Cele mai citite
 


Prefectul şi primarul din Tg. Mureş propun unirea celor trei universităţi de stat din oraş
miercuri, 5 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, şi prefectul Marius Paşcan au avansat, marţi, ideea unirii universităţilor de Medicină şi Farmacie, de Artă şi "Petru Maior" într-una singură - Universitatea Târgu Mureş.
"Avem obligaţia să păstrăm ceea ce am avut şi să dezvoltăm ca un centru al elitelor atât în plan universitar cât şi cultural. Faptul că putem fi o universitate puternică, metropolitană, multiculturală este un lucru de care va trebui să ţină cont toată lumea şi să fie nivelul de unicitate pe care îl oferim. Chiar dacă ar fi să aduc bani de acasă - adică implicări ale Primăriei şi Consiliului Judeţean - în a susţine Universitatea Târgu Mureş, trebuie să o facem fără niciun fel de echivoc", a declarat Dorin Florea, după ce s-a întâlnit cu rectorii celor trei universităţi de stat din Târgu Mureş.
Edilul a spus că de acum rămâne la latitudinea conducerii celor trei universităţi, dar şi a liderilor politici dacă înfiinţează sau nu Universitatea Târgu Mureş, care ar putea avea un rol deosebit în cadrul noii regiuni de dezvoltare ce se prefigurează.
"Ca şi voinţă a rectorilor şi universităţilor se poate rezolva foarte repede. Detaliile se pot pune la punct în timp. (...) Avem obligaţia faţă de români şi maghiari de a prezenta un model unic în România în care o universitate multiculturală poate fi la Târgu Mureş elementul de plus valoric în ţara noastră. Este şi o provocare pentru liderii politici de vârf. Cred că domnul Marko Bela de-abia aşteaptă acest lucru, fiind a doua persoană în Guvernul României care răspunde de procesul de învăţământ. Iată cum, având voinţa universităţilor şi lobby-ul cel mai puternic, Universitatea din Târgu Mureş poate fi făcută foarte repede", a subliniat primarul Florea.
Rectorul Universităţii de Arte, Sorin Crişan, a precizat, după întâlnire, că orice unire de universităţi, orice consorţiu, orice fuziune este binevenită, însă trebuie făcută "în anumiţi parametri, în anumite condiţii şi într-un anumit context de ideologie educaţională".
"Cred că în Târgu Mureş se poate face o asemenea fuziune. Depinde care sunt aceste universităţi ce pot fi implicate, câte şi ce poate să ofere o universitate sau alta, în spiritul unui bine al studenţilor. Azi am avut o discuţie de principiu, lucrurile urmează să fie evaluate la nivelul universităţilor şi rezultatele vor fi pe urmă", a precizat Crişan.
Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Klara Brânzaniuc, a subliniat că numai Senatul Universităţii poate decide asupra oricărei structuri şi că există "foarte multe elemente reciproce de analiză".
"Suntem trei universităţi care putem învăţa unii de la alţii. Suntem (UMF - n.r.) o universitate multiculturală şi ne-am asumat-o şi prin Carta noastră, ne-o menţinem şi o respectăm, pentru că este tradiţia noastră. Cei 65 de ani de învăţământ medical au fost specifici nouă prin acest aspect. Învăţământ în limba română - maghiară numai noi am avut. Dar ce nu înţelegem noi este că nu putem compara învăţământul medical cu niciun alt învăţământ multicultural. Sunt nişte particularităţi pe care trebuie să ni le asumăm şi în aici trebuie să găsim acele soluţii care nu sunt bine integrate de toată lumea şi dacă le pierdem esenţa vom pierde cu toţii", a subliniat Brânzaniuc.
Reprezentanţii Universităţii Petru Maior nu au dorit să comenteze propunerea formulată de primarul din Târgu Mureş şi de prefectul judeţului. AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
UMF Târgu Mureş inaugurează în decembrie primul centru avansat de cercetări medicale şi farmaceutice din România Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat, luni, la deschiderea anului universitar 2015-2016, că la sfârşitul acestui an va fi inaugurat Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, realizat în urma accesării unor...
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...
UMF Târgu Mureş va avea din 2015 un centru avansat de cercetări medicale şi farmaceutice unic în ţară Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, câştigarea unei finanţări europene pentru realizarea Centrului Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, care va costa peste 10 milioane de...
UMF Târgu Mureş a înfiinţat Societatea de Simulare în Medicină, prima de acest gen din România Rectorul Universităţii de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat, marţi, că s-a înfiinţat Societatea de Simulare în medicină, prima de acest gen din România, la care au fost invitate să participe toate universităţile similare din ţară care deţin centre...
UMF Târgu Mureş a lansat campania 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul 'Zilelor inimii' Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, lansarea campaniei 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul evenimentelor 'Zilelor inimii', organizate în colaborare cu Institutul de Urgenţă pentru Boli Ca...