Cele mai citite
 


Un fost vicepreşedinte al Iukos moare de SIDA la 39 de ani
miercuri, 5 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un fost vicepreşedinte al Iukos, care a petrecut doi ani la închisoare în cadrul procesului împotriva grupului petrolier condus de Mihail Hodorkovski, a decedat luni seara la domiciliul său, au anunţat marţi media ruse. Vasili Aleksanian, care avea 39 de ani, suferea de cancer şi de SIDA.
Aleksanian, considerat un avocat strălucit, educat la Harvard, a fost arestat în 2006 pentru fraudă şi deturnare de fonduri, iar sănătatea sa s-a deteriorat considerabil în închisoare, potrivit canalului de televiziune pe internet Dojd, care citează familia fostului responsabil al Iukos, şi paginii de internet a lui Hodorkovski.

Avocatul fusese diagnosticat cu SIDA în 2006, dar suferea şi de cancer la ficat şi de tuberculoză şi îşi pierduse vederea.

De-a lungul detenţiei, Aleksanian a denunţat permanent condiţiile încarcerării sale, cu toate că era grav bolnav. Cazul său a mobilizat numeroşi susţinători ai drepturilor omului pe plan internaţional, care au lansat o campanie pentru a fi transferat la un spital.

Vasili Aleksanian a fost şeful departamentului juridic al Iukos din 1996 până în 2003 şi ocupa funcţia de vicepreşedinte al acestuia în 2006, când s-a decis lichidarea grupului.

Arestarea sa a survenit în contextul desfiinţării Iukos, care devenise numărul 1 în industria petrolieră rusă după privatizarea acestui sector, în anii 90.

Fostul său şef, Mihail Hodorkovski, a fost condamnat în 2005 pentru furt de petrol şi spălare de bani la 8 ani de închisoare, pedeapsă prelungită la un total de 14 ani în decembrie 2010 după un al doilea proces şi redusă ulterior la 13 ani, în urma apelului.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tuberculoza şi SIDA afectează major sănătatea ruşilor /Washington Post/ Rusia se consideră membru cu drepturi depline al comunităţii internaţionale, cu nimic mai prejos de asemenea grei precum SUA şi China. Cu toate acestea, în probleme de sănătate a populaţiei Rusia se află în compania Botswanei, subliniază cotidianul The Washington Post, preluat de Inopressa.ru.
Comunicat de presă - Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză 'Condiţia pacientului cu tuberculoză în România şi în spaţiul european'
Situaţia cazurilor de tuberculoză rămâne îngrijorătoare în Africa, dar şi în România (Coalition PLUS, MSF) Trei persoane mor de tuberculoză în fiecare minut în lume şi numai 2% dintre pacienţi au acces la noile medicamente - arată mai multe asociaţii, care au tras un semnal de alarmă cu două zile înainte de Ziua internaţională de luptă împotriva tuberculozei (24 martie), transmite marţi AFP.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...
O campanie umanitară în sprijinul copiilor bolnavi de cancer va demara săptămâna viitoare O campanie de strângere de fonduri "A venit şi aici Crăciunul!", iniţiată de Asociaţia Pavel, ce are ca scop ajutorarea copiilor bolnavi de cancer din Capitală, se va desfăşura în perioada 26 noiembrie 2012 - 15 ianuarie 2013.
Tuberculoza la copii, o problemă subestimată (studiu) Cel puţin 650.000 de copii dezvoltă tuberculoză în fiecare an în cele mai afectate 22 de ţări de această boală, o cifră cu 25% mai mare decât estimarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relevă un studiu citat de AFP.