Cele mai citite
 


Kosovo: Deschiderea procesului unei reţele profilate pe traficul de organe
joi, 6 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr de şapte persoane, majoritatea medici, acuzaţi că au participat la trafic şi transplanturi ilegale de organe într-o clinică din Pristina, au compărut marţi în faţa unui tribunal, a anunţat Misiunea Europeană de Poliţie şi Justiţie în Kosovo (EULEX), citată de AFP.
Cei şapte inculpaţi sunt acuzaţi 'de unul sau mai multe delicte de trafic de persoane, crimă organizată, exercitarea ilegală a activităţii medicale şi depăşirea atribuţiilor', a precizat EULEX prin intermediul unui comunicat.
Toţi au pledat nevinovaţi, potrivit aceleiaşi surse.
Tribunalul este alcătuit din doi judecători europeni şi unul kosovar. Citirea actului de acuzare a inculpaţilor a fost făcută de procurorul european Jonathan Ratel.
Un martor protejat va depune mărturie miercuri în faţa instanţei, a precizat EULEX.
Instituţia în cauză este clinica Medicus din Pristina, închisă în 2008 ca urmare a unei anchete poliţieneşti.
Anchetatorii au fost alertaţi de starea de sănătate a unui cetăţean turc aflat pe aeroportul din Pristina, care donase un rinchi unui cetăţean israelian.
Printre acuzaţi se află fostul secretar kosovar pentru Sănătate, Ilir Rrecaj, deoarece a eliberat o licenţă clinicii în cauză, cu toate că legile din Kosovo interzic transplantul de organe, precum şi Lutfi Dervishi, un urolog de renume din Pristina.
Lutfi Dervishi, urolog la spitalul universitar din Pristina, ar fi pus la punct activităţile ilegale de la clinică. Fiul său, proprietar al instituţiei situate la periferia oraşului Pristina, a fost inculpat şi el.
Potrivit actului de acuzare, victimele care îşi donau organele erau racolate din regiunile sărace ale Europei de Est şi din Asia Centrală. Acestora li se promiteau aproximativ 15.000 de euro, în timp ce beneficiarii transplantului erau obligaţi să plătească până la 100.000 de euroAGERPRES/(Alic Mîrza)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trafic de organe: A fost arestat 'Doctorul Frankenstein' turc Un medic turc căutat pentru presupusa sa implicare în traficul de organe în Kosovo şi supranumit 'Doctor Frankenstein' a fost arestat la Istanbul, relatează miercuri media turce, monitorizate de AFP.
Misiunea UE în Kosovo acuză doi bărbaţi de trafic de organe Misiunea europeană de justiţie şi poliţie în Kosovo /EULEX/ a acuzat un cetăţean turc şi altul israelian de trafic ilegal de organe la o clinică din Pristina, a anunţat luni EULEX, informează Reuters.
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Traficul de organe întinează prestigiul statului kosovar Într-un cartier de la periferia Pristinei se află o casă izolată care adăpostea odinioară clinica Medicus. Zăpada neatinsă din jur arată că nimeni nu a mai venit pe aici să se intereseze, deşi în spatele ferestrelor vopsite, un chirurg turc practica până acum doi ani transplanturi clandestine de rinichi...
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.