Cele mai citite
 


Ladislau Ritli: În studenţie trebuie pus accent mai mult pe comunicare, etică, medicina primară şi de urgenţe
miercuri, 5 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, luni, la Iaşi, că şcoala de medicină trebuie să pună mai mult accent pe medicina primară, pe cea de urgenţe şi etică medicală.
Aflat la Iaşi la deschiderea noului an la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa", ministrul Sănătăţii a afirmat că încă din primii ani studenţii trebuie să se axeze atât pe medicina de urgenţă, cât şi pe "o medicină de bază, medicină de familie, foarte puternică".
"Dorim să formăm medici specialişti, ştiind că nu doar în spital se pot rezolva problemele", a spus acesta.
Nu în ultimul rând, ministrul Sănătăţii a atras atenţia că încă din anii studenţiei trebuie să se pună accent pe etica medicală şi ştiinţele comunicării.
"Astăzi, când se contestă prestigiul profesiei noastre, când problemele de sănătate sunt redate distorsionat, contează foarte mult modul în care comunică medicul cu oricine: cu bolnavii, cu colegii, cu presa, cu autorităţile. Nu aş uita că multe dintre problemele noastre derivă din defectul de comunicare al medicului, asistentului sau farmacistului", a spus Ritli.
La rândul său, rectorul Vasile Astărăstoae a subliniat că Universitatea este parte a "cetăţii" şi orice început de an universitar este o sărbătoare nu numai pentru universitate, ci şi pentru comunitate.
"Chiar dacă este criză, nu trebuie să uităm să ne bucurăm să împărtăşim împreună un sentiment de bucurie. Vom crea solidaritate şi mândrie, elemente absolut necesare pentru a depăşi o criză. În al treilea rând, există şi alte soluţii decât tăierea din salarii, culpabilizarea şi cultura conflictuală pentru a rezolva o criză", a susţinut Astărăstoae.
Printre cei care au participat la eveniment au fost prezenţi şi rectorii celorlalte universităţi de stat din Iaşi, primarul Gheorghe Nichita, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, prefectul Dragomir Sava Tomaşeschi, parlamentari locali.
Spre deosebire de anii anteriori, festivităţile de inaugurare a noului an universitar la UMF Iaşi nu au constat numai din discursuri, ci şi într-un spectacol susţinut de formaţia Pontice şi focuri de artificii.
La Universitatea de Medicină "Gr. T. Popa" din Iaşi învaţă 7.600 de studenţi, 1.930 dintre aceştia fiind înscrişi în acest an. De asemenea, la UMF Iaşi studiază tineri din 55 de ţări, 500 de doctoranzi şi 1.850 de rezidenţi. AGERPRES/(A - Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Festivităţi de deschidere a anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T. Popa' Studenţi, părinţi, cadre universitare, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, participă duminică după-amiază în Piaţa Naţiunii din Iaşi la festivităţile organizate de Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T. Popa' cu prilejul deschiderii anului...
Rectorul UMF Iaşi a prezentat raportul de activitate Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Iaşi, este singura universitate din sud estul Europei care are cursanţi din peste 70 de ţări, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, rectorul Vasile Astărăstoae, citând din ''Raportul Anual al Rectorului pentru anul universitar...
Iaşi: Ministrul Sănătăţii, la inaugurarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului 'Sf. Spiridon' Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat miercuri la Iaşi, la inaugurarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului 'Sf. Spiridon', că valoarea investiţiei, realizată cu fonduri ale Ministerului Sănătăţii, se ridică la aproximativ 10,5 milioane de lei.
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.
Ladislau Ritli: Institutul de Oncologie de la Iaşi, la standarde ridicate Institutul Regional de Oncologie din Iaşi va fi unul dintre cele mai performante instituţii de profil din ţară, a declarat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, cu ocazia unei vizite efectuate marţi la unitatea medicală.
Iaşi: Procurorii DNA verifică documente şi sisteme informatice privind înscrierea unor studenţi străini la UMF Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie verifică documente şi sisteme informatice privind înmatricularea unor studenţi străini în acest an universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa", a declarat pentru AGERPRES prof. univ. dr. Ioana Grigoraş, preşedintele Senatului Universităţii...