului medical, în general, şi al medicilor, în special.
"Sistemul sanitar din România nu mai poate supravieţui în condiţiile actuale. Lipsa acută a personalului medical perturbă activitatea medicală şi pune în pericol siguranţa pacienţilor şi a medicilor, care lucrează până la epuizare. Primim zilnic semnale din ţară de la colegii noştri prin care aceştia ne spun că nu îşi mai pot desfăşura activitatea în condiţii normale. Cum se poate desfăşura o gardă într-un spital orăşenesc în condiţiile în care nu au un medic specializat în Anestezie-terapie intensivă sau neonatologie?", se arată în scrisoare.
CMR susţine că lipsa posturilor, salariile mici şi condiţiile extrem de grele în care medicii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea au dus la explozia migraţiei.
"Colegiul Medicilor din România a atras atenţia încă din 2008 asupra pericolului pe care îl va aduce blocarea posturilor în sănătate în contextul în care oricum România se confrunta deja cu un deficit important al medicilor. Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de medici la 1.000 de locuitori (1,9)", se subliniază în scrisoare.
CMR menţionează în documentul transmis primului-ministru că doar în primele opt luni ale acestui an 1.700 de medici au solicitat certificate de conformitate pentru a putea lucra în străinătate.
"E adevărat că traversăm o perioadă de criză, însă economiile nu trebuie realizate în sistemul sanitar, şi aşa greu încercat. România oricum alocă cele mai puţine fonduri sistemului sanitar, din Europa. Dacă ţările est şi central-europene alocă între 6 şi 8% din PIB pentru sănătate iar ţările din OECD între 10 şi 12% din PIB, România a avut cea mai mare finanţare în 2008, şi anume 4,5% din PIB. În aceste condiţii, vă rugăm, domnule prim-ministru, ca în mod excepţional să deblocaţi şi să scoateţi la concurs posturile din sistemul de sănătate după regula necesităţii şi oportunităţii, şi nu după regula 'un post deblocat la şapte plecări din sistem'. Vă revine responsabilitatea directă de a asigura funcţionarea sistemului de sănătate pentru că în absenţa personalului calificat, spitalele, indiferent cât s-ar investi în ele, vor putea să fie simple locaţii, şi nu unităţi medicale", se afirmă în scrisoarea deschisă a CMR. AGERPRES /(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Colegiul Medicilor din România solicită premierului Emil Boc deblocarea posturilor din sănătate Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită premierului Emil Boc, într-o scrisoare deschisă, deblocarea posturilor din sănătate şi atrage atenţia asupra deficitului major al personalului medical, în general şi al medicilor în special.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
CMR atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă medicii şi îl invită pe Ponta să explice nerezolvarea acestora Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă corpul medical într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, pe care îl invită la Adunarea Generală a CMR din martie pentru a explica de ce doleanţele medicilor nu pot fi rezolvate.
CMR, îngrijorat de finanţarea sistemului sanitar Colegiul Medicilor din România (CMR) îşi manifestă îngrijorarea faţă de situaţia în care va fi pus sistemul de sănătate din România prin finanţarea preconizată prin proiectul legii bugetului supus dezbaterii Parlamentului.
CMR: Subfinanţarea, deficitul de personal calificat şi o legislaţie confuză - adevăratele probleme ale sistemului de sănătate Adevăratele probleme ale sistemului de sănătate sunt subfinanţarea, deficitul de personal calificat şi legislaţia confuză care se pretează la interpretări şi vulnerabilizează atât corpul medical, cât şi pacienţii, susţine prof dr Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiul Medicilor din România (CMR),...