Cele mai citite
 


Fumatul ar putea fi răspunzător de moartea a 40 de milioane de oameni până în 2050
joi, 6 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fumatul ar putea fi răspunzător de 40 de milioane de decese de tuberculoză până în 2050, arată un studiu publicat online de British Medical Journal şi menţionat de 20minutes.ch.
Echipa doctorului Sanjay Basu de la Universitatea California a utilizat un model matematic pentru a determina impactul fumatului asupra evoluţiei cazurilor de tuberculuză şi a numărului de decese survenite din cauza acestei boli. Concluzia a fost că fumatul creşte riscul de tuberculoză.

Cercetătorii au arătat că, dacă tendinţele actuale se confirmă, fumatul ar contribui la creşterea numărului de cazuri de tuberculoză cu 7% (274 milioane faţă de 256 milioane). Acest lucru înseamnă cu 18 milioane de cazuri mai mult între 2010 şi 2050.

Când fumătorii fac tuberculoză, ei riscă mai mult să moară decât nefumătorii. Oamenii de ştiinţă au estimat că fumatul ar spori numărul deceselor de tuberculoză, în aceeaşi perioadă, cu 66% (101 milioane faţă de 61 milioane). Conform modelului la care au recurs cercetătorii, Africa, Mediterana orientală şi Asia de sud-est ar fi cele mai afectate regiuni de creşterea numărului de cazuri de tuberculoză ce pot fi atribuite fumatului. Echipa de la Universitatea California consideră că 'reducerea drastică a fumatului ar putea scădea numărul de decese din cauza tuberculozei la fumători cu 27 de milioane până în 2050'.

În prezent, aproape 20% din populaţia lumii fumează. Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS) apreciază în ultimul său raport anual că 9,4 milioane de persoane au făcut tuberculoză în 2009 şi că 1,7 milioane de oameni au murit din cauza bolii, această cifră făcând din respectiva maladie una din cauzele principale de mortalitate din lume.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
China: Aplicarea unor măsuri anti-tutun ar permite evitarea a 13 milioane de decese până în 2050 Punerea în aplicare în China a măsurilor de luptă împotriva fumatului recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar permite evitarea a 13 milioane de decese până în 2050, potrivit unui studiu, relatează miercuri AFP.
Filmele încurajează milioane de tineri din toată lumea să fumeze (raport OMS) Filmele cu scene în care personajele fumează au încurajat milioane de tineri să fumeze, se arată într-un raport publicat luni dimineaţă la Geneva de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care adresează un apel autorităţilor să semnaleze clar aceste producţii.
OMS: Apel lansat Chinei pentru adoptarea unei legi antitutun în faţa creşterii numărului de decese Peste un milion de persoane mor în fiecare an în China din cauza bolilor legate de consumul de tutun, iar dacă va continua această tendinţă numărul deceselor se va tripla în 2050; este motivul pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat luni un apel Beijingului pentru a adopta o lege...
Bolile de plămâni provoacă 10% din decese în Europa (studiu) Londra, 10 sep /Agerpres/- Afecţiunile pulmonare provoacă 10% din decesele înregistrate în Europa, iar fumatul este cauza majoră a acestor boli, relevă un raport elaborat de Societatea europeană pentru boli respiratorii, publicat în European Lung White Book şi preluat marţi de BBC.
Numărul de fumători în creştere puternică în lume din 1980, potrivit unui raport Proporţia populaţiei mondiale care fumează s-a diminuat din 1980, însă numărul fumătorilor a crescut puternic, ca urmare a creşterii demografice, conform unui raport american publicat marţi, relatează AFP.
Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză la nivel mondial, în scădere pentru al treilea an conscutiv (OMS) Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză, care a ucis 1,3 milioane de persoane în 2012 la nivel mondial, a înregistrat o scădere pentru al treilea an consecutiv, însă această boală rămâne 'o problemă majoră de sănătate', a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.