Cele mai citite
 


Marea Britanie: Stresul a devenit principalul motiv pentru concediile medicale pe termen lung
joi, 6 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Stiri
 

Stresul a devenit cel mai frecvent motiv pentru acordarea de concedii medicale pe termen lung, adică cel puţin patru săptămâni, relevă un raport citat miercuri de cotidianul britanic Daily Mail.

Stresul eclipsează deja atacurile cerebrale, pe cele de cord, cancerele şi durerile de spate, potrivit raportului realizat de Chartered Institute of Personnel and Development /CIPD/, instituţie internaţională de HR şi dezvoltare profesională cu sediul la Londra.

Jill Miller, consilier la CIPD, a explicat că raportul 'scoate în evidenţă presiunea sporită pe care mulţi o resimt la locul de muncă, în urma crizei economice prelungite'. S-a constatat astfel că stresul este răspândit cu precădere în firmele care au anunţat disponibilizări.

Cary Cooper, coautor al unei recente cărţi despre stres, The Science of Occupational Health /Ştiinţa sănătăţii muncii/, a precizat că trebuie să se facă distincţia între presiune şi stres. Cu alte cuvinte, presiunea poate fi 'stimulativă' şi 'motivantă', dar devine stresantă când 'depăşeşte capacitatea unei persoane de a-i face faţă'.

Potrivit lui Cooper, profesor la Şcoala de management din cadrul Universităţii Lancaster, stresul este semnalat de unele schimbări de comportament. De regulă, între acestea se numără dificultăţile de concentrare, pierderea simţului umorului sau accesele de furie mai frecvente ca de obicei.

În etape mai avansate, stresul se poate manifesta prin tulburări de alimentaţie - tendinţa de a se supraalimenta sau, dimpotrivă, subalimenta - sau prin excesul de alcool.

Or, dacă una din aceste manifestări continuă pe perioade mai lungi, ea poate conduce la probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă sau ale aparatului digestiv.

Dat fiind că suntem în criză, insecuritatea locului de muncă este sporită, iar un număr mai mic de angajaţi trebuie să acopere un volum mai mare de muncă. Mai mult, oamenii ajung să sufere de un fel de 'sindrom al candidatului', adică lucrează mai mult doar ca să-i impresioneze pe şefi, ceea ce le afectează viaţa personală, a mai spus profesorul Cooper.

Cauzele cele mai comune ale stresului în rândul angajaţilor sunt programul de lucru supraîncărcat, stilul de management al şefului, restructurările, dar şi problemele personale.

Potrivit raportului CIPD, un angajat tipic îşi ia 7,7 zile pe an concediu pe motiv de boală, de regulă din cauza unor afecţiuni minore ca răcelile, gripa, deranjamentele la stomac, durerile de cap şi migrenele. Funcţionarii de stat, care reprezintă 1 din 5 angajaţi, lipsesc însă mai mult decât media din sectorul privat - 9,1 zile, comparativ cu 7,1, a mai arătat raportul.AGERPRES/(Mihaela Toth)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stresul la locul de muncă creşte riscul de boli de inimă Un loc de muncă extrem de solicitant, cu un control redus asupra sa, ar putea fi o combinaţie mortală, au afirmat cercetătorii britanici, relatează vineri BBC.
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
Medicii au folosit un sistem RMN funcţional pentru a "vedea" şi măsura durerea O echipă de neurologi a anunţat miercuri că a putut "vedea", în premieră absolută, cum se formează durerea cu ajutorul unui aparat de rezonanţă magnetică funcţională fMRI, i-au măsurat intensitatea şi şi-au dat seama dacă anumite medicamente au vreun efect asupra acesteia - un domeniu de studiu aflat...
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
Stresul post-traumatic a fost descris în cronici de acum câteva mii de ani Dovezi ale tulburărilor de stres post-traumatic pot fi găsite cu mult timp înainte decât se crezuse anterior, mergând până la anul 1300 înaintea erei noastre, susţin cercetătorii de la Universtiatea Ruskin din Marea Britanie care au analizat texte din vechea Mesopotamie (astăzi Irak), informează BBC...
Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiei Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiilor, susţin reprezentanţii Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.