Cele mai citite
 


Comitetul Nobel, în încurcătură după ce a acordat unul din premiile pentru medicină unui cercetător decedat
miercuri, 5 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pentru că regulamentul interzice acordarea postumă a premiilor, Comitetul Nobel a fost pus în încurcătură luni când a aflat, la câteva ore după anunţarea oficială a premiului pentru medicină, că laureatul canadian Ralph Steinman murise cu trei zile înainte, relatează AFP.
Comitetul spune că n-avea cunoştinţă de decesul profesorului Ralph Steinman când i-a decernat premiul Nobel, alături de americanul Bruce Beutler şi francezul Jules Hoffmann, pentru cercetările lor în domeniul imunitar.

În cursul după-amiezii, Universitatea Rockefeller din New York a anunţat că profesorul Steinman murise pe 30 septembrie, din cauza unui cancer la pancreas, împotriva căruia lupta de patru ani folosind un tratament pus la punct în urma propriilor sale cercetări.

'Tocmai am aflat vestea. Regretăm că n-a avut bucuria' să primească premiul, a declarat secretarul Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska, Goran Hansson, agenţiei suedeze TT.

Regulamentul Nobel interzice din 1974 acordarea premiilor postume, în afara cazului în care laureatul moare în perioada dintre data anunţării recompensei, în octombrie, şi înmânarea ei oficială, pe 10 decembrie, dată ce marchează moartea creatorului suedez al premiilor, Alfred Nobel.

Hansson a informat că nu va fi desemnat un alt laureat, anunţând o reuniune a Comitetului, care va 'vedea cum se va desfăşura practic înmânarea premiului'.

Numai două persoane au primit până acum postum premiul Nobel, înainte de schimbarea regulamentului. Dag Hammarskjold, secretarul general suedez al Naţiunilor Unite, a primit premiul pentru pace în 1961, la câteva luni după ce a murit într-un accident de avion. Înainte, premiul pentru literatură îi fusese acordat postum autorului suedez Erik Axel Karlfeldt.

Purtătorul de cuvânt al Fundaţiei Nobel, Annika Pontikis, spune că nu ştie să mai fi existat un caz asemănător profesorului Steinman - ca un laureat să moară chiar înaintea anunţării premiului, iar Comitetul Nobel să nu fie informat, neexcluzând totuşi această posibilitate.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetările din chimie în lupta contra cancerului au evoluat mult, spune prof. univ. Cristian Silvestru Profesorul universitar dr. Cristian Silvestru de la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii Babeş-Bolyai, membru corespondent al Academiei Române, a declarat, pentru AGERPRES, că în ultimele două decenii, chimia a cunoscut o diversificare deosebită.
Sibiu: Tânărul decedat în accident de muncă va salva alte vieţi. Ficatul, transplantat la o femeie din Cluj Tânărul de 34 de ani, aflat în moarte cerebrală după ce a fost victima unui accident de muncă, marţi, chiar în prima lui zi la noul job, va reuşi, datorită operaţiilor de prelevare care au avut loc începând de joi noaptea, să salveze mai multe vieţi, acesta fiind unul din rarele cazuri din România în...
SUA: Fostul preşedinte Jimmy Carter anunţă că s-a vindecat de cancer Fostul preşedinte american şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace Jimmy Carter, 91 de ani, a anunţat că s-a vindecat de cancerul la creier, potrivit Centrului Carter, citat de AFP.
Noi teste pentru elucidarea cauzei morţii lui Pablo Neruda Fragmente osoase prelevate din rămăşiţele pământeşti ale poetului chilian Pablo Neruda vor fi supuse unor teste medico-legale într-un laborator din Spania pentru a se stabili dacă laureatul Premiului Nobel pentru Literatură a fost asasinat sub dictatura lui Augusto Pinochet sau a murit din cauza cancerului...
Vâlcea: Accident pe Dealul Negru cu o ambulanţă implicată; pacientul a decedat Un accident de circulaţie s-a produs miercuri după amiază pe DN 7, în zona Dealul Negru, fiind implicată o ambulanţă, pacientul transportat, o femeie de 57 de ani, pierzându-şi viaţa, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea, Alina Teodorescu.
Laureatul cu Nobel pentru Medicina a deschis intalnirea anuala a Societatii Internationale de Cercetari in Domeniul Celulelor Stem In luna iunie, a avut loc cea de-a 11-a intalnire anuala a Societatii Internationale de Cercetari in Domeniul Celulelor Stem (International Society for Stem Cell Research - ISSCR), prilej cu care Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) a urmarit indeaproape dezbaterile...