Cele mai citite
 


Mureş: Prefectul acuză interese politice în spatele protestelor pentru înfiinţarea liniei maghiare la UMF
miercuri, 5 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan, a declarat presei, marţi, că în spatele manifestărilor de susţinere a înfiinţării liniei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, inclusiv a protestului programat pentru data de 6 octombrie, se ascund interese politice.
"Sunt interese politice în spatele ei (a manifestării - n.r.), pe care nu le susţin, nu le agreez, ba din contră. I-am şi transmis doamnei prorector a Facultăţii de Medicină ca, în cadrul Senatului universitar, să discute cu cărţile pe masă şi să fie asumată o poziţie comună, să nu permită absenţe de la ore. (...) Şi mi-a împărtăşit punctul de vedere, în sensul că se doreşte a se face şcoală, nu proteste şi a găsi tot felul de formule prin care să mai înveninezi o dată studenţii şi cetăţenii acestei comunităţi", a susţinut prefectul.
În opinia sa, în spatele preconizatelor proteste stau "cei care au interese să fragmenteze această universitate din '90 încoace".
"Sunt aceiaşi. N-are rost să-i nominalizez, pentru că nu vreau să creez niciun fel de conflictualităţi, dar sigur că întotdeauna în spatele conflictualităţilor cu caracter etnic s-au aflat politicienii. Din punctul meu de vedere, este un fapt absolut condamnabil. De altfel, de la tribuna de la care am participat la deschiderea anului universitar (la UMF - n.r.) am şi condamnat acest lucru. Este un act nedrept şi prin care nu facem altceva decât să tensionăm relaţiile între mureşeni, între studenţi, să creăm false probleme şi acest lucru ne va costa probabil şi în ce priveşte clasarea universităţii din Târgu Mureş. Vedeţi că acum sunt clasamente foarte stricte, pe criterii cât se poate de dure şi în consecinţă orice tensionare nu face altceva decât să inducă un act al educaţiei care nu pune valoare pe calitatea studentului, pe calitatea pregătirii, ci găsind probleme adiacente care să ne preocupe şi unde se deturnează actul de învăţământ propriu-zis", a subliniat prefectul de Mureş.
Paşcan a spus că pledează pentru unitate şi nu pentru segregaţionism. În plus, a afirmat acesta, discriminările pozitive să vizeze apărarea multiculturalităţii şi a competiţiei dintre culturi, "într-un mod pozitiv şi nu într-un mod nedrept".
În privinţa Legii educaţiei, Marius Paşcan a subliniat că aceasta permite învăţământ de toate gradele, inclusiv în limba maghiară, implicit folosirea limbii maghiare şi că nu vede niciun fel de problemă în acest sens.
"Pe de altă parte, se cuvine să consultaţi poziţia Senatului Universităţii, care s-a pronunţat împotriva acestui separatism, întrucât nu există resursele umane necesare, specialiştii pentru a asigura o clasare separată a secţiei maghiare într-o poziţie menită să stimuleze apetenţa şi numărul de studenţi către această universitate. N-ar face altceva decât să discrimineze negativ prestigiul, întrucât ar declasa UMF Târgu Mureş", a spus acesta.
Marius Paşcan a declarat că, dacă s-ar fi analizat criteriile de evaluare ale UMF Târgu Mureş exclusiv pe secţia română, universitatea era pe poziţia A, însă, "din cauza secţiei maghiare, unde nu sunt specialişti, este declasată şi se află pe poziţia B".
"Se cuvine să ştiţi acest lucru. Or, dacă s-ar evalua separat secţia maghiară, probabil că ar fi pe poziţia E, care este ultima din punct de vedere valoric, tocmai din cauza lipsei de specialişti. Noi aici nu ar trebui să discutăm emoţional, ci în cunoştinţă de cauză, pur pragmatic: interesul nostru este să fim cât mai sus şi secţiile să funcţioneze unitar şi nu pe conflictualizări ieftine şi inutile. Noi trebuie să ne adaptăm la lege, să o utilizăm în favoarea noastră şi nu în detrimentul nostru, pe orgolii, vanităţi sau conflictualizări de doi lei. Ne putem ralia la o lege dacă ne favorizează. Dacă ne defavorizează şi avem de ales, trebuie să alegem calea care ne favorizează", a apreciat Marius Paşcan.
În urmă cu o zi, rectorul UMF Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a precizat că nu se opune înfiinţării liniei maghiare a universităţii, însă nu există, deocamdată, condiţii pentru înfiinţarea de laboratoare separate pentru secţia română şi cea maghiară.
"Nu suntem împotriva înfiinţării acestor secţii/ linii în limba maghiară, dar trebuie să ai şi condiţiile. Momentan nu sunt spaţii pentru laboratoare separate pentru limba română şi pentru limba maghiară. Număr de cadre didactice - sunt discipline descoperite şi la români şi la maghiari, unde nu putem face faţă. Dacă înfiinţam de anul acesta linia de limba maghiară separat şi se dădea examen de admitere, conform legilor existente nu puteam susţine examen de admitere în limba maghiară la Stomatologie şi Farmacie. (...) Era imposibil să tulburăm procesul de învăţământ", a spus Copotoiu. AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
UMF Târgu Mureş introduce în premieră naţională conceptul de admitere pentru studenţii străini 'early admission' Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, pe site-ul propriu, că introduce din acest an, în premieră naţională, un nou concept de admitere pentru studenţii din străinătate denumit "early admission".
Studenţii protestează împotriva separării facultăţilor din UMF Târgu Mureş Aproximativ 200 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş au început de luni şi vor continua până pe 14 martie o serie de proteste faţă de tendinţa de separare a facultăţilor universităţii şi mai ales împotriva implicării politicului în problemele învăţământului superior...
UMF Târgu Mureş îşi adaptează curricula la standardele actuale ale învăţământului medical Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a adoptat, la ultima şedinţă, începerea procesului de reformă curriculară, care se va implementa progresiv până la finalul anului universitar 2018/2019, în sensul adaptării la cerinţele actuale ale învăţământului medical.
Protest împotriva separării pe criterii etnice, la UMF Târgu Mureş Aproximativ 200 de studenţi şi cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş au protestat, marţi, timp de o oră, împotriva separării pe criterii etnice a instituţiei de învăţământ.