Cele mai citite
 


La Institutul Fundeni s-a reluat utilizrea metodei TIPS
miercuri, 5 octombrie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Metoda TIPS (Transjugular Intrahepatic Porto Systemic Shunt - Şunt Transjugular Intrahepatic Porto-Sistemic) a fost reluată la Institutul Clinic Fundeni.
Procedura TIPS, care a fost reluată luni la Institutul Fundeni împreună cu o echipă de la Spitalul Niguarda Ca'Granda, Milano, este importantă pentru tratamentul bolilor hepatice şi al complicaţiilor acestora.
Principalele indicaţii ale procedurii TIPS sunt: prevenţia secundară a hemoragiei digestive superioare, ascita refractară, sindromul hepato-renal, hidrotoraxul refractar, boala veno-ocluzivă şi sindromul Budd-Chiari, a precizat, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă - Nefrologie, Institutul Clinic Fundeni.
El a informat că la Fundeni au fost făcute şapte proceduri de acest tip, costul unei truse fiind de 2.000-2.500 de euro. Aceste costuri sunt mai mici decât costul tratamentului unei hemoragii datorate varicelor esofagiene şi tratamentului pentru ascită.
"Am făcut demersuri pentru a obţine finanţare de la Ministerul Sănătăţii pentru 50 de truse pentru TIPS pentru centrele de la Iaşi, Cluj şi Bucureşti", a menţionat prof. dr. Mihai Voiculescu.
Prof dr. Carol Stanciu de la Iaşi a subliniat că aceste proceduri trebuie dezvoltate în centrele care au în apropiere şi centrele de transplant hepatic.
La Bucureşti au început al XXI-lea Congres Naţional de Hepatologie şi primul Congres Româno-Francez organizat de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului şi Fundaţia 'Academician Marin Voiculescu'.
Desfăşurate în perioada 2-4 octombrie, la Hotel Intercontinental, manifestările reunesc 50 de experţi în hepatologie din ţară şi din străinătate.
La congres participă reprezentanţi ai Asociaţiei Franceze de Hepatologie, profesori în mai multe clinici universitare din Franţa, echipa de transplantologi hepatici şi de radiologi intervenţionali de la Spitalul Niguarda Ca'Granda, Milano şi din Padova, Italia şi specialişti din zona Balcanică - Serbia, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina.
'Prin larga participare internaţională dorim să oferim nu numai cele mai recente informaţii privind diagnosticul şi tratamentul bolilor hepatice, dar şi să ne integrăm cât mai bine în programele europene şi globale, în vederea accesării de fonduri", a subliniat prof. dr. Voiculescu.
Congresul se adresează în special tinerilor medici rezidenţi, specialişti, cercetători din domeniul hepatologiei.
Se doreşte îmbunătăţirea cunoaşterii problemelor de diagnostic şi tratament şi a metodelor de depistare şi monitorizare a principalelor boli hepatice.
Tema principală a reuniunii ştiinţifice o constituie infecţiile virale cu virusurile hepatitice B (VHB) şi C (VHC), a căror prevalenţă este deosebit de crescută atât în ţara noastră, cât şi în ţările balcanice.
Studiile de prevalenţă efectuate de Centrul de Medicina Internă, Institutul Clinic Fundeni, au arătat că prevalenţa infecţiei VHC în România este de 6% şi a infecţiei VHB de 6,5%, a subliniat prof. dr Voiculescu.
Pornind de la aceste date, congresul propune introducerea obligatorie a testelor de depistare a infecţiilor cu virus C şi B şi urgentarea introducerii triplei terapii, care, pe lângă Interferon şi Ribavirină, adaugă inhibitori de polimerază sau de protează.
Prof. dr. Monica Acalovski a subliniat că introducerea triplei terapii va da un răspuns mai bun la tratamentul genotipului mai agresiv care circulă în România de hepatită cu virus C. Până acum, cei trataţi cu terapia clasică cu două medicamente aveau un răspuns bun în proporţie de 50% - 55%.
În ceea ce priveşte tratamentul cu noua schemă, prof. dr. Acalovski spune că nu toţi cei cu hepatită C sunt eligibili, pot fi selecţionaţi cei care nu au urmat niciun tratament până acum şi cei care au avut recăderi după tratamentul clasic.
Potrivit prof. dr. Ovidiu Pascu de la Institutul din Cluj, pe lista de aşteptare sunt 3.500 de pacienţi, iar numărul celor care se estimează că ar putea avea hepatită cu virus C se situează între 600.000 şi 800.000 de persoane.
Restul de la 3.500 nu ştiu că au hepatită cu virus C sau nu sunt descoperiţi şi vor afla când vor fi în stadii grave cu ciroză sau cancer hepatic, a subliniat prof. dr. Pascu.
El a reliefat că numărul celor trataţi până acum cu terapia cu două medicamente a fost de aproximativ 30.000 răspunsul la tratament fiind la 50% dintre aceştia, restul de 15.000 nu au răspuns sau au recăzut sau au răspuns parţial. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
de Ana Maria
Extraordinare metodele de la Fundeni.
Am vazut pe net ca Prof Voiculescu s-a pensionat de varsta
Multa sanatate, si speram sa poata fi gasit in privat, este nevoie de oamenii ca Dansul

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cele mai noi informaţii privind transplantul şi insuficienţa renală, prezentate la Congresul de Nefrologie Al VII-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular, care a început, joi, la Bucureşti, aduce în atenţie o serie de noutăţi privind dializa peritoneală, actualităţi în managementul anemiei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică, dializa hepatică la pacienţi cu insuficienţă...
Comunicat de presă - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România Hepatita C poate dubla costurile sistemului sanitar până în 2040
Centru de Excelenţă în Medicina Translaţională, inagurat la IC Fundeni Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională, inaugurat vineri la IC Fundeni, îşi propune să devină "o forţă naţională şi internaţională" pentru implementarea rezultatelor cercetării preclinice în practica clinică, în domenii ca oncogenomică, genomica transplantului sau terapiile celulare, potrivit...
Tripla terapie pentru hepatita cu virus C, un progres Tripla terapie pentru hepatita C a fost un mare progres şi mulţi hepatologi estimează că până în 2020 se va putea eradica această boală, pe măsură ce intră pe piaţă noile tratamente, apreciază dr. Laurenţiu Micu de la Centrul de Medicină Internă din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
ŞTIINŢÃ: Primul transplant hepatic din România Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.
Comunicat de presă - Institutul Clinic Fundeni Institutul Clinic Fundeni anunţă cu regret marea pierdere a distinsului nostru coleg Prof. Dr. MIHAI VOICULESCU, medic primar medicină internă şi nefrologie Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Medicină Internă şi Nefrologie, profesor de medicină internă şi nefrologie la UMF Carol Davila, Bucureşti...