Cele mai citite
 


MB: medicilor străini le va fi interzisă practicarea medicinii dacă nu vor cunoaşte bine limba engleză
miercuri, 5 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicilor străini le va fi interzisă practicarea medicinii în spitalele din Marea Britanie dacă nu vor dovedi o cunoaşte bună a limbii engleze - prevăd noile măsuri pe care ministrul britanic al sănătăţii le anunţă marţi, relatează Daily Mail şi Daily Telegraph.
În felul acesta, Ministerul Sănătăţii încarcă să pună capăt scandalului izbucnit după ce s-a descoperit că aproximativ 23.000 de doctori din Europa sunt înregistraţi pentru a lucra în cadrul sistemului de sănătate britanic /NHS/ - deşi nu au fost niciodată întrebaţi dacă vorbesc bine engleza.

În acest context, medicii străini care nu pot vorbi limba engleză le va fi interzisă practicarea medicinii în spitalele şi clinicile NHS, va anunţa marţi ministrul sănătăţii, Andrew Lansley.

NHS va introduce teste de limbă obligatorii pentru medicii care vin să lucreze în Marea Britanie după ce s-au format profesional în alte ţări din Uniunea Europeană.

Decizia a venit după o serie de cazuri în care pacienţii au murit sau au fost trataţi prost din cauza unor medici care nu aveau cunoştinţe adecvate de limba engleză. Problema a fost adusă în atenţia publicului în urmă cu trei ani, după ce Daniel Ubani, un medic german aflat la primele sale ore de lucru în Marea Britanie, a provocat moartea lui David Gray, un pensionar de 70 de an, dându-i de 10 ori doza normală de diamorfină.

În discursul său de la conferinţa Partidului Conservator de marţi, ministrul britanic al sănătăţii Andrew Lansley va declara că actul medical va trebui modificat pentru ca doar medicii care vorbesc bine limba engleză să poată practica medicina în Marea Britanie.

În prezent, în Marea Britanie sunt înregistraţi peste 88.000 de medici străini - dintre care 22.758 din Europa - reprezentând aproape o treime din totalul medicilor care activează în Regatul Unit.

Conform propunerilor, spitalele locale vor avea obligaţia de a verifica aptitudinile lingvistice ale medicilor străini înainte ca aceştia să fie angajaţi. În plus, Consiliul General al Medicilor /CGM/ va oferi spitalelor competenţa de a lua măsuri împotriva medicilor atunci când există îndoieli cu privire la abilitatea lor de a vorbi limba engleză. În prezent, doar medicii din afara Spaţiului Economic European sunt testaţi în privinţa competenţelor lingvistice înainte de a fi înregistraţi de către CGM.

Acest lucru face ca medicii din Canada sau Australia să fie testaţi în mod curent pentru competenţele lor lingvistice, în timp ce medicii din ţări precum Polonia şi Franţa nu trec prin această procedură.

S-a crezut anterior că legile Uniunii Europene care asigură libertatea de circulaţie a forţei de muncă împiedică testarea competenţelor lingvistice, însă recent, Comisia Europeană a declarat că aceste teste sunt legale.

De la cazul Ubani, CGM şi mai mulţi responsabili NHS au avertizat în mod repetat asupra faptului că abilităţile lingvistice ale unor medici străini "sunt atât de precare încât pacienţii sunt puşi în pericol".

Testele obligatorii de cunoaştere a limbii engleze pentru medici străini vor genera temerea că sistemul de sănătate britanic ar putea trece printr-o criză de personal, dat fiind depedenţa sa de medici străini. Cu toate acestea, miniştrii sunt de părere că majoritatea medicilor străini vor îndeplini standardul cerut de limba engleză.AGERPRES / (Ana Bîgu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marea Britanie: Proiect vizând testarea cunoştinţelor de engleză ale medicilor străini Medicii care lucrează în cadrul sistemului public de sănătate din Marea Britanie ar putea fi obligaţi să demonstreze că vorbesc fluent limba engleză, relatează miercuri BBC.
Ministrul Sănătăţii la proiecţia "Reţeaua": Filmul continuă; pentru mine s-a transformat într-unul suprarealist Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri seară, după proiecţia documentarului "Reţeaua", care prezintă un sistem alternativ, iniţiat de acesta, de aducere în ţară a citostaticelor inaccesibile românilor, că pentru el "filmul" continuă, numai că, de data aceasta, este unul "suprarealist"...
Ministerul Sănătăţii întrerupe concursurile pentru ocuparea posturilor de manageri de spitale Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis să nu se mai desfăşoare niciun concurs pentru ocuparea funcţiei de manager de spital, fiind în lucru modificări ale contractelor de management astfel încât să conţină criterii clare de performanţă pentru evaluarea activităţii, a anunţat purtătorul de cuvânt...
În Marea Britanie profesează medici străini care nu ştiu limba engleză, avertizează autoritatea de resort Marea Britanie permite medicilor cu cunoştinţe atât de precare de limba engleză încât au nevoie de translatori să opereze pacienţi, a avertizat autoritatea de reglementare în domeniul medical, citată miercuri de cotidianul Daily Telegraph.
Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică Strategia Naţională de Sănătate Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri lansarea în dezbatere publică a Strategiei Naţionale de Sănătate.
Ministrul Sănătăţii: Trebuie reduse poverile financiare care apasă sistemul de sănătate Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a afirmat la Bucharest Forum / Keystone Projects, organizat de Institutul Aspen România, că trebuie reduse poverile financiare care apasă sistemul de sănătate şi să fie stimulată crearea de centre sanitare.