Cele mai citite
 


Profesorul oftalmolog acad. Mircea Olteanu a murit
joi, 6 octombrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicul oftalmolog Mircea Olteanu, membru de onoare al Academiei Române, a murit pe 4 octombrie, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri AGERPRES de prestigiosul for.
"Prin stingerea din viaţă a prof. univ. dr. Mircea Olteanu, Academia Română pierde pe unul dintre cei mai distinşi dintre membrii săi, un specialist de înalt prestigiu ştiinţific, a cărui operă a intrat în istoria medicinei româneşti, un profesor de excepţie, un om cu alese calităţi intelectuale şi morale", se spune în comunicat.
Născut la 15 decembrie 1926 la Galaţi, Mircea Olteanu a urmat studiile liceale la Târgu Mureş şi Timişoara şi pe cele universitare la Facultatea de Medicină din Bucureşti. După ce, în 1968, şi-a dat doctoratul cu teza "Dinamica pătrunderii fosforului radioactiv în sistemul camerular al ochiului, sub forma unor medicamente administrate local, la animalul normal şi la om, în maladia de iradiere acută", Mircea Olteanu şi-a continuat specializarea la Paris, Lyon, Odessa, Barcelona, Boston, Baltimore.
Ctitor de şcoală medicală, Mircea Olteanu, fost bursier al ONU, a desfăşurat o bogată activitate didactică în calitate de profesor de oftalmologie şi şef al Catedrei de oftalmologie - ORL al Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, şef al Clinicii de Oftalmologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. A fost profesor vizitator la Londra, Paris, Cordoba (Argentina) şi Tokyo. A fost medic militar cu gradul de general.
Mircea Olteanu s-a consacrat cu deosebire domeniilor chirurgiei plastice, reparatorii şi estetice, reparatorii, transplantelor de cornee, perforante şi lamelare, keratofakoprotezelor ş.a.
Ca cercetător, a adus contribuţii originale la cunoaşterea etiologiei şi patologiei unor maladii care au elucidat unele probleme controversate din literatura de specialitate, a demonstrat existenţa iritei diabetice, cauzele sindromului Urrets Zavallia din keratoconusul operat, a descoperit şi descris corioretinopatia RADAR. La acestea se adaugă elaborarea şi aplicarea unor metode chirurgicale originale între care tratarea strabismului paralitic şi a fost printre primii chirurgi care au operat sub anestezie generală nou-născuţi sub două săptămâni.
Din iniţiativa sa a fost în ţara noastră un centru de transplant de cornee şi a introdus tehnica protezării ochiului cu "cornee" şi "cristalin" din masă plastică. Rezultatele întregii sale activităţi au fost prezentate în peste 140 de lucrări ştiinţifice (tratate, monografii, studii) dintre care amintim "Reintervenţii pentru extragerea de corpi străini intraoculari 'limită' magnetici prin localizarea intraoperatorie cu grila Atanasiu', "Ecografie oculară", "Glaucomul după keratoplastie".
Este autorul a 16 cărţi, dintre care 'Oftalmo-chirurgie. Atlas' a fost distinsă cu un premiu al Academiei Române, a cinci invenţii şi a 50 de filme ştiinţifice.
În anul 1981, la Roma, împreună cu prof. Cristian Barnard (Republica Sud-Africană), Mircea Olteanu a primit Premiul în chirurgie. A fost membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, al Societăţii Române de Oftalmologie, al Academiei de Ştiinţe din New York şi al altor instituţii ştiinţifice. În anul 1992, prof. univ. dr. Mircea Olteanu a fost ales membru de onoare al Academiei Române. AGERPRES/(AS - Livia Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Transplant de cornee la Spitalul Militar Două intervenţii chirurgicale de transplant de cornee de la un pacient aflat în moarte cerebrală au avut loc marţi, la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".
Universitatea "Carol Davila" va sprijini un proiect de formare şi dezvoltare a unei şcoli de excelenţă în chirurgie pediatrică Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti va sprijini iniţiativa Districtului Rotary 2241 România şi Republica Moldova de formare şi dezvoltare a unei şcoli de excelenţă în domeniul chirurgiei pediatrice, domeniu medical care nu este încă suficient dezvoltat în România, informează...
ŞTIINŢÃ - Primul transplant renal din România Transplantul de organe este una dintre cele mai interesante părţi ale medicinei. El reprezintă înlocuirea unui organ care nu îşi mai poate îndeplini corect funcţiile (din cauza unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sănătos, care poate prelua...
A murit academicianul Mircea Laurenţiu Popescu (fişă biografică) Academicianul prof. univ. dr. Mircea Laurenţiu Popescu, unul dintre cei mai exponenţiali profesionişti ai cercetării ştiinţifice medicale mondiale, directorul general al Institutului Naţional de Patologie ''Victor Babeş'', a încetat din viaţă, potrivit unui comunicat trimis la 3 august, de către Institutul...
Irinel Popescu: Îmi doresc ca în medicina românească să se facă mai multă cercetare fundamentală Profesorul Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, îşi aniversează vineri ziua de naştere.